Svet

0

Veljanovski: Ne postoji ustavna mogućnost za sazivanje parlamenta

Autor: MIM

Izvor: Beta

Veljanovski: Ne postoji ustavna mogućnost za sazivanje parlamenta

Izvor: Foto: Wikipedia

"Svako sazivanje sednice već raspuštenog Sobranja predstavljalo bi grubo kršenje Ustava Republike Makedonije", rekao je Veljanovski.

On je to saopštio povodom uslovljavanja predsednika najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da će na sastanku lidera makedonskih stranaka u Beču učestvovati samo ako budu odloženi parlamentarni izbori i povučena odluka o aboliciji političara.

Vladajuća VMRO DPMNE je ocenila da je odluka Zorana Zaeva "neodgovorna i destruktivna", kao i da vodi produbljavanju krize.

Najveća opoziciona stranka, kako je rekao Zaev, poštuje inicijativu EU i komesara Johanesa Hana, ali će na pregovorima u Beču učestvovati samo ako se prethodno ispune ta dva uslova.

Dodao je da su o stavu SDSM obavešteni evroposlanici Ivo Vjagl, Ričard Hovit i Eduard Kukan koji su posredovali u postizanju Dogovora iz Pržina i inicirali sastanak u Beču na kojem bi taj dogovor, čije je sprovođenje u zastoju, trebalo ponovo da se aktivira.

U pokušaju da nađu rešenje za zaoštrenu političku krizu u Makedoniji posrednici EU pozvali su zavađene makedonske političare na pregovore u petak u Beču.

Prema EU, cilj pregovora u Beču nije novi sporazum, već sprovođenje Dogovora iz Pržina i izlazak Makedonije iz političke krize.

Na poziv su pozitivno odgovorili i potvrdili dolazak lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski i Ali Ahmeti, lider albanke stranke DUI koje je deo vlade, dok se još nije odazvao predsednik DPA Menduh Tači.

Pored Zaeva i Gruevskog, Dogovor iz Pržina su potpisali lideri dve partije Albanaca u Makedoniji, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači.

Kriza u Makedoniji traje skoro dve godine, a dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsednika države Đorđa Ivanova da abolira političare, među kojima je najviše funkcionera vladajuće stranke u slučajevima koji su vezani za aferu prisluškivanih razgovora.

Makedonska politička kriza počela je kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zoran Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovođenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR