Brejvik tužio državu i dobio na sudu

Novosti online

20. 04. 2016. u 15:46

Masovni ubica Andreas Brejvik delimično je dobio slučaj na sudu po tužbi protiv države u kojoj se žalio na nehumane uslove u zatvoru u kojem služi kaznu

Брејвик тужио државу и добио на суду

Masovni ubica Andreas Brejvik delimično je dobio slučaj na sudu po tužbi protiv države u kojoj se žalio na nehumane uslove u zatvoru u kojem služi kaznu.

AFP prenosi da je Brejvik izjavio da je Norveška pokušala da ga ubije tokom pet godina provedenih u zatvoru.

Norveški sud kaže da je država prekršila zabranu nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u slučaju Andreasa Brejvika. Država će masovnom ubici morati da plati odštetu, javlja Rojters.

"Prava predstavljaju osnovne vrednosti demokratskog društva i primenljiva su i na teroriste i ubice", rekla je sudija Helen Andenaes Sekulic, prenosi BBC.

U presudi se, međutim, navodi da norveška država nije prekršila Brejvikovo pravo na privatni i porodični život.

Brejvik (37), najozloglašeniji zatvorenik u Norveškoj, nalazi se u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i automobilom-bombom ubio 77 ljudi.

Taj desničarski ekstremista je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Norveško državno tužilaštvo tvrdi da je izolacija Brejvika neophodna pošto je "ekstremno opasan" i da su uslovi u kojima boravi u zatvoru "daleko iznad granica onog što je prihvatljivo" u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Brejvik na raspolaganju ima tri ćelije: jednu za život, drugu za učenje i treću za fizičke vežbe. Na raspolaganju ima trenažni bicikl, konzolu za video igre, knjige, novine a dozvoljena su mu i učešća u zatvorski proslavama praznika.

Brejvik, koji je ročište u martu započeo sa nacističkim pozdravom, a pojavljivanje na sudu iskoristio da promoviše svoje ekstremističke stavove, služi zatvorsku kaznu od 21 godinu, koja može da bude produžena ukoliko bude procenjeno da je i dalje opasan.

Izvor: B92

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Zena ima moc

20.04.2016. 16:30

Eto kako Norveski premijer a zena je razmislja. Steta da mlad lep decko trune u zatvoru.

djura

20.04.2016. 16:35

brejvik monstrum ubijao je emigrante pre nego sto desila navala na svedsku. To znaci da su ga "programirali" na to a osudjen je jer je uradio ranije. To znaci da su u Svedskoj znali za invaziju imigranata ,mnogo ranije . To znaci da nema stihije ,vec da smo zrtva planova bogatih i mocnih ,koji hoce da nas pobiju kroz ratove vakcine lekove i hranu. Gde je spas ? Na novom zelandu ,juznoj americi ?

Francesco

20.04.2016. 18:52

@djura - Norveška majstore, Norveška. Kupi sebi atlas, bolje ti je to nego 4 'ladna ispred prodavnice. Još nešto; emigrant - čovek koji napušta svoju zemlju, tačku A migrant - čovek koji prolazi kroz neku zemlju na svom putu ka tački Bimigrant - čovek koji je ušao u jednu zemlju sa namerom da u njoj nastavi život, tačka B.

Francesco

20.04.2016. 23:19

@djura - Niste mi ispoštovali stavke po kojima sam za neupućene tumačio pojmove o azilantima. Da ponovim; 1. emigrant - čovek koji napušta svoju zemlju, tačku A 2. migrant - čovek koji prolazi kroz neku zemlju na svom putu od tačke A ka tački B 3.imigrant - čovek koji je ušao u jednu zemlju sa namerom da u njoj nastavi život, tačka B.

Јабре

20.04.2016. 17:20

Ма пустите га нехумано је држати људе у затвору :) Можда неће више да ради лоше ствари.

o.O

20.04.2016. 17:26

sudija Helen Andenaes Sekulic....Sekulic? ..da nije mozda ispostava apelacionog suda u Norveskoj? :D

Zoran Bošnjaković

20.04.2016. 17:32

pobio tolike ljude i ima tri prostorije ovde naplatiš kaznu za pogrešno parkiranje nabiju te u ćeliju sa petnestoricom!!!

Gradjanin

20.04.2016. 23:19

Brejvik je Superman, nosio je oko 540Kg municije, pucao 3.5 sata neprekidno pobio silne ljude, pre toga postavio bombu koja je demolirala tri zgrade i sljuštila asfalt i beton sa preko 7000m², pa su morali i zemlju da sklanjaju jer je bila radioaktivna. Pre toga je napisao i Brejvikov manifest od oko 1400 strana štampan u Londonu, sa neverovatnim brojem istorijskih referenci koji se ne mogu naći na Internetu, sve to je radio na jednom udaljenom imanju do koga je doveo i struju i Internet....

Goran

21.04.2016. 09:50

Dobio 21 godinu za ubistvo 77 ljudi. To znači da je za svaku žrtvu dobio po 0.27 godina, odnosno po 3.5 meseca okvirno. Putuj Evropo, ne trebaš nam.

Viking

21.04.2016. 21:31

Da se kladimo da ce da ga puste ranije...za dobro vladanje...ako odlezi i 15 godina puna kapa...smesna drzava.