Kultura

Sreda, 20.04.2016.

14:07

Nišvil na Gardijanovoj listi top-10 džez festivala

Uticajni britanski dnevni list „Gardijan“ objavio je na svom sajtu listu 10 najboljih džez festivala u Evropi (poređanih po terminu održavanja) na kojoj se nalazi i Nišvil.

Izvor: B92

Nišvil na Gardijanovoj listi top-10 džez festivala
Foto: Nišville

Nišvil se tako našao u „odabranom društvu“ u kojem su još: North Sea jazz festival (Roterdam - Holandija), Montreux jazz festival, (Švajcarska), Jazz in Marciac (Francuska), Jazz a Vienne (Francuska), Guinness Cork Jazz (Irska), Umbria jazz festival (Peruđa, Italija), A Love Supreme (Saseks- Engleska), Jazz de Vitoria-Gasteiz (Španija) i Alfa Jazz Fest (Lavov- Ukrajina).

U kratkom redakcijskom predstavljanju u kojem su najavljeni ovogodišnji hedlajneri (soul diva Džoš Stoun, “hip hop-and-beyond saksofonista” Soveto Kinč, “flash fusion/flamenco gitarski kralj” Al Di Meola, “US džez aristokrate” Cyrus Chestnut Trio ft. Buster Williams and Lenny White, bivši saksofonista Majlsa Devisa Bil Evans...) između ostalog se ističe da u poređenju s nekim velikim festivalima iz zapadne Evrope, Nišvil nudi odličan kvalitet za novac uložen u (jeftine) ulaznice – "mada se estetski za sada još uvek ne može meriti sa Peruđom ili Vienom".

"Gardijan" piše i da “Niš kao treći grad u Srbiji svakako ima svoj specifični šarm: Većina programa se održava unutar Tvrđave na ogromnim zelenim površinama okruženim zidinama i kapijama iz doba otomanskog carstva.”

Napominje se i da “uz internacionalne zvezde, program sadrži i mnoštvo besplatnih programa, radionica, spontanih uličnih svirki duž ulica i trgova” i da će se tokom festivala u celom Nišu čuti uzbudljivi i nepredvidivi ritmovi džeza pod uticajem tradicije Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: