20. april  2016. 10.47  | Izvor: Beta

Evropski ambasadori zabrinuti zbog situacije u Makedoniji

SKOPLJE -

Ambasadori zemalja EU u Skoplju preneli su predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu zabrinutost svojih zemalja zbog njegove odluke o aboliciji političara koji su osumnjičeni za kriminal što je izazvalo političku krizu u zemlji, preneli su danas lokalni mediji.

Na sastanku koji je održan sinoć u predsedničkoj rezdenciji, Ivanov je upoznao ambasadore sa motivima i ciljem koji je hteo da postigne odlukom o pomilovanju, kao i o kontekstu u kojem je odluka doneta.

Odluka predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da pomiliuje političare protv kojih se vode postupci izazvala je građanske proteste u više gradova Makedonije, koje podržava opzicija, kao i negativne reakcije međunarodne zajednice.

Predsednik Makedonije je 12. aprila doneo odluku o aboliciji 56 političara i njihovih saradnika, koju je odbio da povuče i pored zahteva građanskih organizacija i najznačajnijih političkih partija, kao i međunarodne zajednice.  Među aboliranima je najviše funkcionera vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, koji su povezani sa aferom "prisluškivani razgovori".

Srodne vesti

Broj komentara: 1

gerila  20. 04. 2016. | 15:45
Zabrinuti kao onomad u Ukrajini predvodjeni Stajnmajerom!