Украјина и Новорусија из минута у минут - 19.04.

Објављено: 20.04.2016.год.

       


Карта повлачења тешког наоружања - кликнути за увећање  

 
Ситуација на фронту за 19.04. (карта кијевских снага) - кликнути на карту за увећање



Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији - 
 Клинути овде или на мапу испод





 

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 19.04
.




Настављају се напади на ДНР и ЛНР Последња два сата интензивно траје напад на северне и западне делове Доњецка. У току је напад на Зајцево и Широку Балку. Ситуација је нестабилна и у Докучевску као и на југу ДНР.


Током  поподнева кијевске снаге су наставиле са гранатирањем северних предграђа Доњецка. Такође су нападали и Горловку, посебно Зајцево.


Локално становништво саопштава да се напади врше од Докучевска до границе са ЛНР дуж целе линије фронта.

Према саопштењу Министарства одбране ДНР кијевске снаге су за протекла 24 сата 299 пута напале територију ДНР. Најинтензивније су нападали Зајцево, Широку Балку, Веселое, Волво центар, Докучевск, Јасиновату, Петровски и Трудовски рејон Доњецка, и јасиноватски пункт. Током гранатирања Зајцева рањена је једна мештанка. Она се тренутно налази у Горловки у болници и њено здравствено стање је тешко.



Становништво Мариупоља саопштава да је на царински терминал железничке станице допремљен терет сумњивог садржаја, који је уз помоћ крана одвежен у правцу северног излаза из града.

Протекле ноћи од 22:10 до 00:00 кијевске снаге су нападале насеље Зајцево северно од Горловке. Такође је гађан и рудник Гагарин у близини Горловке.

Током ноћи није било мирно ни на осталим деловима линије фронта. Нападали су Докучевск, Јасиноватски пункт, Петровски и Куибишевски рејон Доњецка као и Волво Центар.

Према саопштењу Народне милиције ЛНР ситуација се није изменила и може се дефинисати као напета са очекивањем напада.


Преглед политичко-економских и других вести за 19.04.



Русија очекује од нове украјинске владе да ће поштовати „Минск-2" Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров се нада да ће нова Влада Украјине активније примењивати мере за реализацију Минског споразума.

"Кључ да споразум буде реализован је у томе да се успостави директан дијалог између Кијева и Донбаса, да се учврсти посебан статус овог региона које ће бити прецизирано у Уставу, изврши реална амнестија и усагласи модел одржавања локалних избора. Очекујемо да ће се нова Влада Украјине бавити овим питањима активније, него што је то радила претходна", рекао је Сергеј Лавров током прес-конференције са својим француским колегом Жан-Марком Ејроом у Москви.

"Тим пре што, судећи по свему, сада између председника Украјине и представника Владе нема неких непремостивих несугласица, нити се очекују", додао је Лавров.

Шеф француске дипломатије Жан-Марк Ејро је изјавио да Кијев треба да испуњава Мински споразум, укључујући питање децентрализације и одржавања избора у Донбасу.

Украјина изгубила 100 милијарди долара због руских санкција Украјина је изгубила 98 милијарди долара због санкција које је увела Русија, објављено је у прегледу трговинске политике Украјине у оквиру Светске трговинске организације.

У документу који је објављен на сајту Министарства за економски развој Украјине наводи се да је обим трговине са Русијом, која је раније била највећи економски партнер Украјине, почео нагло да опада 2012. године. Удео Русије у трговинском промету Украјине је пао са 24,3 на 12,7 одсто у 2015. години.

"То је довело до губитка од 98 милијарди долара", наводи се у документу.

Притом, удео ЕУ се повећао са 22,3 на 34,1 одсто. Међутим, приметно је и смањење извоза метала из Украјине у Европу.

У марту је Министарство за економски развој Украјине смањило прогнозе раста БДП–а земље у првом полугодишту 2016. године са 1 на 0 осто, оценивши да су трговинска ограничења од стране Русије један од главних негативних фактора за такву прогнозу.

Украјина започела процес враћања Савченкове 
Министарство правде Украјине почело да ради на враћању Надежде Савченко, осуђене у Русији, која је поднела захтев за враћање у Украјину, изјавио је шеф украјинске посланичке фракције Народни фронт Максим Бурбак.

Посланик украјинске Врховне раде Максим Бурбак је потврдио да је Министарство правде добило захтев Савченкове и да је министар правде Павел Петренко већ започео рад на томе.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је изјавио да неће давати детаље о томе на који начин се говорило о судбини Савченкове током телефонског разговора председника Русије и Украјине, Владимира Путина и Петра Порошенка.

Песков: Видимо непријатељске акције НАТО пакта 
Акције НАТО-а представљају претњу за националне интересе и безбедност Русије, али Руска Федерација је увек спремна за дијалог, иако ће он бити тежак, рекао је новинарима на конференцији за медије портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг подсетио да Алијанса намерава да разговара са Русијом о смањењу ризика војних инцидената, а неопходност тога наглашавају и недавна дешавања у Балтичком мору.

На дневном реду састанка су три тачке. Прва је криза унутар и око Украјине, укључујући и пуну имплементацију Минског споразума. Друга — питања везана за војну делатност, транспарентност и смањење ризика. Трећа тачка је оцена ситуације безбедности у Авганистану, укључујући и регионалну терористичку претњу.

Односи Русије и НАТО-а, несумњиво, тренутно доживљавају дефицит узајамног поверења. Видимо непријатељске акције пакта у смислу раста капацитета поред наших граница. Сматрамо да те акције представљају претњу за националне интересе и националну безбедност Русије, изјавио је Песков.

Песков је нагласио да последње акције НАТО-а још једном потврђују да он није способан да се адаптира на савремене услове и чува своју првобитну сврху, а то је да "обузда Руску Федерацију и да се налази у сукобу са Руском Федерацијом".

"Ми смо увек били за дијалог. Овај дијалог неће бити лак зато што се поверење брзо нарушава, а много спорије успоставља".

Антонов: Није Русија на прагу НАТО-а, већ обратно 
Заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов прокоментарисао је да су оптужбе НАТО-а на рачун Москве"информациони рат".

"Руководство НАТО-а дошло је до апсурда у својим изјавама: говоре да се Русија налази ’на прагу НАТО-а‘, да смо се ми приближили НАТО-у, а не НАТО нама", рекао је Антонов у интервјуу за РТ.

Антонов је изразио жаљење што је све добро што су земље НАТО-а урадиле у војној области, укључујући и борбу против тероризма, данас одбачено и заборављено.

Он је скренуо пажњу на то да иницијатор сукоба није Москва — повећавање војног потенцијала дешава се дуж западних граница Русије.

"Хоћу да кажем да ми све то видимо, примећујемо и примењујемо одговарајуће војно-техничке мере. Али хтео бих да нагласим да смо ми против трке у наоружању, без обзира како је ко називао", изјавио је Антонов.

Русија није противник нормализације односа са државама НАТО-а и европским државама у војној области, додао је Антонов.

У Бриселу ће се 20. априла одржати самит Русија—НАТО на нивоу амбасадора. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да су мале шансе да се успоставе нормални односи са Москвом, који су прекинути због догађаја у Украјини.

Путин и Порошенко о кризи и судбини осуђених Руса у Украјини 
Током телефонског разговора председници Русије и Украјине разговарали су о судбини руских држављана Александрова и Јерофејева и приступу генералног конзула Украјине Надежди Савченко.

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Украјине Петром Порошенком, саопштио је прес-секретар шефа државе Дмитриј Песков.    

"Током разговора било је речи о решавању кризе на југоистоку Украјине и текућим билатералним односима. Дотакли су се и питања Надежде Савченко, као и судбине руски држављана Александрова и Јерофејева. Председници су се договорили да у блиској будућности генералном конзулу Украјине у Ростову на Дону буде обезбеђен приступ Савченковој", рекао је Дмитриј Песков.

Порошенко је позвао Русију да хитно ослободи Надежду Савченко.

Доњецки суд Ростовске области Руске Федерације прогласио је Надежду Савченко кривом за погибију руских новинара, као и за незаконити прелазак руске границе, и изрекао јој казну од 22 године затвора.

Суд у Кијеву је јуче осудио грађане Русије Јевгенија Јерофејева и Александра Александрова на 14 година затвора уз конфисковање имовине, прогласивши их кривим за терористичку делатност. Пресуда ће ступити на снагу 10 дана од тренутка њеног изрицања, уколико не дође до жалбе апелационом суду.

Путин и Обама о Украјини 
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником САД Бараком Обамом.

Током разговора било је речи и о Украјини. Путин је изразио наду да ће Кијев предузети конкретне кораке у правцу реализације Минског споразума, пре свега око успостављања директног дијалога са Донбасом, проглашења амнестије, извођења уставне реформе и ступања на снагу закона о посебном статусу Доњецке и Луганске области.

Представник Беле куће Џош Ернест рекао је новинарима да Обама наставља да тражи од председника Путина да поштује своје обавезе из Минског споразума.

Разговор је одржан на иницијативу америчке стране.

Русија не пристаје на ново одлагање саслушања о дугу Украјине 
Украјина је већ два пута тражила да се одложи саслушање у Вишем суду у Лондону у случају захтева за исплату дуга од три милијарде долара. Први пут је Русија дала своју сагласност, али не намерава да то учини поново, рекао је новинарима заменик министра финансија Русије Сергеј Сторчак.

Сторчак је додао да ће саслушње бити отворено за јавност.

"Не намеравамо да оно буде затворено. Једна страна може да тражи да се саслушање затвори за јавност, али овде ће бити случај по нахођењу судије", рекао је заменик министра.

Русија је у фебруару поднела тужбу Вишем суду у Лондону о наплати украјинског дуга на основу еврообвезница у вредности од три милијарде долара и неисплаћене камате од 75 милиона долара. Украјина је до краја прошле године требало да исплати дуг Русији, али то није учинила, због чега је дошло до судског процеса.

У Кијеву су рачунали на то да ће се Москва сложити са реструктурирањем дуга под истим условима као и комерцијални кредитори, али Русија је то одбила инсистирајући да је овај дуг суверен.

Овај случај постаће преседан у светском праву — расправе о дуговима међу државама до сада нису даване на разматрање суду.

Раул Кастро: Санкције Русији незаконите 
Санкције западних земаља против Русије незаконите су и неправедне, изјавио је председник Државног савета и Савета министара Кубе Раул Кастро.

"Експанзија НАТО-а према границама Русије створила је велику опасност за свет и безбедност, што је додатно отежало увођење незаконитих и неправедних једностраних санкција тој земљи", рекао је Кастро. 

Према његовом мишљењу, "покушај америчког империјализма да наметне хегемонију суочен с променама у односима светских сила"представља велику претњу "међународном миру и безбедности". 

Европска унија је увела економске санкције Русији 1. августа 2014. године због догађаја у Украјини и присаједињења Крима Руској Федерацији.

 Украјинa - из минута у минут -

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године

У првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био је на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Тако је у развојне пројекте инвестирано 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године. Поред тога, фокус НИС-а био је на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт
Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт

Кијев би се обавезао на неутрални статус и добио међународне безбедносне гаранције, према нацрту споразума

2024-04-27 13:29:22

РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ
РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ

Москви је доста непријатељског става Европе, изјавио је Дмитриј Песков

2024-04-26 23:29:32

РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг
РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист

2024-04-26 23:29:16

РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг
РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг

Снаге Кијева су „надмашене“ од стране Русије због пада западне помоћи, изјавио је шеф војног блока предвођеног САД

2024-04-26 22:53:25

Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију
Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију

Амерички државни секретар Антони Блинкен данас се, у оквиру посете Кини, састао са министром спољних послова Ванг Јијем и кинеским председником Си Ђинпингом. Једна од тачака дневног реда била је и расправа о испоруци Русији кинеских машина, алатки, микроелектронике и нитроцелулозе које се користе у војној производњи.

2024-04-26 22:33:12

РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу
РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу

Вашингтон шири глобални хаос у своју корист, тврди руски министар одбране

2024-04-26 22:05:12

РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска
РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска

Москва би изгубила у рату са Западом, тврди пољски министар спољних послова Радослав Сикорски

2024-04-26 22:00:47

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином
Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином

Епархија донела Резолуцију на свом годишњем Сабору и послала јасну поруку Влади Србије

2024-04-26 12:09:09

РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан
РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан

Систем вредности који доминира Западом је „донео хаос“, сматра мађарски премијер

2024-04-26 00:01:22

РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја
РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја

Високи званичник те милитантне групе изјавио је да ће се она претворити у чисто политичку странку ако Палестинци добију своју државу

2024-04-25 20:17:10

РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон
РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон

ЕУ мора да докаже да није вазал Сједињених Држава, изјавио је француски председник у уводном говору

2024-04-25 20:04:48

Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико
Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико

Динамика бојног поља значајно се променила у корист Русије, рекли су званичници Беле куће

2024-04-25 13:01:57

Украјински министар спољних послова се сагласио са Кремљом
Украјински министар спољних послова се сагласио са Кремљом

Америчка помоћ неће бити довољна да заустави руске снаге, изјавио је Дмитриј Кулеба

2024-04-24 18:08:05

Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране
Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране

Заменик министра одбране Тимур Иванов је годинама под сумњом, наводе медији

2024-04-24 16:29:32

РТ: Иран прети да ће избрисати Израел
РТ: Иран прети да ће избрисати Израел

Председник Ебрахим Раиси упутио је оштро упозорење западном Јерусалиму

2024-04-23 19:32:00

Нема скривања од мобилизације у иностранству – Кијев
Нема скривања од мобилизације у иностранству – Кијев

Министар спољних послова Дмитро Кулеба објаснио је да украјински конзолати више неће служити борбеним мушкарцима који бораве у иностранству

2024-04-23 16:53:33

Естонија настоји да затвори Православне манастире због веза са Москвом
Естонија настоји да затвори Православне манастире због веза са Москвом

Естонски министар унутрашњих послова Лаури Лаанеметс је раније такође предложио да се Руска православна црква означи као терористичка организација

2024-04-23 15:42:42

РТ: Украјина је изгубила скоро пола милиона војника – Москва
РТ: Украјина је изгубила скоро пола милиона војника – Москва

Руски министар одбране Сергеј Шојгу поделио је најновије процене кијевских жртава на бојном пољу

2024-04-23 14:16:32

Русија је преузела иницијативу у украјинском сукобу – министар одбране
Русија је преузела иницијативу у украјинском сукобу – министар одбране

Снаге Москве су ослободиле још неколико насеља у Донбасу, изјавио је Сергеј Шојгу

2024-04-23 13:08:59

РТ: Израел није успео да докаже да је агенција УН саучесник у тероризму
РТ: Израел није успео да докаже да је агенција УН саучесник у тероризму

Наводи западног Јерусалима изазвали су егзодус западног новца из важне хуманитарне агенције

2024-04-23 12:48:07

РТ: Пољска спремна да прими америчко нуклеарно оружје – председник
РТ: Пољска спремна да прими америчко нуклеарно оружје – председник

Анџеј Дуда је признао да је о том питању разговарао са Вашингтоном

2024-04-22 22:37:26

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: