Prolaze lične karte Srbije

I. R. - D. Z.

18. 04. 2016. u 13:30

Saobraćaj između južne pokrajine i centralne Srbije odvijao se bez problema. Blokadom Jarinja, Srbi poručili da ne žele da se odreknu dokumenata

Пролазе личне карте Србије

Blokada administrativnog prelaza Jarinje

UPRKOS najavama iz Prištine da će na administrativnim prelazima biti onemogućen ulazak i izlazak sa KiM svima koji poseduju srpske lične karte gradova sa Kosmeta, u ponedeljak se saobraćaj između južne pokrajine i centralne Srbije odvijao bez problema. Zabrana se nije primenjivala, a prema nezvaničnim informacijama dobijenim na prelazu Jarinje, kosovska policija nije dobila nikakav zvaničan dokument po kojem bi postupali drugačije nego do sada.

Bez obzira na to, pretnje Prištine izazvale su veliko nezadovoljstvo Srba na KiM, a o ovoj temi će se razgovarati u utorak u Briselu u okviru dijaloga na ekspertskom nivou, na kojem će delegaciju Beograda predvoditi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Tema će biti i primena Sporazuma o zvaničnim posetama.

Uz poruku da ne žele da se odreknu srpskih ličnih karata, Srbi sa severa Pokrajine blokirali su u ponedeljak na sat prelaz Jarinje, a skup je protekao bez incidenata. Među njima su bili gradonačelnici srpskih gradova na KiM i predsednici privremenih organa.

- Građani su zabrinuti i mi delimo njihovu zabrinutost. Nadam se da će, kao i mnogo puta do sada, Vlada Srbije naći rešenje i da neće doći do primene odluke koju je Priština najavila - rekao je predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić.

On je naglasio da bi prestanak važenja srpskih ličnih karata bio velika šteta za Srbe na KiM, naročito za ljude na severu, jer je dobar deo zaposlen i radi u Raški, Kraljevu, Novom Pazaru...

- Ako bi došlo do primene odluke o zabrani ličnih karata, čak bi i naši đaci i studenti bili onemogućeni da pohađaju škole i fakultete.

Da je najvažnije da građani budu jedinstveni, poručio je Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice:

- Naš stav i stav svih Srba sa Kosmeta je da smo građani Srbije i s pravom tražimo da se slobodno krećemo - poručio je on, pozivajući predstavnike vlasti u Prištini "da se urazume" i da ne krše sporazume postignute u Briselu, naročito sporazum o slobodi kretanja.


POLICIJA BEZ KOMENTARA

U KOSOVSKOJ policiji nisu komentarisali najave ministarke za dijalog Edite Tahiri da će se na administrativnim prelazima zabraniti korišćenje srpskih ličnih karata. Slična situacija dogodila se i krajem prošle godine, kada je zabrana bila na snazi nekoliko sati, da bi je kosovske institucije privremeno suspendovale, uz objašnjenje da će srpske lične karte važiti samo u prelaznom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Tone

18.04.2016. 13:41

Da li znate da od januara 2016. godine da bi se dobila kosovska starosna penzija mora da se pokaze ta ista srpska licna karta kao nezaobilazan dokaz da lice prebiva na Kosovu? Na delu je sizofrena diskiminatorska politika kosovskih vlasti!

Piksi

18.04.2016. 15:27

@Tone - Ali dali znate 'Tone' da Albanci treba da cekaju na Granici za ulaz ili izlaz Iz Srbije inajmanje 2 sata za takozvanu potvrdu od srske vlasti,Da li je to onda sloboda kretanja. (Na Mrdare se ceka do 6 sati ,u Avgustu za ulaz ili izlaz iz Srbije).

Dragan

19.04.2016. 01:55

@Tone - Da "Piksi" ali to su sami Albanci izabrali, da se odvoje od Srbije i prave svoju državu na teritoriji Kosova i Metohije. Srbima je to odvajanje silom nametnuto a sada žele jošda im ukinu i lične karte.

zaliv.co

18.04.2016. 15:15

Pa Vucic i kompanija su potpisali svasta, a sad gledamo kako se odvija stvar...umesto da se zadrzao status servernog dela Kosova oni su i to prodali...samo vi glasajte za cvrkutavog premijera, nije on nista bolji od onih zutih pre njega