Ex -Yu

UN: Jeremić predstavio svoj program rada

UN: Jeremić predstavio svoj program rada
UN: Jeremić predstavio svoj program rada

BEOGRAD - Kandidat Srbije za novog generalnog sekretara UN Vuk Jeremić predstavio je danas u UN program rada svjetske organizacije u narednom mandatu, istakavši da obezbjeđivanje mira, stabilnosti i kontinuiranog ljudskog napretka u sadašnjim uslovima zahtijeva nove globalne strategije i intenzivniju međunarodnu saradnju.

Jeremićeva platforma reforme UN ima, kako je najavljeno, 80 strana i sastoji se iz pet cjelina, a to su održivi razvoj, klimatske promjene, mirovne operacije, ljudska prava i humanitarna pomoć, te reforma Sekretarijata UN.

On je ukazao i na sve glasnije kritike da je sistem UN nezadovoljavajući i da sadrži previše pokretnih dijelova, kao i da će status kvo pristup učiniti ovu organizaciju nepodobnom za ciljeve 21. vijeka.

Ističući da su UN stjecište velikih i trajnih ideja, a njegovi zaposleni izuzetno posvećeni, Jeremić je naveo da postoji rizik da mnoga dostignuća UN izazovu utisak stagnacije, prenose beogradski mediji.

"Da bi se to sprečilo, potrebno je zajedništvo u naporima da se UN podmlade", rekao je Jeremić tokom predstavljanja.

On je dodao da je važan zadatak sljedećeg generalnog sekretara da predstavi realističan set mjera.

"Kao generalni sekretar nastojao bih da u centar napora UN stavim održivi razvoj i kontrolu nad klimatskim promenama i da čitav sistem usmerim na rad na ovim kritičnim pitanjima", rekao je Jeremić, koji vjeruje da UN mogu da riješe nastajuće izazove, ali samo ako se reformiše način na koji UN vode preventivnu diplomatiju i mirovne operacije.

Jeremić je rekao da bi mu bila čast da ponovo bude angažovan u UN iz najmanje tri sveobuhvatna uvjerenja.

To su da osiguravanje snažnijeg multilateralizma predstavlja najjaču bezbjednosnu mrežu protiv globalnih rizika sa kojima se svijet suočava, zatim da revitalizovane UN treba da budu centralni dio globalnog upravljanja, te da postojeći resursi UN moraju da se koriste efikasnije tako da organizacija može da ima rezultate koje zahtijevaju njene članice i međunarodna zajednica.

Jeremić je podsjetio da je kao predsjedavajući Generalne skupštine UN naporno radio na premošćavanju podjela između razvijenih zemalja i onih u razvoju tako da je formalizovana saradnja UN i G20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije