Keri pozvao talibane da se uključe u mirovni proces u Avganistanu

Beta

09. 04. 2016. u 20:45

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas talibane u Avganistanu da se uključe u mirovni proces tokom iznenadne posete toj zemlji gde se sastao s avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem

Кери позвао талибане да се укључе у мировни процес у Авганистану

Džon Keri

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas talibane u Avganistanu da se uključe u mirovni proces tokom iznenadne posete toj zemlji gde se sastao s avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem.

"Naš zajednički cilj predstavlja pokretanje mirovnih pregovora s talibanima. Pozivamo talibane da se uključe u mirovni proces da bi se okončalo nasilje u zemlji", rekao je Keri.Prethodni mirovni pregovori su 2015. prekinuti kada je objavljeno da je talibanski vođa Mula Muhamed Omar mrtav već dve godine. To je pokrenulo borbu za vlast i podele među talibanima po pitanju učešća u daljim pregovorima.

Talibani su pojačali napade na pripadnike snaga bezbednosti u Avganistanu od 2014. godine kada se završila misija međunarodnih mirovnih snaga i većina stranih vojnika tada je napustila Avganistan. SAD su imale najveći broj svojih vojnika u toj misiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Gedza -penzioner

09.04.2016. 22:23

E,eej,Keri,Keri ! A sta ste bre vi radili tolike godine u Avganistanu,te sad pozivas talibane da se ukljuce u mirovni proces???? Pa zar niste " uspesno okoncali sukobe i uterali americku demokraciju"?????......

baunti

10.04.2016. 06:50

Ja sam mislio da je stav amerike da ne pregovara sa teroristima? Ili ste ih u međuvremenu skinuli sa liste terorista zbog "zaštite američkih interesa?" :)))