Pozivanjem na humanitarni karakter Cedevita bespotrebno podigla tenziju: U pogrešno vreme i na pogrešnom mestu

E.V.N

09. 04. 2016. u 20:08

Potez domaćina "ispraznio" dvoranu u kojoj je bilo 1.500 ljudi. Čelnici hrvatskog kluba se pravdali da nisu imali loše namere

Позивањем на хуманитарни карактер Цедевита беспотребно подигла тензију: У погрешно време и на погрешном месту

Kinzi na meču u Zagrebu Foto: Euroleague.net

ZAVESA na Top 16 Evrolige je spuštena. Ne i prašina zbog dešavanja pre i posle meča Cedevite i Crvene zvezde koji rezultatski nije bio bitan ni za jedan tim. Domaćin je odavno izgubio šansu za plasman u četvrtfinale, a gosti zakazali seriju mečeva sa CSKA. Međutim, na balkanskim prostorima sport teško može da se izvuče iz kandži (kvazi)politike u koju je (opet) upao posle najave Cedevite da će sav prihod sa utakmice biti uplaćen za obnovu Vukovarskog tornja.

U Crvenoj zvezdi su takav gest protumačili kao provokaciju. U Cedeviti su videli drugačije... I dok su se dva kluba javno "dopisivala", navijači crveno-belih su "banuli" pred vratima Zagreba koji je u petak, zbog broja policijaca izgledao kao da je uvedeno vanredno stanje. Na kraju velika većina od, kako su hrvatski mediji napisali 150 "delija" koji su "izvršili desant", završila je u pritvoru, dok se njih 25 prijatelja kluba (Crvene zvezde) pojavilo u "Draženovom domu". Na tribinama se skupilo oko 1.500 gledalaca, od kojih su pojedini pokušali da potpale vatru skandiranjem "Ubi, ubi Srbina" i "Srbe na vrbe". Međutim, atmosfera je bila daleko čak i od mlake, pa su se mediji (naknadno) potrudili da podignu temepraturu koji stepen više prenošenjem "razgovora" predsednika dva kluba Mladena Vebera (Cedevita) i Nebojše Čovića (Crvena zvezda). Videvši da je u dvorani značajno više praznih stolica nego punih, prvi čovek crveno-belih je "dobacio" kolegi:

SPEC V.N IAKO je Čović bio na pres konferenciji "sa strane", niko od pripadnika hrvatskih medija nije imao pitanje.

- Gde si humanitarac? S novcem (od prikupljenih karata) nećete moći da platite ni spomen-ploču na tom vodotornju.

Veber je pokušao da "reternira" Čoviću, ali je ubrzo stigla "dopuna" prvog čoveka crveno-belih koji hrvatski mediji nisu stigli da "zapišu":

- Ako ste već hteli akciju humanitarnog karaktera, zašto nas niste pozvali da odigramo prijateljski meč u Vukovaru, koji je višenacionalna sredina i u kojoj imamo i mi navijače, pa bi, nema sumnje, dvorana bila puna.

Čelnici Cedevite su se pravdali da nisu imali loše namere, ali je usledilo novo pitanje:

- Zašto niste organizovali sličnu akciju kada su vam u goste dolazili drugi evroligaški klubovi? Da li biste se složili da sledeći put kada dođete u Beograd, mi pozovemo naše ljude da u "Kombank areni" podrže akciju pomoći nastradalima u "Oluji" i "Bljesku"...

Nastao je muk...

BEZ INCIDENATA
CRVENA ZVEZDA je igrački završila gostovanje u Zagrebu oko 21 čas u petak. Ali, čelnici crveno-belih nisu želeli da krenu put Beograda dok se ne vidi da li su pušteni navijači privedeni i po kom osnovu, s obzirom da je, prema nezvaničnim informacijama svima urađen alko-test i da niko nije imao ni promil alkohola u krvi, niti je bilo ko od njih napravio incident.
U prvi mah se proširila glasina da su "delije" zaustavile voz, da bi se na kraju pojavila informacija da su šverceri "pidigli" kočnicu. S obzirom da se to desilo u blizini dvorane, "delije" su iskoristile to da izađu.

Posle meča se ipak sve završilo mirno, pa su navijači "preusmereni" na voz za Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Деки

09.04.2016. 20:20

Какав фијаско! Дворана је била полупразна и најбољи могући одговор, на покушај провокације. Мада нисам нешто пратио Цедевиту, али имам утисак да никад и није била знатно пунија. Зато ми тај гест више личи на покушај да попуне дворану, него да испровоцирају Србе.

Miki - Zg

09.04.2016. 20:38

Čista politička provokacija Cedevite i gazde Emila Tedeski ( tajkun ,ima firmi i u RS.,pristojan gospodin )Na utakmicu su došli ekstremni BBB navijači ( pijani ,drogirani ) s svojim rasističkim skandiranjem .Mislim da slijedi kazna zbog vređanja koja će biti mnogostruko veća od prihoda za vodotoranj ?

maniks

09.04.2016. 21:01

Ustase su ovo namerno uradile i ne postoje nikakva opravdanja a posebno ne glupa. Zasto cedevita nije dala humanitarni karakter utakmici sa drugiom ekipom nego bas sa ekipom iz Srbije.

baunti

10.04.2016. 07:02

Srpski igrači treba da izađu sa svake utakmice na kojoj se skandira "ubij Srbina" ili "Srbe na vrbe" i slično, da kažu da je to iz bezbjednosnih razloga, i da tuže hrvatsku sportsku federaciju svaki put!!! Pa ako se ovi ne opamete, ima ili da puknu finansijski ili da budu izbačeni sa svih sportskih takmičenja na svijetu... Žalosno kakvo im je stanje morala, a kolika je naša nesposobnost da to iskoristimo.

Poznavalac stvari

10.04.2016. 12:19

@baunti - Sve si u pravu, ali nasim petkolonasima nije dozvoljeno da brane Srpstvo!

david

10.04.2016. 08:32

trebali su od tih novaca kupiti farbu i obojati jasenovački cvijet u crveno bijele šare...možda bi bilo prikladnije a delije ostaviti u esplanade hotelu 7 dana zbog dobrog ponašanja..daje gospodo budite razumni...