Srbija

Subota, 09.04.2016.

14:25

Kad se "sudare" BG na pesku i BG na vodi/FOTO

Posle sedam decenija susret onih koji su gradili i grade "Beograd na pesku" i "Beograd na vodi".

Izvor: Tanjug

Kad se
Foto: Tanjug

Na mestu gde je pre skoro sedam decenija postavljen kamen temeljac za izgradnju Novog Beograda danas su se susreli oni koji su podizali grad na levoj obali Save i gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa saradnicima, koji na desnoj obali projektuju novi Beograd na vodi.

Udruženje učesnika nekadašnjih omladinskih radnih akcija i Odbor veterana graditelja podsetili su na to kako su oni, 11. aprila 1948. godine na Ušću, uprkos nevericama da na pesku možže da se podigne novi grad, budući Novi Beograd, rešili da izvedu taj poduhvat.

Od tada je skoro 900 brigada, sa više od 200.000 omladinaca i stručnjaka, podiglo današnju Palatu "Srbija", najveći građevisnki objekat te vrste na Balkanu, prvo veće naselje na Tošinom bunaru, Studentski grad, Hotel Jugoslaviju...i promenilo mapu Beograda, podsetio je predsednik Odbora dr Slobodan Ristanović.
Foto: Tanjug
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da mu je čast da razgovara sa onima koji su svojom energijom, trudom i radom promenili Beograd, onako kako i danas želimo da ga menjamo i dalje podižemo.

"Nama ostaje da pokušamo da uradimo isto što i vi. Dali ste nam domaći zadatak, koji moramo da uradimo za našu decu", rekao je Mali i podsetio da predstoje projekti izgradnje autobuske stanice na Novom Beogradu, Beograda na vodi, vodovodne i kanalizacione mreže...

"Da nije bilo izgradnje Novog Beograda, Beograd ne bi ličio na ono što je danas, a vi ste to uradili bez kredita, ali sa ogromnom energijom i željom da nesto ostavite novim generacijama", primetio je gradonačelnik.

"Neće nam biti lako da idemo vašim stopama, niti da učinimo ono što ste vi učinili, ali ćemo se potruditi, da novim generacijama ostavimo novu, lepšu Srbiju i Beograd, i od toga nećemo odustati", kazao je Mali i dodao da će im nadležni uvek biti na raspolaganju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: