Ex -Yu

Sada i zvanično: Hrvatska blokirala Srbiju na putu ka EU

Sada i zvanično: Hrvatska blokirala Srbiju na putu ka EU
Sada i zvanično: Hrvatska blokirala Srbiju na putu ka EU

BRISEL - Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori Poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Hrvatska predstavnica „nije imala instrukcije“, te je ta tačka skinuta sa dnevnog reda. Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Miščevićeva.

Kurc o blokiranju Srbije

Austrija se zalaže za dalji napredak u procesu pristupanja Srbije EU, ističe ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

On je, upitan da li zvanični Beč lobira kod Hrvatske da ne blokira otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, rekao da je Austriji od velikog značaja vjerodostojna perspektiva članstva u EU za zemlje zapadnog Balkana.

"Dalje približavanje EU, tako i više stabilnosti i blagostanja, je u našem neposredom interesu“, naglasio je Kurc u izjavi Tanjugu.

On je podvukao da je Srbija važno sidro stabilnosti u regionu.

"Pod premijerom Aleksandrom Vučićem sprovedene su važne reforme, posebno u ekonomiji i ostvaren značajan napredak u dijalogu sa Prištinom. MI se zbog toga zalažemo za dalji napredak u pristupnom procesu Srbije“, zaključio je Kurc.

Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je danas sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Hrvatska predstavnica "nije imala instrukcije", te je ta tačka skinuta s dnevnog reda.

Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Miščevićeva.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je očigledno da vlasti u Zagrebu nemaju dobrosusjedske namjere kad je riječ o otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije s EU, ali da Srbija zbog toga neće promijeniti svoj stav i poziciju.

Vučić: Nećemo dozvoliti da nas Hrvatska ucjenjuje

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić reagovao je u saopštenju medijima na odluku Hrvatske da ne da saglasnost na otvaranje poglavlja 23.

"Vlada Republike Srbije zaprepašćena je odlukom Hrvatske da ne podrži evropski put Srbije. Za takvu odluku, Republika Hrvatska nije imala ni jedan jedini valjan razlog. Srbija je primila k znanju stav Republike Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo ko u Evropi i svijetu, pa ni Republika Hrvatska, na bilo koji način ucjenjuje, ponižava i nipodaštava", navodi se u saopštenju.

Premijer poručuje da je Srbija zemlja slobodarskog naroda i da nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije