Najnovije vesti
Vesti Svet
Oštre međusobne optužbe Klintonove i Sandersa

Oštre međusobne optužbe Klintonove i Sandersa

U trci među demokratskim pretendentima na nominaciju za predsedničkog kandidata na izborima u SAD došlo je do negativnog zaokreta, kada su favoritkinja Hilari Klinton i njen protivkandidat Berni Sanders razmenili oštre kritike povodom međusobnih kvalifikacija za predsednički mandat.

sanders hilari Foto: Reuters
sanders hilari
Klinton napravila prvi udarac, Sanders nije ostao dužan
Foto: Reuters
Klinton napravila prvi udarac, Sanders nije ostao dužan

Oni su jedan drugom uputili oštre optužbe na konferencijama za novinare, prenosi AP.

- Ovo nije vrsta politike u kakvu želim da se upustim, ali ćemo se brzo navići. Uzvratiću udarac - poručio je Sanders na konferenciji za medije u Filadelfiji.

On je juče pristalicama u tom gradu rekao kako Klintonova za njega priča da "nije kvalifikovan da bude predsednik".

- Istovremeno ni ja ne verujem da je ona za to kvalifikovana, iako preko svog komiteta za političku akciju sakuplja desetine miliona dolara - istakao je Sanders.

Klintonova je prethodno juče dovela u pitanje Sandersovu verodostojnost i političko iskustvo i, u intervjuu za "Njujork dejli njuz", na pitanje da li je Sanders spreman da bude predsednik SAD, odgovorila da "on nije uradio domaći zadatak".

- Više od godinu dana priča kako radi stvari koje očito nije zaista proučio niti razumeo, a to pokreće mnoga pitanja - rekla je ona.

Iako je u pozamašnom vođstvu kad je reč o broju delegata, Klintonova bi, ukoliko izgubi u nadmetanju u Njujorku 19. aprila, doživela težak politički udarac koji bi izneo na videlo njenu slabost u redovima njene sopstvene stranke, pogotovu među mladim glasačima, koji većinom podržavaju Sandersa.

Sanders, senator iz Vermonta, mora da osvoji 68 odsto preostalih delegata i nezavisnih super delegata ako želi demokratsku nominaciju, što će iziskivati njegove velike pobede u narednim megdanima u velikim i malim državama, uključujući Njujork, zaključuje AP.