Vesti

0

Posebne bezbednosne mere za inauguraciju Tačija

Autor: SA

Izvor: Beta

Posebne bezbednosne mere za inauguraciju Tačija

Izvor: Foto: Beta/AP

"Glavni ciljevi policijskog plana su održavanje javnog reda, mira i sigurnosti, ostvarivanje zakona, povećanje mera sigurnosti pre, tokom i posle ceremonije na trgu, kojoj će prisustvovati samo pozvani gosti, kao i preduzimanje zakonskih mera prema eventualnim izvršiocima protivzakonitih radnji", kaže se u saopštenju.

Policija je pripremila poseban plan ograničenja kretanja vozila u ulicama u blizini trga u Prištini gde će Tači položiti zakletvu.

Inauguracija novog kosovskog predsednika biće održana sutra u 11 časova na trgu Skenderbeg, u neposrednoj blizini Skupštine i Vlade Kosova.

Kako je za prištinske medije izjavio šef Tačijevog kabineta Abeljard Tahiri, na svečanost je pozvano 1.300 zvanica od kojih je 1.000 potvrdilo dolazak.

"Ceremoniji će prisustvovati predstavnici 50 država, među njima su predsednici država, premijeri, ministri spoljnih poslova i druge visoki zvaničnici", kazao je Tahiri.

Prema njegovim rečima, delegacije Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije predvodiće politički direktori ministarstava spoljnih poslova tih zemalja, dok će delegaciju SAD predvoditi pomoćnik američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee).

Planirano je da tokom ceremonije, koja će trajati do 11.50, dosadašnja predsednica Atifete Jahjaga i novi predsednik Kosova Hašim Tači obave smotru počasne jedinice Garde Bezbednosnih snaga Kosova.

Jahjaga će simbolično predati dužnost predsednika Tačiju predajom Ustava Kosova.

 

Opozicija spremila vuvuzele za sutrašnju inauguraciju Tačija

Na trgu Skenderbega u Prištini sutra će u 11 sati biti održana inauguracija Hašima Tačija kao novog kosovskog predsednika, a opozicija je za tu priliku pripremila vuvuzele, prenose prištinski mediji.

Kako je naveo "Indeksonalajn", tri opozicione stranke - pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo planiraju da između ostalog, korišćenjem vuvuzela spreče Tačijevu inauguraciju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR