Tužilaštvo Haškog tribunala žaliće se na oslobađajuću presudu koju je nedavno u Hagu izrečena predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, javlja N1.


Nakon pregleda razloga koje je Raspravno veće navelo u oslobađajućoj presudi Vojislavu Šešelju, Kancelarija glavnog tužioca odlučila je da podnese žalbu na presudu.

Kako se ističe, identifikovane su greške u presudi Šešelju i ova žalba će biti od najveće važnosti za Tužilaštvo.

Tužilaštvo smatra da je većina članova Pretresnog veća nerazumno dopustila mogućnost da je zločinačko ponašanje bilo samo zakoniti doprinos ratnim nastojanjima, bez obzira na ogroman broj dokaza koji ukazuju suprotno.

Po mišljenju tužilaštva, takva metodologija je navela većinu članova Pretresnog veća da nerazumno dopusti mogućnost da je proterivanje civila bilo humanitarni postupak i da je huškački govor mržnje jednostavno imao za cilj podizanje morala srpskih snaga.

Kao i kod svih žalbi koje podnosi, Tužilaštvo će uložiti maksimalne napore kako bi obezbedilo da žalba u postupku protiv Šešelja bude vođena efikasno, efektivno i pravično i u skladu s pravilima propisanim za žalbeni postupak pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari