Sreda, 06.04.2016.

12:11

"Zabrana ulaska Šešelja u BiH na snazi, ali..."

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da Ministarstvo bezbednosti BiH treba da utvrdi da li je Vojislav Šešelj državljanin BiH.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Ako jeste on ima pravo da uđe u BiH, a u suprotnom, odluka o zabrani ulaska je na snazi.

Incko je, naime, podsetio da odluka o zabrani Šešelju da uđe u BiH postoji od 1998. i doneo ju je tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorpa.

Ako Šešelj poseduje državljanstvo BiH, ne može mu biti zabranjen ulazak u tu zemlju, kazao je Incko, preneli subosanski mediji.

"Postoji odluka iz 1998. tadašnjeg visokog predstavnika Vestendorpa, kojim se Šešelju zabranjuje ulazak u BiH. Tu odluku potvrdio je i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun i ona je još na snazi", rekao je Incko za sarajevske Vijesti.ba.

On je podsetio i na odluku o evropskim ljudskim pravima, koja kaže da se nekome ne može zabraniti ulazak u svoju zemlju, u zemlju čije državljanstvo ima.

Šešelj je najavio da odmah nakon izbora koji se u Srbiji održavaju 24. aprila, namjerava da poseti Republiku Srpsku, a početkom maja i u Sarajevo.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedeljak da Šešelj, kao slobodan čovek, ima pravo da dođe u Republiku Srpsku.

Šešelj je u ponedeljak Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu podno zahtev za izdavanje pasoša, te najavio da namerava da poseti Zagreb, iako mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske 31. marta zabranilo ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka.

Hrvatski MUP je zabranio ulazak Šešelju na 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: