Nova vest
Tenis

Nedelja, 03.04.2016.

18:55

28: Nova titula – Novak prestigao Nadala!

Novak Đoković pobedio je Keija Nišikorija sa 6:3, 6:3 u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Majamiju.

Izvor: SO

Autor: SO

28: Nova titula – Novak prestigao Nadala!
Getty Images

Đoković je postao igrač sa najviše Masters trofeja u istoriji (28), jednim više od Rafaela Nadala.

Novak se šestom titulom u Majamiju izjednačio sa Andreom Agasijem, a postao je i prvi teniser koji je četiri puta vezao titule na Indijan Velsu i u Majamiju.

Takođe, Đoković je sada teniser sa najviše zarađeng novca od turnira – prestigao je Federera, pošto je do sada u karijeri prihodovao 98.199.548 dolara.

U prethodne tri nedelje Novak je izgubio samo jedan set, u drugom kolu u Indijan Velsu od Bjorna Fratanđela. Posle toga su padali Kolšrajber, Lopes, Conga, Nadal, Raonić, Edmund, Sousa, Tim, Berdih, Gofan i sada Nišikori.

Japanac je u prvom gemu napravio brejk, ali to nije bila najava iznenađenja, pošto je Đoković uzvratio već u sledećem gemu. U prvom setu obojica su mnogo grešili (21 neiznuđena greška ukupno) i videli smo pet brejkova, ali je Novak ipak bio čvršći na servisu – tri puta je osvajao gemove bez izgubljenog poena, uključujući i onaj kada je servirao za set.

Drugi set završen je istim rezultatom kao i prvi, ali je igrački Đoković bio znatno ubedljiviji. Napravio je brejk već u prvom gemu, počeo je još više da diktira tempo sa osnovne linije, da menja pravac po volji i da sve vreme drži Japanca u defanzivi.

Nije se suočio ni sa jednom brejk loptom, a na kraju je novim brejkom završio meč i došao do 63. titule u karijeri.

“Ovo mesto je posebno za mene, ovde sam osvojio svoju prvu veliku titulu i tako je sve krenulo“, rekao je Đoković i potom se zahvalio svom timu i porodici na tome što su uvek uz njega.

Tok meča:

Već u prvom gemu Japanac je napravio brejk – nakon što je izgubio prvi poen, Nišikori je dugu razmenu završio vinerom, a onda je Đoković pogrešio na mreži. Posle dubokog riterna Kei je došao do 15:40 i dočekao je grešku rivala za brejk (1:0).

Izvrsnim pasingom Đoković je otvorio sledeći gem, usledila je dupla greška Nišikorija, koji je nedugo zatim i lak forhend smestio u mrežu, pa je Novak došao do 15:40. Uzvratio je Đoković sjajno na prvi servis protivnika u sledećem poenu i došao do ribrejka – 1:1.

Dva servis-vinera i dva izlaska na mrežu, tako je Đoković brzo dobio sledeći gem i poveo sa 2:1. Došao je Đoković od 30:0 do 30:30 u sledećem gemu, ali Nišikori je sa dva servis-vinera došao do gema za 2:2.

Novak je ponovo lako dobio svoj gem, a onda se u narednom rasplamsala borba – nekoliko dugih poena, spasena gema lopta, a zatim i fantastična forhend dijagonala iz potpune defanzive kojom je Đoković došao do brejk lopte. U sledećem poenu Novak je imao malo sreće, ritern je uz pomoć mreže prešao preko, a Nišikorijev napad nije bio dovoljno dobar, pa je Đoković pasingom prošao po paraleli – brejk za 4:2.

Međutim, iako je osvojio prvi poen u sledećem gemu, Novak ga je odigrao potpuno dekoncentrisano – dve greške bekhendom i dupla greška za 15:40. Usledio je ritern Nišikorija koji je na prvi pogled bio sumnjiv – Novak nije tražio čelendž, Kei je uzeo gem, a snimak je pokazao da je lopta bila u autu.

Vreme je uticalo na kvalitet igre, obojica su mnogo grešili, a sada je bio red na Nišikorija. U osmom gemu Novak je došao do 15:40 i realizovao je drugu pošto je Kei loše zahvatio lopticu forhendom.

Ovoga puta Đoković nije dozvolio ribrejk – prvi poen kontrolisao je od početka do kraja, a na drugom je iz defanzive napravio viner bekhend paralelom. Još dva servis vinera i prvi set bio je rešen – 6:3.

Nišikori je poveo 30:0 u prvom gemu drugog seta, ali je Novak prvo došao do 30:30, a onda i osvojio poen u razmeni dugoj 33 udarca – završilo se tako što je Đoković poslao nešto između bekhend slajsa i skraćene lopte, a Kei nije imao odgovor.

U sledećem poenu Nišikori je imao inicijativu, Novak je digao lob na osnovnu liniju, Kei je napao posle ne baš najboljeg smeča, a Đoković je bekhend slajs pasingom iznudio grešku rivala – 1:0.

Obojica su ušli u udarac u drugom setu, Novak je ipak lako dobio naredni gem, zapretio je i u sledećem, ali je Nišikori ipak smanjio na 2:1.

Olaka greška Novaka, zatim i izuzetno dubok bekhend Nišikorija dali su mu polušansu u sledećem gemu, ali Đoković je uspeo da preokrene uz osvojen važan poen na mreži. Na drugoj strani, Kei je bio sve nervozniji – umalo nije bacio reket i frustrirano je odmahnuo posle dobro udarca Đokovića.

Ipak, to nije uticalo na Japanca u sledećem gemu, odigrao je nekoliko kvalitetnih poena i smanjio na 3:2.

Novak je brzo poveo sa 4:2, a onda je forhend pasingom iz punog trka došao do nove prilike za brejk. Međutim, u dugoj razmeni koja je usledila Đoković je poslao bekhend u mrežu, da bi onda Nišikori kombinacijom slajs-servisa i forhend paralele došao do gem lopte, zatim i do gema za 4:3.

Tada je Nišikori zatražio masažu zbog problema sa levim kolenom, a Đoković je bez izgubljenog poena dobio naredni gem za vođstvo 5:3. Onda je Novak napravio još jedan brejk u dugom gemu – iskoristio je treću brejk loptu i okončao meč za 86 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

488 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu