REAKCIJE NA PRESUDU ŠEŠELJU: Hrvatski vrh u šoku; Mira Marković: Ko će mu vratiti godine?

Novosti online / Agencije

31. 03. 2016. u 12:11

Haški tribunal oslobodio je danas lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Presuda je izazvala reakcije u regionu

РЕАКЦИЈЕ НА ПРЕСУДУ ШЕШЕЉУ: Хрватски врх у шоку; Мира Марковић: Ко ће му вратити године?
Haški tribunal oslobodio je danas lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Veće predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija utvrdilo je većinom glasova, uz protivljenje sudije Flavije Latanci, da Šešelj (61) "nije kriv" ni po jednoj tački optužnice.

Posle današnje presude, kako je rekao sudija Antoneti, "Šešelj je slobodan čovek". Presuda je, međutim, nepravosnažna, a Tužilaštvo ima pravo da se žali.

PROČITAJTE JOŠ:


Hag oslobodio Šešelja!

Sve o izricanju presude

Šešelj posle presude na Tviteru: Kolinda, spremi se spremi, uskoro ti dolazim u zvaničnu posetu!

U vreme izricanja presude Šešelju, Orešković odao počast žrtvama u Vukovaru



NATAŠA KANDIĆ: PRESUDA IZNENAĐUJUĆA, NEĆE OPSTATI U ŽALBENOM POSTUPKU

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je danas da je oslobađajuća presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom iznenađujuća i da teško može da se održi u žalbenom postupku.

"Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i protivreči nekim sudski utvrđenim činjenicama... Presuda teško da može da se održi jer je izrečeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogih zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj", rekla je Nataša Kandić agenciji Beta.

Ona je rekla da se očekivalo da Šešelj bude oslobođen po osnovu optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, što je sudija Žan Klod Antoneti predlagao još 2011. godine, u svrhu celishodnosti daljeg vođenja postupka.

"Neka obrazloženja (oslobađajuće presude) protiveče zdravom razumu, poput onog da je govor Šešelja u Skupštini Srbije da neće ubijati Hrvate već da će ih spakovati na kamione pa neka oni vide šta će, samo političko mišljenje", rekla je ona.

Prema njenim rečima, oslobađajuća presuda Šešelju posledica je i "blagonaklonog odnosa sudije Antonetija".

"ŠEŠELj MOŽE DA TRAŽI ODŠTETU, ALI..."

Advokat Novak Lukić izjavio je da lider SRS Vojislav Šešelj ima pravo da traži odštetu za godine provedene u pritvoru Haškog tribunala. Ipak, on je naveo da odštetu još niko nije dobio zbog određenih pravila UN.

Lukić, koji je pred Tribunalom zastupao Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina i bio član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u sporu Hrvatske i Srbije po uzajamnim tužbama za genocid, rekao je agenciji Beta da po pravilima UN ne postoji mogućnost da iko snosi naknadu štete za propuste organa UN.

"Svi koji su do sada oslobođeni pred Haškim tribunalom, a koji su želeli da ostvare svoja prava pred holandskim sudom ili nekim drugim, nisu uspeli. On može da podnese tužbu kao i svako, ali pravila su takva da do sada niko nije dobio odštetu", rekao je Lukić

On je naveo da tužilaštvo ima pravo žalbe koju mora da najavi u roku od 30 dana.

“Predmet zatim ulazi u ingerenciju žalbenog veća i posle toga se daju rokovi za pisanje žalbe i odgovor, što može da traje najmanje godinu i po dana“, dodao je Lukić.

Prema njegovim rečima, nakon toga ništa nije nemoguće, pa može doći i do preinačenja presude, što se pred tim Tribunalom već dešavalo.

Lukić je kazao i da je Tužilaštvo zbog ovog slučaja dosta kritikovano i da veruje da će biti pod pritiskom Hrvatske da se žali na presudu.

POPOV: PRESUDA ŠEŠELjU OSTAVLjA GORAK UKUS U USTIMA

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je danas, povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju u Hagu, da ta odluka ostavlja "gorak ukus u ustima nenamirene pravde".

"Ovo je nenamirena pravda za sve žrtve progona na nacionalnoj osnovi i etničkog čišćenja kroz delovanje paravojnih formacija kojima je Šešelj komandovao, a koje su ostavile trajne posledice u Vojvodini i posebno Hrtkovcima, gde je celo selo ispražnjeno delovanjem 'šešeljevaca'", rekao je Popov.

Popov je postavio pitanje zašto je Haškom tribunalu trebalo 13 godina da bi odlučio da Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Kako je kazao, oslobađajuća presuda će sigurno pokrenuti i "likovanje radikala", a oni će se verovatno zbog svega nadati i boljem rezultatu na izborima u aprilu.

Dodao je da će presuda doneti i novo varničenje na relaciji Beograd - Zagreb, te da u Zagrebu "sigurno neće biti zadovoljni ovom presudom".

"Samo će se nastaviti trend loših odnosa, varničenja koja su i ranije postojala u vezi sa Šešeljem, a situacija će se dalje komplikovati umesto da idemo napred", kazao je Popov.

Kako je ocenio, presuda je ogromna nepravda koja je naneta svim žrtvama, jer je toliko očiglednih i vidljivih dokaza bilo, pre svega u oblasti etničkog čišćenja.


DODIK: POBEDIO JE

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije iznenađen sadržajem presude Vojislavu Šešelju, jer je još iz procesa suđenja bilo potpuno jasno da je Tužilaštvo Haškog tribunala pokrenulo još jedan neutemeljen i politički, a ne pravni proces.

Izricanje presude Šešelju danas u Haškom tribunalu potvrdilo je sav besmisao `međunarodne pravde` koja se pokušala promovisati putem ovog tribunala. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da jedno iscrpljujuće, maratonsko suđenje, kakvo je imao Šešelj, dobije ovakav epilog, ocenio je Dodik.

Predsednik RS smatra da Šešelju treba odati priznanje za istrajnost, sposobnost i spremnost da, iz potpuno neravnopravnih uslova i nefer suđenja, izađe kao pobednik.

Siguran sam da će haški proces protiv Šešelja dati veoma značajan doprinos pravnoj nauci, ali i da će poslužiti kao još jedan dokaz pravnog beščašća koje godinama promoviše Haški tribunal.

Odlazeći dobrovoljno u Hag kazao je da ide da pobedi Haški tribunal. I pobedio je, zaključio je Dodik.


VUČIĆ U PETAK O PRESUDAMA KARADžIĆU I ŠEŠELjU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obratiće su u petak javnosti povodom presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, kao i o situaciji u regionu i budućnosti Srbije, najavljeno je danas iz Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić će se obratiti na konferenciji za novinare, nakon sednice Vlade Srbije.

Obraćanje je predviđeno za 12 sati, u Vladi Srbije.

NIKOLIĆ: RAVNODUŠAN SAM PREMA PRESUDI

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je ravnodušan prema presudi Šešelju. Opširnije možete da pročitate OVDE.

ĐUKANOVIĆ: ČESTITAM ŠEŠELjU SLOBODU

Premijer Milo Đukanović komentarisao je danas posle Premijerskog sata u crnogorskoj skupštini oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Na pitanje novinara portala "CdM" da li je iznenađen i boji li se uspona radikalizma u Crnoj Gori povodom oslobađajuće presude, Đukanović je rekao da ne razmišlja u tim kategorijama.

"Niti sam imao očekivanja od suda u Hagu da bih mogao biti iznenađen. Konstatujem činjenicu da je sud u Hagu završio proceduru i oslobodio Šešelja. Drago mi je što je svaki čovek slobodan. Više volim da je svako slobodan nego da je svako utamničen, bez obzira na to da li se slažem ili ne. Što se mene tiče, primam k znanju i čestitam slobodu Šešelju", rekao je Đukanović.

MAJKE SREBRENICE: ZA PRESUDU KRIV VELIKI LOBI SRBA, SRBIJE I RUSIJE

Predsednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić izjavila je da je ogorčena oslobađajućom presudom Haškog tribunala lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

"Čula sam davno da je Šešelj njihova noćna mora i oni su njega pustili samo da ga se reše. Nije ovo slučajno, već se radi o nekoj igri", rekla je Subašićeva za sarajevski Dnevni avaz.

Po njenim rečima, za ovakvu odluku Haškog tribunala kriv je "veliki lobi Srba, Srbije i Rusije".

"On je slobodan, a sada će podizati optužnice protiv naše dece koja su ostala živa, jer su kriva zato što su ostala živa. To pokazuje i slučaj Nasera Orića i svih drugih. Ide se na to da se žrtve izjednače sa zločincima. Videćemo šta će naša pametna elita i intelektualci uraditi", ocenila je Subašićeva.

"Kao muslimanka bila sam srećna da je formiran Haški tribunal, ali evo vidim da politika pomalo ulazi i na njegova vrata. Bilo je jako važnih presuda u Haškom tribunalu, a videćemo šta će u Šešeljevom slučaju odlučiti Žalbeno veće", zaključila je ona.


POPLAŠEN: OPTUŽNICA PROTIV ŠEŠELjA OD POČETKA BILA NA KLIMAVIM NOGAMA

Bivši predsednik Republike Srpske i nekadašnji lider Srpske radikalne stranke u RS Nikola Poplašen izjavio je da je optužnica protiv Vojislava Šešelja "od početka bila falsifikat i na klimavim nogama".

Poplašen je za sarajevski portal Vijesti.ba rekao da je oslobađajuća presuda Šešelju bila jedini mogući pravno utemeljni ishod takve optužnice.

"Radi se o čoveku koji može biti ocenjivan sa stanovišta verbalnog delikta, ali verbalni delikt odavno nije deo inkrimisanih pravnih sankcija u pravno uređenim državama. Druga je stvar, ko se i koliko slaže sa političkim stavovima i političkim delovanjem Vojislava Šešelja, ali to nije i ne može biti predmet Haškog tribunala nego nekih demokratskih procesa", kazao je Poplašen.

Upitan da li se oslobađajuća presuda Šešelju može tumačiti kao kompromis, s obzirom na optužbe srpske javnosti da je Haški tribunal od svog osnivanja usmeren protiv Srba, bivši predsednik RS je kazao da je taj sud "uperen protiv svih demokratskih procesa, pa onda i protiv Srba, izmišljajući zločine i osuđujući ljude bez ikakve pravne osnove".

"Haški tribunal i njegovi nalogodavci još nemaju razloga da bilo s kim sklapaju kompromis. Tu se više može nagađati o namerama onih koji su izrekli takvu presudu, a vezane su za nalogodavce tog tribunala", istakao je Poplašen.

On je rekao da su tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije počinjeni ratni zločini sa različitih strana, a da je smisao Tribunala bio da utvrdi obim i počinioce zločina, a ne da politički sudi.

"Ja govorim o elementu uloge Haškog tribunala u političkim procesima, a ne o osudi zločina što bi bila njegova stvarna funkcija", rekao je Poplašen.

HRVATSKI DRŽAVNI VRH ŠOKIRAN PRESUDOM

Hrvatski državni vrh izrazio je danas razočarenje oslobađajućom haškom presudom lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko rekao je da je zgrožen i konsterniran nepravdom.

"Oslobođen je jedan zločinac i harlekin koji se smeje nama i celom svetu", rekao je Karamarko na Plitvicama", prenosi Hrvatska televizija.

Predsednik Sabora Željko Rajner rekao je da se nada da je to greška suda i da će ona biti ispravljena u drugostepenom postupku.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da je oslobađajuća presuda Šešelju uvredljiva i šokantna.

"Takva je presuda za sve žrtve agresivne velikosrpske politike uvredljiva i šokantna, a za proces pomirenja među ljudima i susednim državama razarajuća. Svi oni u svetu koji huškaju na rat, pozivaju na etničko čišćenje i sprovode politiku nasilnog menjanja međunarodno priznatih granica dobili su time moralni 'blanko ček'", naveo je Kovač u pisanoj izjavi medijima.

On je rekao da će detaljno pručiti prvostepenu presudu Tribunala i dodao da očekuje "odgovarajuću reakciju Tužilaštva".

Brojni hrvatski političari danas su ocenili da je oslobađajuća presuda Šešelju sramotna i šokantna, a veliki broj reakcija stiže preko društvenih mreža.

Tako je poslanik vladajućeg Mosta Miro Bulj na svom Fejsbuk profilu tražio hitnu sednicu Sabora.

"Hag oslobađajućom presudom četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju rehabilituje četništvo i velikosrpsku zločinačku politiku", napisao je Bulj.

Poslanik Evropskog parlamenta iz HDZ Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog današnje haške presude.

"Sažeto obrazloženje presude izloženo od predsedavajućeg sudije Antonetija bizarno je, pravno neutemeljeno, u suprotnosti s prethodnim odlukama Suda u vezi sa zločinačkim karakterom projekta Velike Srbije, te u celosti pogrešno utvrđuje činjenično stanje", naveo je Plenković.

On je rekao da očekuje da će Tužilaštvo uložiti žalbu i da će Žalbeno veće u drugostepenom postupku doneti "razumniju i pravedniju presudu koja bi sprečila gubitak poverenja u Međunarodni sud, narušenog već i puštanjem Šešelja na slobodu bez ikakvih uslova i ograničenja".

Predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak izjavio je za Tportal da se iz presude Šešelju vidi da je reč o političkom sudu i upitao se koje su to dokaze hrvatske institucije poslale u Hag.

Bivši ministar branitelja Predrag Matić izjavio je da presuda pokazuje da "pravo i pravda često ne idu ruku pod ruku". On je za N1 televiziju rekao da je oslobađajuća presuda "šamar svim žrtvama ratnohuškačke politike Šešelja".

SVETSKI MEDIJI O ŠEŠELjU

Kako su svetski mediji pisali o presudi Šešelju, možete pročitati OVDE.

MOSKVA: PRESUDA DOKAZ DA JE PROCES IZMIŠLjEN

Oslobađajuća presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu predstavlja potvrdu višegodišnjeg stava Rusije da je proces protiv njega izmišljen i skandalozan, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Naša ocena celog procesa data je više puta. Otvoreno smo govorili da je to skandalozni proces i da su sve optužbe izmišljene. To je bila naša dosledna pozicija tokom mnogo, mnogo, mnogo godina", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare u Moskvi na molbu agencije Beta da prokomentariše današnju odluku tribunala.


MUP HRVATSKE: ŠEŠELjU ZABRANjEN ULAZ U HRVATSKU

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske danas je zabranilo lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka, rečeno je agenciji Beta u hrvatskoj policiji.

Portparolka policije Helena Biočić izjavila je da je MUP obavestio graničnu kontrolu da Šešelju izda rešenje o odbijanju ulaska u Hrvatsku u slučaju da se on pojavi na nekom od graničnih prelaza.

Prema njenim rečima, takva odluka je u skladu sa Zakonom o strancima koji predviđa mogućnost da se strancu odbije ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka Hrvatske, nacionalne sigurnosti ili javnog zdravlja.


GRABAR-KITAROVIĆ: NEĆEMO PRIHVATITI SRAMOTNU PRESUDU

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je danas u Sofiji da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju poraz međunarodnog krivičnog prava i poručila da Hrvatska ne može da prihvati takvu "sramotnu" presudu.

"Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima doista je ogroman udarac međunarodnom krivičnom pravu. Ona je upravo sramotna", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Sofiji, gde boravi u zvaničnoj poseti, prenela je agencija Hina.


BILT: RAZLIČITO VIĐENjE RATA U BOSNI

Bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt ocenio je da paralelno čitanje presuda koje su u Haškom tribunalu izrečene Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju predstavlja "čudno iskustvo", jer se u njima na veoma različite načine objašnjava priroda rata u Bosni.

Na svom tviter nalogu Bilt je napisao da će presuda Šešelju svakako biti jedna od presuda Haškog tribunala o kojoj će se najviše raspravljati, iako je bilo i drugih koje su bile za raspravu.

Neobično je, međutim, umereno govoreći, da je Haški tribunal oslobodio srpskog ultranacionalistu Vojislava Šešelja od svih optužbi, naveo je Bilt.


MIRA MARKOVIĆ: KO ĆE MU VRATITI GODINE?

- Iskreno mi je drago što je Voja oslobođen svih optužbi. Raduje me kad bilo ko izađe iz tog prokletog zatvora, jer mnogi nisu dočekali slobodu, već su umrli u Hagu- rekla je, za "Novosti", Mira Marković, supruga bivšeg predsednika države Slobodana Miloševića.

- Moram preznati da me je vest pozitivno iznenadila, jer nisam verovala, bez obzira na njegovu odbranu, da će presuda biti oslobađajuća, pošto je dobro poznato koliko je taj sud neobjektivan i nemilosrdan prema Srbima. Sada se opravdano nameće pitanje kako da se zadovolji pravda i kazne oni koji su tolike godine Šešelja držali u zatvoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (72)

SuverenaAnonimka

31.03.2016. 12:17

Oslobađajuća presuda Šešelju posledica je i "blagonaklonog odnosa sudije Antonetija" - da, njemu je Seselj pevao Marseljezu na srpskom ! Naravno, Francuzi su to!

Mikula

31.03.2016. 12:30

Pa kao bivsi komunisticki kadar natasa ovu presudu ne moze da razume. Nema, verbalniog delikta, imamo pravo da se izjasnimo kako zelimo itd.. Nista sporno I neocekivano

zaliv.co

31.03.2016. 12:34

Nikad nisam glasoa za radikale, cak sam svasta znao da kazem protiv njih...ali sad posle svega glasacu za njih ! Seselja za predednika

buda

31.03.2016. 12:35

E,bas su tebi dojavili.Od ovog covjeka trba nesto i da naucite...Ono osnovno,nije tesko...Biti rodoljub.

Nikola

31.03.2016. 17:38

@Nada - Варате се Надо. Нестанком Срба нестало би хране за њу и њој сличне. Да ли знате да смрћу домаћина и његови паразити угибају. Жена је развила бизнис и мора до краја водити бригу око њега!

Haški sud se pere

31.03.2016. 12:38

prema tome i ova presuda. Ali, ne vredi im. Nije Šešelju ni trebalo da se sudi. Sudili su mu samo zato što je svojim izjavama povredio sujetu tih sudija.

Gavrilo

31.03.2016. 12:51

G. Kandić mislim da grešite...ovom oslobadjaujućem presudom, pravda je u potpunosti zadovoljena. Sem samohvalisanja u političke svrhe Vojislav Šešelj nije počinio ama baš nikakvo krivično delo, niti zločin...sve te optužbe su prazne priče, kojima je i on sam doprineo svojim samohvalisanjem. Sve u svemu, pozdravljam ovu oslobadjajuću presudu za g. Šešelja, želim mu dobro zdravlje i da zarad dobrobiti Srbije propadne na izborima i ode u zasluženu penziju,naravno kao i vi g. Kandić.

Zoran bg

31.03.2016. 15:48

Kakav vam je osecaj kad cujete Srbin je Slobodan?Cekali smo mi i Gotovinu i Orica i mnoge druge da osude,pa nista. E pa sad malo i vi da cekate pa da docekate nista...

Logic

31.03.2016. 15:49

Čitam izlive ogorčenja na oslobađajuću presudu. Toliko otrova u karakterisanju Šešelja, sa uživanjem me vraća na scenu iz nižih razreda osnovne škole. Kad onaj blaćeni ,sa puno razloga slavodobitno kaže:"Sve što kažeš to si ti!"

naranca

31.03.2016. 16:05

Podsetio bih ''osnivaca fonda za humanitarno pravo''!!!!!!!!!!!!Da je sloboda govora jedno od osnovnih ljudskih prava.Uvrede,lazi ,klevete,pretnje se obradjuju u lokanim sudovima uglavnom po privatnim tuzbama.Psovanje majke tesko da je ratni zlocin.E sada sto Srbi imaju status'' povlastene nacije'' (kao Jevreji u Nemackoj pre ww2) to je druga stvar.Ne znam zasto 'Novosti'' objavljuju izjave ovih amatera I obicnih ljudi u glavnom clanku.Nije relevantno.

Mirsad-Bihac

31.03.2016. 16:14

Braco hrvati,a sta je sa vasim Gotovinom?gotovina je bio komandant a Seselj nije.Vi ste dosta zlocina ucinili,muslimane ste poveli u rat a posle ste ich ubijali.Pa sta je svasim zlocincima?vi ste zapoceli rat u JugoslavijiSta hocete sada.Samo ne razumijem ovu kandic koja zivi u Srbiji,i tako nesto prica protiv Seselja.On da je bio kriv oni bi njega osudili.

Bracki

31.03.2016. 16:14

kad vidis da ga s ove strane drine vise pljuju nego iz lijepe njihove pozelis da se opet osnuje goli otok...

aca

31.03.2016. 16:18

Hrvati o pravdi...iz navedenih komentara se vidi da oni nisu odmakli dalje od 1995. Toliko o pomirenju.

Miroslav GTA

31.03.2016. 16:19

Kada je Seselj odlazio za hag, Djindjic je karli del ponte rek'o " Vodi ga i ne vracaj mi ga vise". Mislim da sada i hag porucuje isto Srbiji "Evo vam ga i nikad vise nam ga ne saljite"

Zanimljivo

31.03.2016. 16:27

E sad svima haski tribunal ne valja. Kad su oslobadjali kurtu i murtu sa muslimaske i hrvatske strane onda je bio odlican, kad su nam lupali packe po 20-30 godina po coveku, onda je bio merodavan a sad kad jedan covek nije osudjen e onda nista ne valja. E sad se vidi ko su i sta su, nije vise vazno sta je istina, najbitnije je ovde udri, zakolji da srbin ne postoji. Ma more sledeceg puta a bice ga sigurno kao sto je istorija pokazala, da zavrsimo sa njima jednom za svagda.

sas

31.03.2016. 16:29

Odgovor Popovu. Cetnicke jedinice na prostorima BiH i Hrvatskoj nisu bile pod komandom Voislava Seselja no podcinjeni pod komandom Ratka Mladica! Tako i u Srbiji Voja nije komandovao cetnicima no JNA!

Uroš

31.03.2016. 16:37

Molim Vas sklanjajte sliku ove /da ne budem nepristojan/ albanke, muslimanke, hrvatice, alave na novac onih koji su moj narod ubijali i proterivali.

Срки

31.03.2016. 16:37

"Као муслиманка била сам срећна да је формиран Хашки трибунал, али ево видим да политика помало улази и на његова врата" ??!!! Полако улази?! А ваши сви што су ослобођени,а добро знамо шта су радили,шта са њима!? Шта је са српским жртвама,из околине Сребренице,којих има више него ваших?

Uroš

31.03.2016. 16:40

Ma ko je Nataša Kandić, prodana duša da sudi o presudi, da je u zemlji konjušara i da protiv njih govori nebi opstala tri dana a mi Srbi tolerantan narod ili budale trpimo njena trabuunjanja.

артиљерац

31.03.2016. 18:10

@Uroš - "госпођа" кандић(знак навода и мала слова су намерна) је социолог,о праву НЕМА појма.Хашки суд суди према англосаксонском праву.И прематом праву(битно другачије од европског,континенталног права) жалба семоже поднети САМО ако тужилац има НОВЕ,БИТНО другачије чињеницеод оних које је навео у првој оптужби.С обзиром на то да таквих чињеницанема и не може их бити,њена изјава је само њена пуста жеља.Мржња ијал једне мале,неуспешне личности.Од 68-ице до непријатеља сопственогнарода.Машала.

dule

31.03.2016. 17:09

Gospodo hrvati,iz hrvatske vrhuske da vam je jasno.Seselj nakon izlaska iz Haskog kazamata nije nikakvu mrznju sirio.Mrznja prema Srbima i Srbiji je dolazila od vas i jos uvek svakom godinom sve vise..Seselj je samo dosta ostro(ali nedovoljno) odgovarao na vasu mrznju.Bilo bi zanimljivo cuti misljenje vaseg heroja po stvarnim zlocinima gotovinu.A da on je u "zasluzenoj" braniteljskoj mirovini,i sad zivi od krvave slave.

Marko

31.03.2016. 17:10

Prvo Gotovina, pa onaj drugi a sad i Šešelj...u Hagu zaista sude samo Srbima a Hrvate oslobađaju

утисак

31.03.2016. 17:11

Утисак је да су браћа крвати згрожени а нису били згрожени када је заиста зликовац Готовина ослобођен. Друго ,,наши срби" плачу и у већој су жалости од комшија.

PP

31.03.2016. 20:22

@утисак - Molio bih te da Hrvate ne zoveš našom "braćom". Tou temelju vređa milion i kusur srpskih žrtava i njihovih porodica sa teritorije prve i druge NDH. Hvala na razumevanju.

Dumar

31.03.2016. 17:23

Prosto ne smem da se radujem, sve mislim, da nije opet neka haska igra, da ne bude nesto u zalbenom postupku. Valjda nece. Zasluzíli smo i mi malo srece.

Dymitr Ogonowski

31.03.2016. 18:26

Optužba protiv gospodina Šešelja s samog pocetka je imala samo politički karakter. Zapad je hteo represirovati ne prozapadnog politicara i ništa više. A sada Zapad se plasi bi Srbija se ne okrenula prema Rusiji. Mislim da Zapad racuna da neki ljudi iz stranke Seselja će prodi na stranu Zapad, kao Vučić.

ISTINA

31.03.2016. 18:28

Hrvati traze reakciju zvanicnog Beograda.Valjda misle da ceo politicki vrh u BG sada treba da napravi veliki prijem i spektakl za Seselja kao oni sto su radili za svoje koji su pusteni iz Haga .Dakle Beograde nemojte da razocerate komsije !

karlo

31.03.2016. 18:28

Sad ce opet počet huškanje na rat sa hrvatske i srpske strane ,a poznato je da je narod na ovim prostorima izuzetno glup i povodljiv ,pozdrav iz Splita

gvatemala

31.03.2016. 19:48

@karlo - @karlo - mi smo jedan narod - govorimo isti srpski jezik - jedino ste vi katolicke a mi pravoslavne vere - to nije razlog da ne zivimo u novoj srpskoj drzavi koja ce svim veroispovestima garantovati ravnopravnost...

SuverenaAnonimka

31.03.2016. 22:09

@karlo - Шешељ да окрене Србију према правим пријатељима - према Русији! Па онда ће све ићи. Имаћемо и гас, извозити и храну и фијате и имати војску, да се злотвори повлаче пред њом без испаљеног метка.Воја би натерао амере да очисте Србију од радијације

nele

01.04.2016. 01:26

@karlo - Bravo gvatemala - samo si zaboravio da spomeneš ove novopečene srpske 'bošnjake'...

Боба

31.03.2016. 18:32

Ни ова пресуда не легитимизује хашки политички трибунал ма колико била добра засад за г. Шешеља лично. Као и све друге донета је из политичких разлога јер не би било могуће осудити га за ствари које су сви политиканти радили на Балкану а њих оставити недирнутим а да се и не говори о страним политикантима који су итекако имали и имају говор мржње када су Срби у питању.Прави циљ је прихватање осуде Караџића и следеће Младића за назови геноцид. То им је и циљ а изборна математика иде узгред.

Demokratski Nedemokrata

31.03.2016. 18:42

Ove iz Srebrenice pokazuju da nemaju nikakvo dostojanstvo. Povezuju Seselja koji nema nikakve veze sa Srebrenicom a onda pricaju o Oricu koji ima itekako veze se sa Srebrenicom.Hrvati su jos posebniji. Docekivali su Hitlera cvecem, nisu imali nista protiv Tita koji je bio hrvat da dolazi u Zagreb a pritom je postreljao i proterao ustasa koliko hocete. Ne smetaju im oni a smeta im neduzan covek. To samo pokazuje koliko je nivo inteligencije svim tim koji su u Hrvatskoj na vlasti.

Nemanja

31.03.2016. 18:43

Pa o cemu ce Hrvatska nego da sakrije svoje Zlocine.Gospodo vi ste jedina Drzava na Svetu koja je imala Logor za Decu i jedina ste Drzava koja ima Decije Grobnice ,na hiljade nevine Dece ste pobili i poklali.Sram vas bilo vi pricate o Pravu i sudstvu.

Mimar

31.03.2016. 19:04

Hrvati po ko zna koji put pokazuju da nemaju ni obraza ni karaktera,, etike i morala, stida i srama. Toliko su ucinili zlocina a samo je djelic procesuiran i osudjen na smijesno male kazne uz slobodne vikende. Jedan od takvih je i Sinisa Rimac, ubica 12-godisnje Aleksandre Zec, Nije osudjen za taj zlocin zbog "proceduralne greske" jer je priznao ubistvo bez advokata. Koliko je civila Srba stradalo u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Gospicu i drugim gradovima diljemHrvatske?

bole

31.03.2016. 19:20

Lepo je kad pročitaš,od brata islamske veroispovesti,kritičan komentar.Ali da bi takvih komentara bilo više,moramo se i mi pravoslavni potruditi.Moramo našu decu učiti, da imaju braću rimokatoličke veroispovesti i islamske.Ja sam rusofil,ali znam da su mi moja braća bliža i jezički i karakterno.Kao što njima nemože biti bliži Nemac ili Turčin.Nažalost mi iz istorije ništa neučimo,i stalno upadamo u primitivni izrežirani ćorsokak.

Prof. Ivan Zgrozeni

31.03.2016. 19:26

Ako je srpsko-ruski lobi toliko mocan zbog cega se i dalje Srbima izricu drakonske kazne a pravi zlocinci oslobadjaju? Hrvati iz Hrtkovaca su menjali svoje za kuce Srba iz Hrvatske. Ako ih je neko na to primorao takvi ugovori moraju biti ponisteni. Koliko mi je poznato nijedan Hrvat to nije trazio. Srbi, hrvatski drzavljani, traze povracaj imovine bezuspesno. Ko je ovde koga proterao? U SAD traze proterivanje muskimana pa niko ne odgovara zbog toga jer to NE CINI. Dela a ne reci draga Natasa.

Не у €У рајХ!

31.03.2016. 23:28

@Prof. Ivan Zgrozeni - Па шта да пониште,мајке ти Иване?Мењали су своје распале блатаре у Хртковцима и Кукујевцима,из доба аустро-угарске за спратнице и станове по Загребу,Осијеку,Ријеци,Задру......стварно су "јако лоше прошли",нема шта.И још отишли живи,са свом својом покретном имовином.Стварно прави пример српског "геноцида".

vadikal

31.03.2016. 20:15

Sto se ljute braca Krvati, Pa Seselj nije pravoslavni hriscanin vec katolik! KOne veruje neka pita njegovog kuma Vuka Draskovica!

vadikal

01.04.2016. 17:38

@vadikal - Za tebe MIli i ostale internacionaliste, to ko je Seselj i nije problem! Vama je dobar svako ko sluzi komiterni i klanja se senima S.Milosevica!

W.

31.03.2016. 20:49

Ha ha ha bice cirkusa...Ako Seselj udje u skupstinu(a hoce),rijaliti ce da emigrira sa farme I parova u poslanicke klupe...bice ovo- varljivo prolece 2016.

marko2504

31.03.2016. 21:10

A kad ce se nalazit odgovorni za Logor "Pavilion 22" ,na zagrebackom velesajmu, pred ICTY ili oni koji su odveli 1400-1500 osobe neposredno posle oluje (-> Human Right Watch report) mislim da se izvestaj zove Croatia impunity for abuses committed during operation Storm and the denial of the right of refugees to return to the Krajina

DA TI KAZEM

31.03.2016. 21:59

mi iz dalekog sveta mislimo da je gospodin Tramp direktno razgovarao sa haskim sudijama [ znate o cemu!]

Јабре

31.03.2016. 22:07

За Хрвате и Муслимане су добри односи када убијају Србе и етнички их чисте а после рата их суде без доказа. Остаје питање када ће Србија подигнути оптужнице против ратних злочинаца Готовине, Главаша и осталих али и против ових што ултрасрбофобаца као што су Кандић и онај Попов ?

Не у €У рајХ!

31.03.2016. 23:21

ни ми не прихватамо срамотну и политичку ослобађајућу пресуду твојим усташама Готовини,Маркачу и Адемију,и шта ћемо сад?

Secesija izazvala građanski rat

31.03.2016. 23:38

Pobedila je ISTINA: Nisu Srbi počeli rat protiv hrvatskih i bošnjačkih civila, nego se radilo o secesionističkoj borbi hrvatskih i bošnjačkih NEOnacista, da Srbe (protivno njihovoj volji) ODVOJE od Jugoslavije, ili da ih PROTERAJU iz Hrvatske i BiH, što je Hrvatima uspelo i sada Srba ima ispod 5% (nekada 25%), a Bošnjacima nije uspelo (propao ustaški plan o velikoj Hrvatskoj, sa muslimanskim cvijećem)...

Marko Radic

31.03.2016. 23:38

Obican covijek moze reci svasta a da mu se ne zamjeri. Ali, ako ljudi sa "zvanjem" ili pozicijom, kazu za nekoga koga je sud oslobodio krivnje u prvostupanjskom postupku da je zlocinac, onda ili je sud apsolutno pravno nepismen ili taj koji daje izjavu ima neke KRAJNJE NAMJERE. Posebno je to interesentno, kada dolazi iz usta osoba, koje radi "kredita" iz proslosti nemaju pravo na reakcije takove vrste.

Seme zla je posejano 1935.

31.03.2016. 23:43

.... JNA je kao zvanična vojska Jugoslavije nije uspela da spreči građanski rat u Hrvatskoj i Bih (nekadašnaj velika Hrvatska - NDH), jer je u vrhu bilo dosta jugo-komunista koji su navijali za hrvatske interese, saglasno Sporazumu iz 1935. koji su potpisali Mile Budak za ustaše i Moša Pijade za komuniste !!

Što me ne polomi - to me ojača

01.04.2016. 18:06

@Seme zla je posejano 1935. - Pročitao sam na netu Sporazum komunista i ustaša iz 1935. i srce mi se cepa od tuge i besa, kada vidim da su Srbima 55 godina upravljali ljudi kojima je glavni cilj bio uništenje pravoslavlja i Srba !?!?!

Раде

01.04.2016. 21:42

Много сам забринут што ноћас нису могли спавати Наташа Кандић, Соња Бисерко, Јелена Милић, Ненад Чанак, Чедомир Јовановић, Жарко Кораћ, Јован Дивјак, Мирко Пејановић, Марко Вешовић, Богић Богићевић, ...! Помозите ми са са овим набрајањем.Бриљантна одбрана др. Војислава Шешеља. Урадио је са Хагом, шта је обећао. Свака му част. На овим изборима улази у Народну скупштину Републике Србије са најмање 15% народних посланика. Заслужио је то.