• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić u SB: Godina rešenja i mira

Predsednik Srbije izjavio je u Savetu bezbednosti UN da veruje da 2010. može biti godina rešnja statusa Kosova i Metohije.

Verujem da 2010. može biti godina rešenja, uspeha i mira, u kojoj ćemo rešiti pitanje statusa Kosova i Metohije, u skladu sa međunarodnim pravom i na način koji doprinosi napretku regionalnih prioriteta, kao što je članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je večeras predsednik Srbije Boris Tadić u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN).

"Na nama je, na ovoj generaciji političkih lidera, da pronađemo neophodnu snagu i učinimo pravu stvar, dok za ekstremiste, koji će želeti da odbace priliku koju ćemo dobiti ove godine, to znači odbacivanje budućnosti", rekao je Tadić.

Srbija nikada neće, ni pod kakvim okolnostima, implicitno ili eksplicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekao je Tadić.

"To je naša ustavna obaveza, kao i naša moralna, istorijska i, iznad svega, demokratska dužnost", objasnio je Tadić, napominjući da je, "po ovom pitanju, naša nacija ujedinjena".

Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova podelila je svet i Balkan, ocenio je Tadić i dodao da je taj čin doveo u pitanje osnove međunarodnog sistema i unazadio napore da se u regionu konsoliduje demokratski napredak.

Većina država članica UN i Saveta bezbednosti nisu podržale napore da se nametne nasilna podela države članice UN, rekao je Tadić i dodao da su te države nastavile da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"U ime Srbije, želeo bih da izrazim svoju duboku zahvalnost vladama i građanima ovih država, zbog njihove posvećenosti poštovanju međunarodnog prava, dok tražimo način da rešimo pitanje statusa Kosova kroz pravo i diplomatiju. Njihova solidarnost neće biti zaboravljena", rekao je Tadić.

On je podsetio da je Generalna skupština UN zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Ovo je prvi put, ocenio je Tadić, da je od Međunarodnog suda pravde zatraženo da razmotri legalnost jednostranog pokušaja etničke manjine da izvrši secesiju od države članice UN u mirnodopsko vreme, ali i prvi put da u takvoj raspravi učestvuju svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti.

Međunarodni sud pravde će svoje zaključke doneti ove godine i oni će imati sveobuhvatne posledice za poredak međunarodnog prava, najavio je Tadić i objasnio da je od posebnog značaja da svi poštuju činjenicu da je Sud počeo da razmatra ovaj slučaj.

"Sudijama treba dozvoliti da rade, bez političkih pritisaka, kao što su nova priznanja nezavisnosti Kosova", rekao je Tadić.

Kada Sud donese odluku, kreiraće se mogućnost za napredovanje i verujemo da je dijalog najefikasnije sredstvo za postizanje održivog rešenja, obostrano prihvatljivog, koje neće nesmotreno žrtvovati geostrateške prioritete svih na oltaru težnji jedne strane, rekao je Tadić.

Moram skrenuti pažnju ovog tela, istakao je Tadić, na alarmantne vesti o traženju konačnog rešenja za sever Kosova.

"Kreiran od takozvane Međunarodne civilne kancelarije, ovaj plan naglašava određen broj koordiniranih politika i akcija, kako bi se srpskom stanovništvu, koje je većinsko na severu Kosova, nametnulo prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti", upozorio je Tadić.

Ovakva strategija, ukazao je Tadić, može uspeti samo sprovođenjem drakonskih, nedemokratskih mera nad srpskom zajednicom na severu Kosova.

"Oni koji su ih najavili, oni i samo oni, trebalo bi da snose odgovornost za destabilizaciju atmosfere, do koje može dovesti podsticanje takvih projekata", poručio je Tadić.

"Srbija oštro osuđuje nepotrebne i opasne provokacije Prištine, to nije način da se konstruktivno angažujemo u prevazilaženju izazova i održavanju krhke klime stabilnosti u Pokrajini, posle proglašenja nezavisnosti", rekao je Tadić.

"Konačno rešenje Prištine za sever Kosova neće doneti dobro onima koji tamo žive. Ono može zadovoljiti samo ekstremiste, koji žele da sve što se dešava na Kosovu bude viđeno kroz iskrivljena sočiva jednostrano proglašene nezavisnosti", naglasio je Tadić.

Ukoliko se pristupi izvršenju ovog projekta, upozorio je Tadić, Srbija će opravdano očekivati od KFOR i Euleksa da zaštite srpsku zajednicu na severu Kosova od takve agresivne namere, mada se nada da neće doći do toga.

Srbija se slaže sa ocenama generalnog sekretara UN da je situacija na severu Kosova krhka, rekao je Tadić.

Oštra retorika Prištine prema legitimnim institucijama na severu Kosova ne doprinosi stabilnosti u tom delu Srbije.

Predstavnici Euleksa, nazivajući te institucije paralelnim, ne poštuju svoj statusno neutralni položaj, ocenio je Tadić.

Jedine paralelne institucije koje su prisutne na Kosovu upravo su one koje su kreirane na osnovu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, upozorio je Tadić.

Ukoliko Euleks ili KFOR, ili bilo ko drugi želi da osudi neke vlasti na Kosovu, neka počnu od onih koje su kreirale vlasti etničkih Albanaca u Prištini, bez odobrenja ovog Saveta i jasnim kršenjem principa međunarodnog prava, naglasio je Tadić.

On je poručio da Srbija, kroz dijalog, traži rešenje za političke razlike i predana je nameri da 2010. učini godinom miroljubivih rešenja, koja će uslediti posle odluke Međunarodnog suda pravde.

"To neće biti lako. Psihološke barijere su velike i potrebno je povratiti poverenje...Kao što sam jasno stavio do znanja, tokom posete manastiru Visoki Dečani na Božić, moja poruka je poruka mira i pomirenja, među pojedincima, ali i narodima", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Ujedinjene nacije ostaju nezamenjivi činilac na Kosovu i zato je važno da Savet bezbednosti nastavi podršku prisustvu UNMIK, kao osnovnom činiocu mira i stabilnosti.

Tadić je istakao da je prisustvo UNMIK jedini legitiman način da Kosovo učestvuje na multilateralnim sastancima.

Nažalost, dodao je on, vlasti etničkih Albanaca odbijaju saradnju sa UNMIK u CEFTA sporazumu i drugim regionalnim organizacijama i na taj način politika Prištine vodi ka samoizolaciji.

Tadić je rekao da je, zahvaljujući Elektroprivredi Srbije, ali i pozitivnoj ulozi UNMIK i EU, izbegnuta humanitarna katstrofa na severu Kosova, pošto je jednostranom odlukom Kosovske energetske korporacije na tom području bila isključena struja.

Srbija će nastaviti, dodao je Tadić, da sarađuje sa nadležnima, kako bi se osiguralo da uloga KFOR ne bude smanjena, posebno kada je reč o očuvanju srpske baštine.

Tadić je rekao da nisu ispunjeni pojedini delovi plana od šest tačaka generalnog sekretara UN, posebno u oblasti pravosuđa i carina.

Bilo je nekih konstruktivnih preliminarnih diskusija sa UNMIK i Euleksom o pravosuđu, objasnio je Tadić, ali se nije napredovalo dalje od pitanja kao što su određivanje teritorijalne nadležnosti suda u Mitrovici i postavljanja sudija i tužilaca.

Tadić je rekao da se, kada je reč o carini, tehnička saradnja Beograda i Euleksa odvija dobro, ali i dalje ostaje problem prikupljanja prihoda i rešenja kako će to koristiti zajednicama.

Komentarišući izveštaj generalnog sekretara UN u delu koji se tiče održavanja lokalnih izbora, Tadić je rekao da je Srbija razočarana, jer se u izveštaju ne govori o činjenici da su oni bili u potpunosti nelegalni, jer nisu održani u skladu sa rezolucijom 1244.

Nije ih raspisao šef UNMIK, OEBS nije posmatrao izbore, niti su ih UN verifikovale, ukazao je Tadić.

"Pod takvim uslovima, bilo je nemoguće da Srbija podrži takve izbore. Jasno je da nisu postojali uslovi da većina kosovskih Srba na njima učestvuje", rekao je Tadić.

Tadić je ocenio da je izveštaj nem i pred činjenicom da postoji problem ulaska i kretanja srpskih zvaničnika na Kosovu, podsećajući na slučaj ministra Gorana Bogdanovića prilikom posete Štrpcu.

Ministar je bio zaustavljen, podsetio je Tadić, a potom mu je objašnjeno da njegovo prisustvo neki na Kosovu smatraju pretnjom javnom redu, uprkos činjenici da on živi na Kosovu i Metohiji.

Moraćemo da prevaziđemo naše predrasude i naše strasti, ocenio je Tadić i istakao da će to iziskivati pomirenje i učenje da se živi sa različitostima.

"Neki će biti u iskušenju da čine stvari na stari način, ali ništa nije osuđeno na neuspeh više od toga. Vreme takvog činjenja je prošlost i ne smemo dozvoliti da se ponovi na Balkanu", zaključio je Tadić.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image