ECB: Novac neće padati s neba

O konceptu "novca iz helikoptera", u okviru kog bi ECB štampala i direktno delila novac građanima evrozone, trenutno se ne raspravlja unutar upravnog saveta.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2016.

18:38

ECB: Novac neće padati s neba
(Foto: Beta/AP)

To je izjavio član izvršnog odbora te institucije, Benoa Ker.

"Kao jedan ekonomista sam svakako mišljenja da je akademska diskusija o tom konceptu uzbudljiva. Međutim, ma koliko god se to činilo interesantnim, 'novac iz helikoptera' trenutno nije deo razgovora unutar upravnog saveta", izjavio je Ker za magazin Politiko.

Ideju o "novcu iz helikoptera" izneo je još 1969. godine američki ekonomista Milton Fridman koji je zamišljao kako novoodštampane novčanice padaju iz helikoptera, što bi, kako je tvrdio, povećalo potrošnju. Rast tražnje bi doprineo oživljavanju ekonomije i izbegavanju pretnje od deflacije, smatrao je Fridman.

Budući da, međutim, raste zabrinutost u pogledu efikasnosti ECB-ovog programa kvantitativnog labavljenja ili negativnih kamatnih stopa, predsednik te institucije Mario Dragi je nedavno ovu meru opisao kao "interesantan koncept".

Ipak, primena takvog finansijskog olakšanja u evrozoni bi se suočila sa nizom tehničkih, etičkih, ali i zakonskih poteškoća, ocenjuje Frans pres.

S obzirom na činjenicu da je svetska ekonomija suočena sa pretnjom od deflacije i dugoročnom slabošću cena i plata, koja već godinama ubija privredni rast, zvuk helikoptera koji nose džakove sa novcem se sve više čuje u razgovorima ekonomista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: