Obrazovanje

"Erasmus plus" u Sarajevu: Iskustva takva da mladi traže još

"Erasmus plus" u Sarajevu: Iskustva takva da mladi traže još
"Erasmus plus" u Sarajevu: Iskustva takva da mladi traže još

SARAJEVO - Veliki je interes mladih da apliciraju za Evropski program "Erasmus plus" i stiču iskustva i znanja u zemljama EU, ali su procedure dosta teške i zahtjevne pa je do sada od 31 aplikacije koja se odnosi na područje mladih iz BiH tek devet njih bilo uspješno.

Istakvši to, Jasmin Jašarević, generalni menadžer nevladine organizacije "Proni" iz Brčkog, koja je kontakt tačka za mlade u BiH, kazao je da stoga prave dosta info-sesija i treninga za omladinske organizacije i smatra da će biti sve više uspješnih projekata jer, iako je zahtjevno, nije nemoguće.

Jedan takav info-dan o programu "Erasmus plus" za područje mladih u BiH održan je i danas u Sarajevu u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH i Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, a prisustvovali su i predstavnici iz Srbije s ciljem razmjene iskustava i povezivanja organizacija.

"Obuke je do sada prošlo oko 200 mladih. Dosta ih se i ne prijavi na kraju jer ne mogu naći partnera i zato je važan ovaj info-dan da se povežu organizacije iz BiH i Srbije", dodao je Jašarević.

Kazao je da su projekti vezani uglavnom za mobilnost mladih, jačanje kapaciteta organizacija, edukaciju, volonterske razmjene, a krajnji produkt je širenje mreže prijateljstva, sticanje novih znanja, ali i učenje jezika. Napomenuo je da je do sada otišlo desetine mladih, te da projekti traju do 12 mjeseci, a iz programa se dobije 20.000 do 50.000 eura po aplikaciji.

Govoreći o problemima koji se javljaju kod volonterske razmjene, kazao je da je dosta poteškoća prilikom slanja mladih osoba jer ako su nezaposlene, moraju svaka tri mjeseca da se vrate da se prijave na biro.

"Dosta prepreka je i kad dolaze ovdje. Institucije ne razumiju program volonterskih razmjena pa traže ugovor o radu. Procedura traje dugo, preko mjesec. Nekad za kratkoročno volontiranje od mjesec dana volonter ne dobije dozvolu, a već završi posao. Država bi mogla da radi na tome da se olakšaju neki mehanizmi", istakao je Jašarević.

Ovaj program EU, osim na mlade, odnosi se na visoko obrazovanje i sport i to za period 2014 - 2020. godina i njegov je ukupni budžet 14,7 milijardi eura. Iskustva Univerziteta u Bihaću, kada je riječ o razmjeni studenata, takva su da, kako je rekla stručna savjetnica u Uredu za međunarodnu saradnju ovog univerziteta Alma Bosnić, studenti po povratku traže još. Dodala je da studenti jako žele proširiti svoja znanja.

"Mi nemamo poteškoća. Intenzivno radimo na promociji, pomažemo studentima pri apliciranju. U toku su još dva projekta vezano za mobilnost. Pet studenata treba otići u Sloveniju i tri u Portugal", istakla je Bosnićeva.

Biljana Čamur-Veselinović, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH, je uoči info-dana kazala da je za projekte iz BiH koji se odnose na mlade do sada povučeno oko 315.000 eura.

Milica Škiljević, koordinatorka projekata u Beogradskoj otvorenoj školi i u Ministarstvu omladine i sporta, naglasila je da organizacije iz naše dvije zemlje mogu zajedno aplicirati za projekte, te da žele da se poveže što više organizacija.

"Do sada su 60 odsto sredstava koja su išla za zapadni Balkan dobile organizacije iz Srbije", napomenula je Škiljevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije