28. mart  2016. 11.16  →  11.41 | Izvor: Beta, Tanjug

Pajtić: Napad na članove DS pokušaj ubistva

BEOGRAD -

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić ocenio je danas da je napad na poslanike i članove te stranke prilikom predizborne kampanje na Zvezdari pokušaj ubistva i pozvao Tužilaštvo da reaguje.

Predsednik DS je rekao na konferenciji za novinare u Beogradu da je za atmosferu linča i nasilja, kao i govor mržnje koji se prema demokratama pojavljuje u svakom saopštenju SNS, kao i izjavama lidera te stranke i njegovih saradnika odgovoran Aleksandar Vučić.

"Četiri godine se crta meta na leđima DS. DS se najgrubljim diskfalifikacijama vređa i ponižava. Javno kvalifikuje kao kriminalna i nasilnička organizacija", naveo je Pajtić.

On je ocenio da je "prirodna i logična reakcija" na to da se dogodilo nasilje i dodao da se "nasilje koje se četiri godine dešava u medijima sada samo prelilo na ulicu".

"Juče u centru Beograda došlo je do pokušaja ubistva poslanika Nataše Vučković, Balše Božovića, Dragana Šutanovca i ministra vlade u senci Ivana Stefanovića. Kada jedan huligan držiu u ruci razbijenu flašu, kada drugi drži nož, kada treći podstiče na ubadanje i propadanje to jeste klasičan primer pokušaja ubistva i zahtevamo od Tužilaštva da u tom smislu reaguje", rekao je Pajtić.

On je kazao da je ovo 97. po redu napad na članove DS u četiri godine i da su na njega reagovale institucije, jer je postojao snimak i nije bilo moguće izbeći reakciju.

Pajtić je rekao da većini slučajeva kada su ljudu prebijani i tučeni tokom prekomponovanja vlasti na lokalu, od Vrbasa do Mionice, nije bilo reakcije.

"Tražimo da se utvrde krivci za nasilje koje se godinama dešava. Ne tražimo to zbog Demokratske stranke, koja će se boriti za pravednu i pravnu Srbiju. DS je spremna da odbrani građane od nasilja i nasilništva, ali ako je bilo moguće da se narodnim poslanicima koji su bili u grupi i koji su pod određenom zaštitom javnosti dogodi ovako nešto, onda svakom građaninu može da se dogodi mnogo gora stvar", naveo je on.

Predsednik DS je kazao da je očigledno da napadači juče na Zvezdari nisu bli tu slučajno i postavio pitanje ko je organizovao grupu huligana koja je napala članove te stranke.

Pajtić je zatražio da nasilje prestane zbog građana Srbije i dodao da DS neće odgovarati govorom mržnje i "istom merom".

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je juče da je policija time što je u roku od tri sata uhapsila napadače na funkcionere Demokratske stranke poslala jasnu poruku da je Srbija ozbiljno organizovana država i da nasilničko ponašanje nije dozvoljeno.

On je dodao da je zbog nasilničkog ponašanja četvorici uhapšenih određeno zadržavanje do 48 sati. Gostujući na B92 ministar je precizirao da su uhapšeni pripadnici navijačkih grupa, a da je samo jedan od njih deklarisani pripadnik jedne stranke i da to potvrđuju njegovi javni statusi na društvenim mrežama.

Konferencija prekinuta zbog Vučićevića

Konferencija za štampu je, međutim, prekinuta, nakon što je, odmah posle Pajtićeve uvodne informacije, vlasnik i glavni i odgovorni urednik lista Informer Dragan J. Vučićević upitao zašto je jučerašnja "tuča" "razlog za vanredno stanje", budući da se u Beogradu, kako kaže, u 2016. godini desilo 5.089 tuča.

Vučićević je takođe pitao da li je tačno da se Šutanovac "unosio u lice jednom od napadača pre nego što ga je napao".

On je potom stao ispred kamera i zahtevao da mu se odgovori na ta dva pitanja, ali i na, kako je rekao, "usputno" pitanje kako je Balša Božović platio "zimovanje" na Maldive.

Funkcioneri DS su zatražili od njega da se pomeri, što on nije hteo dok ne dobije odgovore.

Demokrate su potom prekinule konferenciju za štampu, rekavši drugim novinarima da će na sva njihova pitanja odgovoriti u toku dana, i napustile salu.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 16

gerila  28. 03. 2016. | 11:35
Premlacivanje bivseg direktora RTV Beograd 05.Oktobra je pokusaj ubistva.
Mihalj  28. 03. 2016. | 19:50
@gerila sramota je da narodni poslanik Sutanovac provocira i unosi se ljudima u facu..ali nista bolje nismo ni ocekivali od njih
9
14
Novisad  29. 03. 2016. | 07:07
@gerila pa ti podnesi tužbu jel ti brani neko
4
3
prvi brat srbije  29. 03. 2016. | 08:24
@gerila mihalj@ sramota je kako se "batica" unosio u facu žandarmerili na paradi ponosa.
3
3
Lala  28. 03. 2016. | 11:48
Vucicevi radikalski maniri lazi,tuci,varaj,ubijaj...i naravno kradi u ime patriotizma.i
Sremac  28. 03. 2016. | 11:56
Ma kakav pokušaj ubistva,to je neuspešni genocid! Gospodine Pajtiću,svakom svojom izjavom i delom,se više i više urušavate rejting stranke,a da sam u pravu,. pokazaće izbori.Čega se hvatate da bi privukli glasače,pa stvarno ste smešni ko crtani film,spali ste na istu ravan kao radikali u naj gorim danima,a prvo bitna izjava,ko je izazvao incident,posebna je priča,ali ne čusmo od vas izvinjenje za izneti laž ili neistinu,kako vam volja,e tu ste pokazali svoju veliku neljudskost i toleranciju,znači,vi ste taj koji ne bira sredstva u obračunu sa političkim protivnicima,a to pripisujete drugima,to sve govori o vama!
Bačvanin  29. 03. 2016. | 08:26
@Sremac evo sad ste ustanovili novo pravilo da žrtva treba da se izvinjava i da moli za oproštaj a naislnicima podižete spomenike i dajete im oredenje?
6
3
vojvodanin  28. 03. 2016. | 12:16
Koga to Srbija Pobeduje , kada smo po svemu na zadnjem mestu, prostakluk i tuca po ulicama
Ono sto ste rekli u Vranju citam cesto i to je prava istina
Sve ove price o dobrom zivotu su prevara
Inzagi  28. 03. 2016. | 12:26
Evo Minhauzena u akciji. Čuj, "pokušaj ubistva". Čudi me da Pajtić nije izjavio da su napadači bili "teško naoružani" sa šakama, pesnicama, dugim noktima i mrkim pogledima te da su funkcioneri DS "teško povređeni" psihički i moralno i da im je ugroženo bitisanje jer ne mogu da jedu supu pre glavnog jela. Stvarno je ova DS postala "šega stranka". Ni "D" od one DS koja je bila obrazovana, stručna, elokventna, iskrena, demokratična, pravedna. Stvarno totalna negativna selekcija kadrova. U DS ostadoše sve sami karijeristi i foteljaši na čelu sa Minhauzenom...Nego kad će da pozove međunarodne snage da intervenišu???
Pedja  28. 03. 2016. | 12:26
Iz komentara botova je jasno ko stoji iza ovih događaja. Kakvi radikali, očigledno je da su napadači policijski ljudi. A šta je sa stotinama fizičkih napada na članove DS od strane članova SNS? Pa pre par meseci su najviđeniji članovi SNS u Novom Sadu predvodili pokušaj linča funkcionera DS koji su želeli da održe konferenciju za štampu - policija ni tužilaštvo nisu reagovali. Koga vi farbate?
Inzagi  28. 03. 2016. | 13:24
@Pedja bre, hajd već jednom uozbilji se. Znači tvoja teorija (nastala u glavi Minhauzena) je da su funkcioneri DS napadnuti od strane policije po nalogu SNS? Sad mi objasni, koji je motiv tog napada i koji je cilj? Trojica da napadnu grupicu iz DS, da ih ubiju???? Smešno! Stvarno smešno! Ja bih pre rekao da je napat organizovan da DS, opet, dobije prostor u medijima pošt nemaju para da se redovno reklamiraju. Policija napala Šutanovca i odmah se svi prijavili policiji? Smešno,...! Razumem stranačku ostrašćenost i zadatak da se sprovodi sve što Pajtić fon Minhauzen smilsi, al daj brate Peđa, malo da to, po mogučstvu, bude pametnije, intelugentnije. Ovako, ove tvoje teorije su smešne i glupe...
10
10
Inzagi  29. 03. 2016. | 11:16
@Pedja druže, botino, nešto si se ućutao? Hajd da čujemo sad komentar...kad je čitav snimak objavljen...Šta je sad očigledno? Jedno jeste očigledno, a to je da ti se stranka još više srozava u glib i blato. Pajtić je toliko uvalio u laži, prevare, podmetanja, afere da je to stvarno već degutantno. Stvarno ne mogu da razumem one koji su još sa njim i koji ga još podržavaju. Normalan, pametan, pošten, iskren, član ili simpatizer DS bi trebalo što pre da mu okrene leđa i da ga šutnete iz stranke. Ako ovako nastavi, ne da nećete preći cenzus već vas neće biti nigde.
1
1
Alfa  28. 03. 2016. | 14:56
Nisam hteo da komentarišem ovaj slučaj,dok sve ne izađe na svetlost dana,i bio sam u pravu,sada kad gledam snimak incidenta u listu Alo,vidi sasvim drugu istinu,od zvanične verzije ljudi iz ds-a!Samo mi nije jasno jedno,čemu laži,dali se mi građani zamišljamo toliko glupim da će moći proći ovakve laži i podvale,a još mi se više gade ovi što "gutaju" ovakve laži i pišu podršku lažovima,ili su to stvarno sami akteri koji se lažno predstavljaju?!Gospodo,ne podržavam nasilje bilo koje vrste,ali su za mene isti ili još gori lopovi i lažovi,koji svojim lažima i istupima,upravo doprinose nasilju,šta je smisao tih i takvih laži,da se izazovu još veći incidenti,da bih se moglo reći,nema uslova za izlazak na izbore,mi povlačimo listu,ta la la,a u stvari se kriju pravi razlozi,nema se ni programa a ni glasača!
Неко из масе  29. 03. 2016. | 00:17
@Alfa Па ти си управо описао просечног политичара у Србији. Лаже, муља и маму рођену би продао за фотељу. Значи цепамо изборне листиће?
2
1
vlado  28. 03. 2016. | 16:39
LUDI PROTIV TOGA SAM al zasluzili su i gore od ovoga posto su zasluzili to, gradjani i trebaju da se pobune posto su ih doveli do ovoga sta jesu a oni su se obogatili mislim dokle da cutimo ludi svakome treba samo dati ono sto im pripada a za njih verovatno nebih nista ostalo
Dragiša  28. 03. 2016. | 23:36
Ako pogledate necenzurirani snimak videćete da Šutanovac lupa i šamar upravo kada dvoje prolaznika prolaze. Toliko o lažima i pokušajima ubistva.