"Treba se plašiti", menja li Kina Ruse?

Privreda Češke već je osetila „nežni zagrljaj“ kineskih investitora koji vrlo rado kupuju lokalne kompanije i nekretnine.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2016.

15:09

Foto: Thinkstock

Pored toga, kineski predsednik Si Đinping 28. marta dolazi u zvaničnu posetu Pragu, a Česi čine sve kako bi se on osetio dobrodošlicu.

Tokom posete se očekuje potpisivanje čitavog niza ugovora i memoranduma o saradnji. Da li bi češka privreda trebalo da se boji saradnje sa Kinom?

František Masopust, izvršni direktor Privredne komore Češke zadužen za saradnju sa Rusijom, za Sputnjik kaže da su duž puta od praškog međunarodnog aerodroma ka centru grada na više vidnih mesta postavljene kineske zastave, ali i bilbordi sa porukama dobrodošlice predsedniku Si Đinpingu.

„Ne znam, doduše, ko je autor tih bilborda, za sad se samo mogu čuti spekulacije na tu temu. Mi shvatamo važnost posete i interesovanje je veliko. Svi očigledno žele da se predsednik Kine oseti dobrodošlim“, kaže Masopust.

On dodaje i da su svi detalji takođe već razmotreni, od toga šta će Si Đinping dobiti kao poklon, do toga koji će kelneri služiti na prijemu.

Kina u poslednjih nekoliko godina naglo i mnogo kupuje industrijske komplekse i nekretnine u EU. Ruska agencija „Interfaks“ navodi da je tokom prošle godina Kina na ovaj način investirala 23 milijarde dolara u evropsku privredu.

U kineske ruke je prešlo 50 odsto akcija avio–kompanije „Travel servis“, koja je vlasnik 34 odsto akcija nacionalnog avio prevoznika „Ček erlajnz“, i 60 odsto akcija fudbalskog kluba „Slavija“, a kupili su i zgradu bivše „Živostenka banke“. Na ovom spisku su se našli i Martiniski dvorac na Hradčanima i „Pivara Lobkovic“, kao i televizijski kanal „Barandov“ i izdavačka kuća „Empresa“.

U Češkoj se nalazi i sedište jedne od najvećih kineskih banaka „Čajna konstrakšn benk“. Predsednik Češke Miloš Zeman, uz sve navedeno, očekuje i dodatne kineske investicije u iznosu od 45 milijardi čeških kruna (oko 1,8 milijardi evra).

Masopust misli da češka privreda ne bi trebalo da se plaši kineskog ekonomskog uticaja.

„Iako smo svedoci sve intenzivnije ekspanzije Kine, mislim da se ne bi trebalo plašiti ovih tendencija. Trebalo bi priznati sebi da ovoj situaciji ide na ruku ekonomska kriza u mnogim državama čije dugove kupuje Kina. Neke kineske investicije su zapravo ’finansijske injekcije‘ za češku privredu“, smatra Masopust.

On sa dozom rezignacije govori da su neki ranije na sličan način govorili, odnosno kritikovali ruske investicije, i dodaje da češke firme neće naći adekvatnu zamenu za ruske kompanije.

„Samo što je završen sastanak Rusko–češke međuvladine komisije. Razmatrali smo kako da naše poslove vratimo na prethodni nivo jer je trgovinska razmena zbog sankcija i pada vrednosti rublje opala za 30 odsto. Kineske investicije u ovoj situaciji za češku privredu mogu delovati spasonosno. Rusija takođe intenzivira svoju privrednu saradnju sa Kinom. Ali, Rusija je velika i nema bojazni da bi je bilo koja druga privreda mogla ’progutati‘“, kaže on.

Masopust dodaje da ipak treba biti svestan nove realnosti i da ne treba zaboraviti pri tome na sopstvene interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: