Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.03.2016.
16:31
J. L. Petković - Vesti A

Jevtić: Žač je simbol povratka Srba

Srbi u Žaču su su najbolji primer da je povratak na Kosovo moguć. Na mestu gde su danas obnovljene srpske kuće 28. marta 2010. godine u bili su šatori u kojima su živeli povratnici, dok su ih svakodnevno kamenicama gađali Albanci, i kraden im je građevinski materijal kako bi odustali od povratka, kazao je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji je sa zamenikom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Dušanom Kozarevim posetioovo selo u opštini Istok.

Ministarstvo za zajednice i povratak
Zahvalnica ministru: Dalibor Jevtić sa građanima Žača

- Žač je najbolja poruka svima onima koji razmišljaju o tome da li na Kosovo treba da se vrate. Ovo selo je pokazatelj da je to moguće da možemo uspeti u nameri da nas na Kosovu bude više nego što nas danas ima - kazao je Jevtić.

On je dodao da ministarstvo na čijem je čelu pomaže da i dalje težak život Srba povratnika u Žaču bude olakšan i da to nije lak posao. 

- Žačani moraju da budu jedinstveni. Razjedinjeni neće uspeti u budućnosti jer je izazova pred nama puno - poručio je Jevtić i pozvao Albance da ne rade ono što su radili 28. marta 2010.  godine  kada su napadali Srbe povratnike u ovom selu.

On je istakao da bez pomoći većinskog stanovništva ne može da bude, ne samo povratka nego i života i suživota na Kosovu.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Dušan Kozarev odao je priznanje Žačanima zbog svega što su učinili kako bi opstali na svojim ognjištima.

- Raduje me i fascinira saznanje da pored zvanične statistike koja je ohrabrujuća da nam je natalitet najveći na KiM, da je baš u mestu Žač više dece nego porodica i to je zaista lepo kada se čuje i vidi i kada njih čujete i vidite kako se vesele i druže i kako su svi jedno - rekao je Kozarev.

On je  dodao da su u Kancelariji za KiM Vlade Srbije spremni da pomognu ali da su spremni na pomoć i srpski ministri u kosovskoj vladi.

Meštani sela Žač vratili su se organizovano 28. marta 2010.godine. Dok im kuće nisu sagrađene živeli su pod šatorima. Više puta su napadani, na njih je i pucano, a kuće nisu mogle da se grade jer su Albanci tokom noći opstruisali izgradnju, odnosno krali materijal i rušili započeto. Nakon napada i krađa, reagovala je međunarodna zajednica, a komandant Kfora proglasio Žač za zonu pod njihovom zaštitom. Ispred svake kuće i šatora, gde su povratnici tada živeli postavljeno je po jedno borbeno vozilo i par vojnika koji su Srbe obezbeđivali 24 časa.

U ovom selu je izgrađeno 24 kuće i tada se vratilo 18 porodica i troje dece, a danas u Žaču živi 15 porodica i 17 dece.

Redakcija "Vesti" od prvog dana povratka Srba u selo Žač je redovno izveštavala o svemu što im se dešavalo. Zbog svih problema koji su ih snašli, mnogi meštani su skoro godinu dana živeli pod šatorima. Video snimak o njihovom životu zebeležili smo uoči dočeka Nove godine 2011. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online