najveći problemi prevaziđeni

Ko to hoće da „Simpo“ ide u stečaj

Blokada računa kompanije zbog potraživanja od oko 60 miliona dinara može da uruši ovog bivšeg giganta.

VRANJE – Kompanija „Simpo“ iz Vranja, se ne nalazi u pogodnoj finansijskoj situaciji ali je sigurno da neće ići u stečaj, jer ne postoje ekonomski razlozi za takav scenario, rekao je generalni direktor ove fabrike Slađan Disić.

On tvrdi da su najveći problemi prevaziđeni, kao i da je najveći deo obaveza ispunjen, te da firma ima realnu perspektivu za ostanak i osvajanje novih tržista.

Bez obzira što je blokiran račun, bez obzira što neki pokušavaju da naplate ono što nisu više od 10 godina kompanija neće stati“ poručio je Disić, naglašavajući da u toj strukturi naplate samo kamate iznose 50 odsto izdataka.

simpo 2

On nije hteo da politizuje poslovanje Simpa ali, kako kaže, ne može da shvati postupke lokalne samouprave koja je blokirala račun kompanije zbog potraživanja od oko 60 miliona dinara, te da taj postupak jedino može da uruši ovog bivšeg giganta.

Kompanija broji 2.509 zaposlenih i najveća je po broju zaposlenih u Pčinjskom okrugu.

“Ne znam koji su njihovi konkretni motivi ali ti postupci vode ka urušavanju firme i time se dovodi u pitanje sva radna mesta.” kazao je Disić i izrazio sumnju da neko zapravo želi da kompanija ode u stečaj kako bi se kasnije delovi firme kupili po mizernoj ceni.

Činjenica je da Simpo ima obaveze prema gradu koje nisu izmirene ali je taj isti grad do sada od kompanije naplatio 700.000 evra putem blokade računa.

„Ne znam kakav je interes grada, jer se blokadom računa firma dovodi u nelikvidnost i samo će usporiti naplatu duga“ ističe.

simpo 3

Podsećanja radi, grad Vranje je prethodnih dana dobio je zaključak o odlaganju izvršnih rešenja lokalne poreske administracije prema akcionarskom društvu „Simpo“, u ukupnoj vrednosti od 67 miliona dinara. Rukovodstvo grada u tom potezu nije videlo nikakvo kršenje Zakona, ali je izrazilo sumnju da pojedine lokalne samouprave u kojoj je SNS na vlasti naplaćuju svoja potraživanja, dok Vranje u kome su na vlasti socijalisti to ne može.

Dodatne sumnje podgrejala je prodaja jednog od pogona “Simpa” na koji je stavljena hipoteka što je navelo rukovodstvo grada da potegne za hitno izmirenje duga koji kompanija ima prema gradu.

Disić kaže da za to nije bilo razloga, jer se sa prodajem pogona ne brišu obaveze prema gradu.

Ipak, kao najveću podršku za opstanak u poslovanju “Simpo” vidi premijera i državu koji su, iako nisu dali nikakve subvencije ovoj kompaniji, omogućili povoljne kredite kod banaka.

“Tačno je da smo prodali objekat koji je pod hipotekom, ali stvari iznete u javnosti od strane rukovodstva predstavljaju notorno kršenje činjenica. Svaki objekat koji je pod hipotekom dužnik može da proda ako kupac želi da prihvati zaostale obaveze. Time se ne briše hipoteka i grad može da naplati svoja dugovanja kada se za to stvore uslovi” pojašnjava Disić govoreći o dugu, koji grad potražuje.

On tvrdi da su obaveze plaćane svim potraživačima bez obzira na to da li naprednjaci tamo stoluju.

Od marta prošle godine do juče smo kroz blokadu računa platili 470 miliona dinara. Surudulici je plaćeno 23 miliona dinara, a tamo su socijalisti na vlasti” kaže Disić i napominje.

“Mi ne bežimo od obaveza, obaveze postoje, mi obaveze izmirujemo i hoćemo da izmirujemo ali mora da postoji razumevanje druge strane, da se stare reprogramiraju i da se ne aktiviraju tekuće odmah”, zaključuje.

Grad Vranje će se povodom novonastalih dešavanja na relaciji sa Simpom oglasiti u ponedeljak, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

(Kraj) mig

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare