');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

CILJ RUSIJE: STOP PUTU SRBIJE u EU Prikriveni uticaj Kremlja na srpsku politiku

Rusija koristi sve trenutne slabosti Evropske unije da bi ojačala svoj uticaj u Srbiji i predstavila sebe kao novu alternativu.

nis putin foto profimedia rs Foto: Profimedia
nis putin foto profimedia rs
Foto: RAS / RAS Srbija

Finasijski i bezbednosni problemi, poput sve češćih terorističkih napada u EU, i migrantska kriza idu naruku Rusiji, koja poslednjih godinu dana čini sve da bi u Srbiji neutralisala glavne konkurente EU i NATO. U tome će u nekoj meri i uspeti, jer istraživanja pokazuju da će bar dve izborne liste koje zvanična Moskva neformalno podržava ući posle izbora u parlament, za razliku od prethodnog skupštinskog saziva u kojem nije bilo nijedne.

Jagodina, muzej voštanih figura
Foto: RAS Srbija
Jagodina, muzej voštanih figura

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije kaže za „Blic” da je cilj Rusije da obesmisli evrointegracije Srbije, prikaže EU kao nemoćnu i nametne se kao alternativa. U tome, smatra ona, donekle može i da uspe.

Jelena Milić
Foto: Tanjug / RAS Srbija
Jelena Milić

- Podrška EU opada i sada je ispod 50 odsto, u situaciji kada u parlamentu nemamo nijednu anti-EU stranku. Možete misliti kolika će podrška biti kada stranke desnice budu u Skupštini i kada ih građani budu slušali svakodnevno - dodaje Milićeva.

Da uticaj velikih sila poput Rusije nikada nije direktan, smatra Neven Cvjetićanin iz Instituta društvenih nauka. On navodi da su te države u svojim administracijama toliko profesionalne, da nije praksa da se vrši tako ogoljeno lobiranje.

Aleksandar Čepurin, ruski ambasador u Beogradu
Aleksandar Čepurin, ruski ambasador u Beogradu

- Rusi ne vrše direktan uticaj, već to čine preko društvenih grupa, partija koje po prirodi gravitiraju ka Rusiji. Ne verujem da će otvoreno i direktno navijati u izbornoj kampanji, ali sigurno su naučili lekciju od zapadnih sila, pa će preko svojih medija raditi na promociji u ovom delu Evrope - kaže Cvjetićanin.

On ocenjuje da bi ruski uticaj bio značajniji, a opasnost po poziciju EU veća, kada bi Moskva podržavala stranke koje imaju velike šanse da dođu na vlast.

U SRBIJI IMA 76 PRORUSKIH ORGANIZACIJA

Foto: RAS Srbija

Istraživanjie CEAS je u Srbiji mapiralo 76 organizacija koje zastupaju prorusku deologiju, od čega je 19 organizacija civilnog društva, 12 političkih pokreta, 13 partija, sedam studentskih organizacija. Jelena Milić dodaje da postoji i trend povećanja broja kurseva ruskog jezika i osnivanja ruskih umetničkih društava.