VUČIĆ SA PATRIJARHOM: Gde ima crkve, ima i srpskog naroda, Hram do 2019.
Foto: Tanjug Rade Prelić

Sastanak u Patrijaršiji SPC

VUČIĆ SA PATRIJARHOM: Gde ima crkve, ima i srpskog naroda, Hram do 2019.

Društvo -
BEOGRAD - Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve dobri su, složili su se danas premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej.

Vučić je nakon razgovora u Patrijaršiji novinarima izjavio da ti odnosi nisu samo korektni, već dobri, ali da su isto tako dobri odnosi s drugim verskim zajednicama. Ipak, kako je rekao, država je zahvalna posebno SPC jer "tamo gde je ima, a nema srpske države, naš narod opstaje zahvaljujući njenom prisustvu".

"Malo ko bi opstao u Lici, Baniji, Kordunu, u drugim delovima Hrvatske da nije Crkve. Slično je i na Kosovu i Metohiji, gde je narod ostao svugde tamo gde imamo crkve i manastire. U drugim delovima teško da opstajemo. Takvo je stanje i u dijaspori, svuda gde imamo SPC ona objedinjuejje naš narod", rekao je Vučić.

On je obećao pomoć države u završetku Hrama Svetog Save najavljujući da bi to trebalo da bude 2019. na osam vekova od stvaranja prve srpske arhiepiskopije i istakavši da će to biti velelepni i najlepši hram u svetu.

Prema njegovim rečima, SPC ne treba da brine, država će pomoći, jer to nije samo verski,već i kulturni spomenik koji će privući mnoge ljude da posete Beograd i Srbiju. Tema razgovora bila je RS, te je Vučić poručio da Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Srpske, da će poštovati Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali isto tako i integritet RS.

Foto: Twitterserbianpm printscreen
Foto: Twitterserbianpm printscreen

Pred nama su, pomenuo je, teškle godišnjice, posebno godišnjica stvaranja logora Jasenovac. "Potpuno smo prihvatili ideju, molbu i zahtev patrijarha da zajednički sve probleme rešavamo, da se pripadnici našeg naroda ne dele po svim osnovama i na sve načine, jer samo zajedno mopžemo rešiti nase najveće i goruće probleme", naveo je premijer.

Irinej: Odnos crkve i države - svojevrsna simfonija

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas da je zadovoljan odnosom crkve i države, da je to svojevrsna simfonija i da je neophodno da se takav odnos neguje.

"Odnosi naše crkve sa državom su korektoni i priznajemo princip odvojenosti crkve od države, ali crkva ima doprinos istoriji i u interesu je našeg naroda da i dalje održavamo prijateljski odnos razumevanja i pomoći jedni drugima", poručio je patrijarh na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Patrijarh je rekao da je sa premijerom razgovarao i o odnosu Srbije i Republike Srpske i da su konstatovali da je ta veza dobra i da će se crkva zalagati za očuvanje tekovine srpskog naroda identiteta i kulture. "Da sačuvamo sebe kao narod koji pripada jeidntsvenom srpskom narodu. Na tome se radi i radiće se", ukazao je patrijarh. Razgovarali su i o, kako je rekao, životnim temama, završetku Hrama Svetog Save i biblioteci SPC. Kaže da SPC ima problem sa bibliotekom, koja, poručuje, više izgleda kao depo, pa je neophodno da se izmesti u drugu zgradu i to na Kosančićevom vencu.

"Tu je SPC imala svoju zgradu, pa je to i osnova da je tražimo. Potreban nam je jedan prostor u koji ćemo smestiti tu biblioteku. Dobili smo saglasnost i nadamo se da ćemo uskoro to da realizujemo", kazao je patrijarh. Govoreći o završetku hrama patrijarh je izrazio da će za nekoliko meseci biti gotova kripta, pa da će moći posle da se završava oslikavanje, kako uz pomoć prijatelja crkve, tako države. "Imamo neko obećanje Rusije da će pomoći, čekamo ta obećanja, ali smo spremni da sami svojim sredstvima hram završimo", poručio je patrijarh.

O Republici Srpskoj

Srbija ne ne može da dozvoli ugrožavanje postojanja i opstanka Republike Srpske, saglasili su se danas premijer Aleksnadra Vučih i patrijarh Irinej. Oni su nakon sat i po razgovora u Patrijaršiji novinarima poručili da će se Srbija ponasasati u skladu s Dejtonskim sporazumom i poštovati integritet BiH ali i Republike Srpske. "Srbija ne može da dozvoli ugrožavanje postojanja i opstanka RS, rekao je Vučić i dodao da je s patrijarhom razgovarao i o presudi Haškog tribunala, koja je juče izrečena prvom presededniku Radovanu Karadžiću. Vučih je podsetio i da su pred srpskim narodom velike godišnjice, izmeju ostalog i godišnjica stvara llogora Jasenovac. Patrijar Irinej rekao je da u RS živi srpski narod i da i država i Crkva treba da rade na tome da Srbija i RS pomažu jedna drugoj da se ocuva identitet srpskog naroda, što podrazumev atekovine, kulturni identitet, ime, jezik..."to je sveta dužnost i crkve i države", zaključio je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja