Marko Mišković osuđen na tri i po godine

Specijalni sud proglasio je krivim sina vlasnika Delta holdinga Marka Miškovića za utaju poreza i osudio ga na tri i po godine zatvora.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 25.03.2016.

00:07

Marko Mišković osuđen na tri i po godine
Foto: Tanjug

Međutim, specijalni sud oslobodio je zbog nedostatka dokaza Marka Miškovića, Mila Djuraškovića i ostale okrivljene optužbi za oštećenje putarskih preduzeća u Srbiji.

Sud je sina vlasnika Delta holdinga" osudio na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog utaje poreza prilikom finansijskih poslova sa Đuraškovićevim putarskim preduzećima.

Miškovićevo preduzeće Mera Invest dužno je da plati 320.280 dinara zbog utaje poreza, a Mišković mlađi nije prisustvovao izricanju presude, na šta po zakonu i nije obavezan.

Đurašković je zbog oštećenja kruševačka Fabrike maziva (FAM) i utaje poreza osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara, a njegovi saradnici na kazne od tri do pet godina zatvora.

Dvoje okrivljenih za pomaganje Marku MIškoviću u poreskoj utaji osuđeno je na dve godine zatvora, odnosno godinu dana kućnog zatvora i novčane kazne.

Čitanje presude trajalo je 3 sata i 45 minuta, jer je sudija Maja Ilić rešila da detaljno pročita sve inkriminisane radnje za koje su optuženi bilo osuđeni, bilo oslobođeni.

Obrazlažući presudu, sudija Maja Ilić je rekla da tužilaštvo nije uspelo da dokaže da su optuženi zloupotrebili položaj prilikom trgovine akcijama putarskih preduzeća i drugim finansijskim transakcijama za koje su optuženi.

Prema njenim rečima, sud je utvrdio da je Marko Mišković, vlasnik preduzeća Mera ivenst, koje nije uplatilo porez po odbitku.

"Bez obzira na mladost i obrazovanje na koje se pozivao tokom svoje odbrane, sud smatra da je Marko Mišković znao da ima obavezu da plati porez po odbitku", rekla je Ilić.

On je osuđen jer njegovo preduzeće nije platilo porez koji je bio dužan da uplati u budžet, a povodom trgovine akcijama putarskih preduzeća. Četvoro optuženih u ovom slučaju je oslobođeno svih optužbi - Milutin Gašević, Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Zoran Mihailović.

Današnja presuda je prvostepena, pa optuženi, njihovi branioci, kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću presuda nije izrečena, jer mu je suđenje zbog zdravstvenih razloga razdvojeno krajem prošle godine, a nastavak suđenja mu je zakazan za 8. april.

Današnjom presudom Dejan Jeftić osuđen je na četiri godine zatvora, Risto Ristić na pet godina zatvora, Boro Jelić osuđen je na tri godine zatvora, Branislav Jovanović na tri godine, Ljiljana Kostić tri godine, Srđan Filipović osuđen je na dve godine zatvora.

Živojin Petrović osuđen je na dve godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od dva i po miliona dinara, a Jadranka Badrić na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara.

Svima se u kaznu uračunava vreme koje su proveli u pritvoru, a optuženi su takođe obavezani da solidarno uplate 3.14 milijardi dinara u budžet zbog FAM-a.

Obrazlažući presudu sudija Maja Ilić je rekla da su optuženi krivi što su sebi i drugom pribalivi imovinski korist izvlačenjem novca iz FAM-a.

Sud smatra da su optuženi svojim postupanjem išli na svesno finansijsko iscrpljivanje FAM-a, iako je fabrika već bila u velikim dugovima, a sve je rađeno u korist Nibens grupe, koja je u vlasništvu Đuraškovića.

Protiv Miškovića i Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Njih su teretili da su finansijskim transakcijama izvlacili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihvoe propasti.

Optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal optuženi se terete da su finansijskim malverazacijama putarska preduzeća, u periodu od 2005. do 2010. godine, oštetitli za16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dina

Slučaj u vezi sa fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je godinu i po dana ranije.

Sumnja se optuženi u tom slučaju oštetili preduzeće "Fam" iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra), i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara ( oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća i na optužnici za FAM, postupci su spojeni i u februaru 2015. je krenulo objedinjeno suđenje pred sudskim većem sudije Maje Ilić koje je sudilo FAM-u.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Advokat najavljuje žalbu na presudu Đuraškoviću

Branilac Mila Đuraškovića, advokat Zoran Ateljević, najavio je danas da će uložiti žalbu na presudu kojom je njegov branjenik osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza i oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM).

Ateljević je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da deo presude, kojom su svi oslobođeni optužbi za putarska preduzeća, ukazuje i dokazuje da nije izvršeno ni krivično delo u osuđujućem delu (koji se tiče FAM-a).

On smatra da, kad su u pitanju putarska preduzeća, nikad nije bilo dokaza ni za podizanje optužnice, te da sud nije mogao drugačije da postupi, sem da izrekne oslobađajuću presudu.

Kad je reč o osudi Đuraškovića za poresku utaju, advokat smatra da takva presuda nikad nije postojala u srpskom pravnom sistemu i da će u žalbenom postupku dokazivati da krivičnog dela nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: