Ubijali ste nam decu, ali Srbiju niste ubili

E. V. N.

24. 03. 2016. u 10:32

Kod Spomenika poginulima na varvarinskom mostu održana centralna državna komemoracija povodom Dana sećanja na sve žrtve NATO agresije

Убијали сте нам децу, али Србију нисте убили

Varvarin - Minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama , Foto N.Fifić

NOĆ 24. marta te 1999. pamtićemo zauvek kao jednu od najtežih noći za nas kao narod, ali danas zato uspravno i ponosno, tužnim glasom i tiho, ali jasno, možemo da kažemo - ubijali ste nas, ubijali ste našu decu, ali Srbiju niste ubili, jer Srbiju niko ne može da ubije. Srbija će ostati zemlja nepokornih i nepokorenih ljudi. Bog će im možda oprostiti, mi jesmo, ali nismo zaboravili.

Ovo je premijer Aleksandar Vučić poručio u četvrtak, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve NATO agresije, kod Spomenika poginulim građanima na mostu u Varvarinu.

Predsednik Vlade rekao je da je bombardovanje Srbije bilo težak zločin, kao i svaki rat, i besmislena agresija. Podsetivši na to da je prošlo 17 godina od još jednog rata u kojem je samo smrt pobedila, Vučić je rekao:

- Nema opravdanja, ni razloga, ni smisla, i postoji samo opomena i nama i njima - njima da će pred Bogom i sobom morati da se izjasne za krv, da je to bila krv, a ne slučajnost ili kolateralna šteta, da su to bila deca, a ne borba za demokratiju i slobodu. Preostaje nam da kleknemo, da sagnemo glavu, mi, koji smo dužnici, da bar na tren ćutimo... Oprostite ako možete i onima koji ne umeju da mole za oproštaj, onima koji su ubijali a ne umeju "izvini" da kažu. Naš grč na licu nikada nisu želeli da vide. To je bila agresija 19 moćnih zemalja, besmislena i bespotrebna, jedan od pokolja koji sve poruše a ništa ne rešavaju.

NIŠ I VRANjE: CVEĆE KOD SPOMENIKA NA spomen-kapeli i spomenku NATO žrtvama pored Univerziteta u Nišu venac su položili gradski većnik Miloš Banđur i zamenik predsednika Skupštine grada Nenad Stanković. Na platou ispred spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990. do 2003. godine, u Vranju je održan komemorativni skup, povodom 17 godina od bombardovanja Jugoslavije.

Premijer je rekao da nismo zaboravili, da smo zapamtili most na Velikoj Moravi, svako naše dete i licemerje kojim je sve to opravdano. Dodao je i da je rat koji je Srbija doživela, agresija, bila samo vežba za nove ratove i kršenje međunarodnog prava:

- Danas kad svi zajedno patimo zbog suludih napada terorista ne treba zaboraviti činjenicu kako je pokušavano da se sve zataška i gurne pod tepih, posebno odgovornost.

Premijer je primetio i da su narodi koji su Srbiju napali pre 17 godine, danas napadnuti:

- Pre 17 godina smo bili na suprotnim stranama, a danas smo na istoj strani, što nije znak naše slabosti, već naše snage, veličine, da smo umeli da ustanemo, ne zaboravljajući da oprostimo i sebe menjamo, kao i da ostavimo prošlost da počiva i gledamo u budućnost.

Danas, rekao je Vučić, Srbija ima snažne prijatelje na Istoku i iskrene partnere na Zapadu:

- Ova zemlja i ovaj narod su nekad davno pritisnuti događajima prevareni krenuli u začarani krug, vraćajući se stalno istim grobovima i istim ratovima. Zadatak je konačno ukidanje vere u bolji nebeski život i izlazak iz začaranog kruga i novi put u život.

Ceremoniji u Varvarinu prisustvovali su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, članovi Vlade Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve...

Tačno u podne počelo je opelo nad nabujalom mutnom Moravom za nevine žrtve i branioce otadžbine tokom NATO agresije. Iz grudi okupljenog naroda oteo se uzdah kada su se sunčevi zraci probili kroz tmurno, oblačno nebo, upravo kad je sveštenstvo Kruševačke eparhije izgovaralo imena desetoro žrtava iz Varvarina. Kad se začulo poslednje "amin" iz molitve, rodbina poginulih i premijeri Srbije i Republike Srpske sa sredine mosta bacili su bele ruže i vence u Moravu.


Kod spomenika poginulima u Varvarinu održan pomen

Vojni orkestar je potom izveo himnu "Bože pravde", a zatim su se začule sirene za vazdušnu uzbunu koje su građane Srbije upozoravale na dolazak bombi.

- Umesto da je lakše, svake godine mi je sve strašnije - promucala je Živadinka Jovanović kad se vratila do spomenika na kome je i ime njenog sina, dvadesetčetvorogodišnjeg Milana, koji je stradao 30. maja 1999. godine.

I na ovaj Dan sećanja, kao i svake godine, došli su i Dinići, izbeglice iz Starog Grackog kraj Lipljana. Majka Slađana plakala je bacajući ruže u reku sećanja, u spomen kćeri Dragani koja je imala samo tri i po godine kada su je ubile NATO bombe.

- Pre šest godina uspeli smo da prenesemo sanduk sa njenim telom u Kragujevac, gde sad živimo - kaže njen brat Bojan, koji je ostao pedeset odsto invalid kad mu je NATO projektil uništio kuću. Njegov otac Siniša tada je postao stopostotni invalid.

Okupljenima se obratio Zoran Milenković, čija je petnaestogodišnja kći Sanja najmlađa žrtva koja je stradala na mostu u Varvarinu. On je zahvalio Vladi Srbije što se ove godine Dan sećanja obeležava baš na ovom tragičnom mestu.

- To proleće na prelasku iz jednog milenijuma u drugi nismo zapamtili po lepoti, već po razaranju i smrti, po nezapamćenom zločinu velikih sila prema malom srpskom narodu. Kao da nam nije bilo dosta vremena smrti. Most je gađan upravo dok su zvona pozivala narod na molitvu. Ali ako ne zemaljska, božja pravda će stići zločince - rekao je Milenković.

TOMISLAV NIKOLIĆ: SRAMOTA JEDNE CIVILIZACIJE

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na mesto pogibije sedmorice pripadnika Gardijske brigade i troje pacijenata bolnice "Dragiša Mišović" i poručio da su sva mesta stradanja, a ovo najviše, sramota jedne civilizacije koja se surovo obračunavala sa državama čija im politika i rukovodstvo nisu bili po volji.

- Ovde se udružilo mnogo država da počini zločin, i to treba pamtiti - rekao je Nikolić. - Dok postoji Srbija, ovakva mesta treba obilaziti zato što bi nas nedostatak pamćenja pretvorio u neki drugi narod, u neke druge ljude.

Nikolić je naglasio da Srbija nikad kao država nije počinila zločin, a ukoliko je to neko učinio, "hotimice ili nehotimice, uvek smo se izvinili". On je rekao da pokušava da svake godine ode na drugo mesto stradanja 1999. godine, bez obzira na to da li su žrtve vojnici ili civili, "pošto ni agresor nije birao koga će da ubije".

- Ovde je sedam vojnika izgubilo život, na mestu na kome se mi trudimo da spasavamo živote, na mestu na kome nije smela da padne bomba - rekao je Nikolić.

Pored Nikolića, na spomenik stradalim pripadnicima Gardijske brigade i pacijentima bolnice "Dragiša Mišović" venac su položili gradonačelnik Beograda Siniša Mali, direktor bolnice prof. dr Radisav Šćepanović i predstavnici porodica stradalih.

LAZAREVIĆ: SVI SMO MORALI U VARVARIN

ŽITELjI Varvarina i gosti iz cele Srbije oduševljeno su reagovali kada su ispred bine videli i skromnog junaka, generala Vladimira Lazarevića. On se ljubazno pozdravljao s poštovaocima i bivšim borcima, a za "Novosti" je kratko, vojnički, rekao:

- Dobro sam. Došao sam u Varvarin, jer bi svako od nas morao na ovaj dan da bude na ovom mestu.


Sa sredine mosta, u Moravu su bačeni venci i bele ruže


UBISTVO MALE MILICE POKAZALO BEZUMLjE

POČAST deci nastradaloj tokom NATO agresije odali su mnogi Beograđani u Tašmajdanskom parku kod spomenika posvećnog mališanima. Povodom obeležavanja 17 godina, vence su položili i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović, gradski menadžer Goran Vesić, kao i Ratko Dmitrović, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

Odavši poštu nastradalima, Vesić je ukazao na to da smrt pre svega trogodišnje Milice Rakić, a zatim i ostalih građana pokazuje koliko je taj čin bio bezuman.

- Njihova žrtva neka bude primer budućim generacijama, a mi kao društvo treba da izvučemo pouku kako bismo sačuvali svoje građane i imovinu.

Na tragično nastradalu devojčicu podsetio je i Ratko Dmitrović (na slici dole), položivši venac kraj spomenika koji su "Večernje novosti" podigle sa svojim čitaocima, kako bi odbranili od zaborava sećanje na izgubljene dečje živote. Svoju poštu suzama i cvećem odali su i Klub generala i admirala, SUBNOR Srbije, Savez potomaka i poštovalaca ratnika 1912-1918. i drugi.


-Kuršumlija


TRIPUT PUCALI NA ŽRTVE

MILENKOVIĆ za "Novosti" kaže da su žrtve iz Varvarina ubijane nekoliko puta. Prvi put kad su nemački avioni bombardovali most u nedelju 30. maja dok su njime šetali meštani, a zatim kad su se vratili da ga drugi put bombarduju, videvši da je narod pohrlio unesrećenima u pomoć.

- To je bilo bestijalno, namerno su želeli da bude što više žrtava. Ali to nije bio kraj. Treći put pucali su i u seni žrtava mosta u Varvarinu nemački sudovi na kojima smo tražili zemaljsku pravdu. Nismo je dobili, jer bi priznanjem zločina u Varvarinu, priznali i sve ostale - ogorčen je Milenković.

POMEN U BANjALUCI U SABORNOM hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci je služen pomen za žrtve stradale u NATO bombardovanju Republike Srpske Krajine, Republike Srpske i SR Jugoslavije.

MARKO ĐURIĆ: HTELI SU DA NAS PROTERAJU

OVOG dana treba reći da je 24. marta 1999. godine, SRJ napadnuta bez objave rata, bacajući pod noge sve norme međunarodnog prava, Povelju OUN, sve one principe za koje se savremeno čovečanstvo zalagalo i nadalo da će važiti od Drugog svetskog rata naovamo - rekao je u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je položio cveće na spomenik braći Milić na istoimenom trgu i spomenik Istine.

- Agresija na našu zemlju izvršena je sa ciljem da naš narod bude proteran sa vekovnih ognjišta - rekao je Đurić.

U Zvečanu je otkriven spomenik žrtvama NATO bombardovanja, a u Gračanici je održan parastos stradalima. Parastosu u Gračanici prisustvovali su predstavnici Eparhije raško-prizrenske i lokalne samouprave.


Beograd


NEBOJŠA STEFANOVIĆ: PRIMER KAKO SE VOLI ZEMLjA

MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića položio je venac na spomen-ploču poginulim pripadnicima MUP tokom NATO bombardovanja 1999. godine i istakao da oni nisu imali pravo na kukavičluk, već samo na hrabrost što su i pokazali.

- Svoje živote dalo je 167 pripadnika MUP. Pokazali su kako se voli Srbija, pokazali su da su spremni da za nju daju najveću žrtvu, sopstveni život, i to je stvar koju Srbija nikada ne sme da zaboravi - rekao je Stefanović.

CRNA GORA: POŠTA SVIM POGINULIM

U DANILOVGRADU povodom godišnjice NATO napada na SRJ 1999. godine, delegacija Nove srpske demokratije na čelu sa predsednikom Andrijom Mandićem je u kasarni "Milovan Šaranović" odala poštu vojniku Saši Stajiću, prvoj žrtvi agresije Alijanse, kao i drugim pripadnicima Vojske Jugoslavije koji su stradali u ratovima od 1991. do 1999.

Smederevo


ZORAN ĐORĐEVIĆ: DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA

MINISTAR odbrane Zoran Đorđević u Prokuplju je odao počast i položio vence na spomenik poginulim Topličanima u ratovima od 1990. do 1999. godine. Đorđević je podsetio da je prvi udar u NATO agresiji na tom području izveden u 20.05 časova bombardovanjem centra veze u prokupačkoj kasarni i da je te večeri pala prva žrtva bombardovanja, vojnik Boban Nedeljković.

- Počeo je tada događaj bez presedana u novijoj svetskoj istoriji - 78 dana konstantnog bombardovanja. Vojska je tokom NATO agresije izgubila 659 pripadnika, od kojih je 628 poginulo, dok se 31 vodi kao nestao.

RAŠKA I ZEMUN: POČAST BRANIOCIMA

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković je odao počast poginulim pripadnicima 37. motorizovane brigade iz Raške. Diković je predvodio delegaciju Vojske Srbije koja je u kasarni "Stefan Nemanja" položila venac na Spomen-obeležje "Heroji 37. motorizovane brigade". I poginulim pripadnicima RV i PVO odata je počast polaganjem venca na Spomen-obeležje ispred komande tog roda vojske u Zemunu.

PRESTOLONASLEDNIK: DRŽAVA SE JOŠ OPORAVLjA

- DANAS se kao i prethodnih sedamnaest godina sa velikom tugom sećamo užasne agresije i patnje koju su pretrpeli svi naši građani i naša zemlja tokom sedamdesetosmodnevnog bombardovanja Srbije 1999. godine. Molimo se za one koji su tragično nastradali i za njihove porodice. I posle sedamnaest godina Srbija se bori da se oporavi od razaranja koje je pretrpela bombardovanjem naših građana, naše zemlje i razaranjem infrastrukture - poručio je princ Aleksandar Karađorđević.


-Kosovska Mitrovica

PARAĆIN: OTKRIVEN SPOMENIK

GODIŠNjICA početka NATO agresije na Srbiju, u Paraćinu je obeležena otkrivanjem spomenika palim borcima te opštine u ratovima od 1990. do 1999. godine. Spomenik je podigla opština u saradnji sa Udruženjem potomaka palih boraca i ratnih vojnih invalida kako bi se sačuvalo sećanje na ljude koji su dali živote za otadžbinu, a ceremoniji su prisustvovali predstavnici Vojske, MUP-a, Udruženja, odnosno porodice i potomci 26 izginulih junaka.

SOMBOR: VENCI ZA PRVU ŽRTVU

ZASTAVNIK Radovan Medić, bio je prva žrtva NATO bombardovanja 24. marta 1999. u Srbiji, a poginuo je od projektila na radnom mestu na aerodromu. U znak sećanja i poštovanja, na spomenik Mediću vence je položila delegacija grada Sombora.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (102)

Немања

24.03.2016. 10:54

Да су тада знали ко ће да им полаже венце,бацали би руже на агресора.Хероји у Хагу,ботови министри,а њихове убице се дочекују црвеним тепихом.

korleone

24.03.2016. 12:03

@Немања - i ne sme da spomene danas niko, ni NATO ni USA.....samo kad ih hvale i kad se ulizuju

Teodosije

24.03.2016. 11:51

G Nikolicu, sramotu civilizacije s kraja 20. veka objavili su UN sudovi. A Srbija je, jelte, clanica UN i stalno se poziva na rezolucije UN-a. Recite koju rec i o tome, pa da nas svet prestane prezirati.

Jovan

24.03.2016. 12:03

Sramne izjave, niko ne pominje imena zemalja učesnica u Agresiji, a ni NATO. Gle čuda bombardovanje Srbije izvršeno je od strane nekakve CIVILIZACIJE???

Lena

24.03.2016. 12:03

Poštovani predsedniče,nije lepo tako o prijateljima pričati,zar ne? Prijatelj je prijatelj,šta sad 3000 ,dece,žena,majki, pa nećemo se valjda popreko gledati zbog toga. Ajde Boga ti rodiće se druga deca, kao da je važno par stotina dece više manje,uostalom šta vas briga pa nisu vaša,jel tako.Svako neka brine o svojoj deci ,pa neće valjda predsednik pored svih briga koliko ih ima i o tamo nečijoj deci da brine a ima svoju pa gde to ima.Živi bili i zdravi vi nama 100 godina,šta bi smo mi bez vas.

Freeman

24.03.2016. 12:05

A vi gospodine predsedniče ste dozvolili istoj toj sramoti da se slobodno šeta Srbijom. Nije baš da je bombardovanje Srbije toliko daleka prošlost.

mileva

24.03.2016. 12:07

tomo pa ti si nagradio nato dao si im imunitet da slobodno spartaju srbijom mora da tomovaca deluje kad si to zaboravio

Nadežda

24.03.2016. 12:14

Hoće li most na Adi i zgrada Albanije danas sijati bojama Srpske zastave? Ili ćemo i danas opalakivati tuđe žrtve i zaboravom ponovo ubijati naše?

Срки

24.03.2016. 12:32

Исти тај нато дочекујете широм раширених руку,и потписујете којекакве уговоре са њима а да народ нисте ништа питали. Е то је срамота

ana

24.03.2016. 12:36

kakva je ta civilizacija vidi se po tome kako love ljude na ulicama kao u dzungli. U prašumi je manja opasnot i veća šansa sa se preživi 50 metara

bivsi_doktor

24.03.2016. 12:36

Ne bih dozvolio predsedniku da polaže vence... koji je pre nekoliko dana potpisao da agresor ima sve moguće povlastice u Srbiji. Sramota, predsedniče Nikoliću!

Деки

24.03.2016. 12:47

Ово је чисто ругање свим српским жртвама, палим од нато зликоваца! Зар такви као ви, да им полажу венце и одају почаст??? Докле иде ваш безобразлук и безобзирност? Видим да сте већ почели да попримате обрисе својих нато газда, све више личите једни на друге. Нису ти наши хероји уложили паре у кладионици да се тако понашате, већ су дали своје највредније што имају, своје животе, за слободу и одбрану од истих тих злотвора, које са хлебом и сољу дочекујете и падате на колена пред њима. Изроди!!!

dasa54

24.03.2016. 12:48

zna se ko je pozivao nato da ubija srbe po srbiji.danas se ulice i trgovi nazivaju tim imenom.to je bruka i sramota.

NEMA ZABORAVA

24.03.2016. 12:49

Nećemo nikada zaboraviti NATO bombardovanje 1999. kao ni bombardovanje Srbije od strane saveznika 1944. i Nemaca 1941., kao ni one koji su IZAZVALI ta bombardovanja : generali Simović i Mirković 1941., Tito i Koča 1944., Sloba i Mira 1999.. Takođe nećemo zaboraviti da su NAJVEĆI NEPRIJATELJI Srba i pravoslavlja u 20 veku bili hrvatski nacisti-ustaše i jugoslovenski komunisti i njihova politika 1941-45. kada je ubijeno milion Srba pravoslavaca..

Ljuba

24.03.2016. 12:53

Ja sam za vreme bombardovanja bio redovan vojnik na Kosovu i Metohiji i imao sam 19. godina. Gde su tad bili naprdnjaci, ovi što "kao" rone suze i polažu vence?

Бест

24.03.2016. 12:57

БОГ је сведок страдања од америчке руке. Дуг се мора вратити због савести коју непоседују. Они неће имати агресора који ће их нападати из ваздуха, они ће се између себе истребити због похлепе и варварства.

Међународно право?

24.03.2016. 13:02

Агресија је извршена без одлуке Организације уједињених нација, чиме је прекршена њена Повеља, али се агресори на то нису обазирали.

Iguman

24.03.2016. 13:29

Ono sto je cinjenica da su nas zbog ucesca u ratovima u Hrvatskoj i BiH ostavili bez Kosmeta i bestijalno bombardovali. Sve ostalo su politicke price. Kraj.

klječan

24.03.2016. 13:31

nije riječ o nikakvim kolateralnim žrtvama nego je riječ o ubistvu sa predumišljajem kojeg su izvršili vučićevi i nikolićevi prijatelji,saveznici i šefovi

Sweet

24.03.2016. 16:11

@Lobotomirani bot sendvičar - Ne znam ko su cija braca, ali znam da sada zivimo u miru i da ce tako i da ostane dok je ova vlast.

Dimitar

24.03.2016. 13:43

Ko da odgovara? Jel ti to nas pitas Premijeru Vucic .Pa sto ne upitas tvog savetnika Tonija , on zna najbolje.Ali odgovarace i oni njihovi a i vi nasi , Samo polako.

d

24.03.2016. 13:45

Сад ће избори па глумите неке патриоте, а реално кад се заврше онда ћете да причате како су бомбе донеле нови начин живота и демократију. Одвратни сте скупљате поене преко хиљаде погинулих људи.

Goran

24.03.2016. 13:46

Da Vučiću potpisivanjem sporazuma o kretanju sa NATO samo se udaljavamo od optuživanja i dovodjenja pravdi tih zlikovaca. Nadam se da će vam ova izjavljena rečenica biti otežavajuća okolnost prilikom sudjenja koje će za vas srpski narod organizovati.

KO?

24.03.2016. 13:52

A ko će da odgovara kada Nato koji ima diplomatski imunitet počne da legalno gazi ili ubija po Srbiji? Onaj ko je to potpisao?

Brana

24.03.2016. 15:24

@KO? - Nista nije potpisano bitno sto moze ugroziti narod ove zemlje niko nas nece da dira jer nemaju za sta vise da nas krive tako da opustite se ljudi ne panicite bez veze i ne sirite paniku medju druge ljude.

goran5

24.03.2016. 15:57

@KO? - Kada silovatelj (po izlasku sa robije) prodje pored silovane devojčice, otac te devojčice ne treba da paniči.

Таца

24.03.2016. 13:52

Вучићу, одакле ти право да кажеш да смо ми опростили?! Само у своје име можеш да опрашташ, у моје ни случајно не можеш нити ме ти представљаш. Моје је било и биће - да се никад не опрости и да се никад не заборави. Због разних који су опраштали сво зло нам се понавља из нова.

Akril

24.03.2016. 13:53

Za početak je dovoljno da se ne dira srušeni Generalštab , već da služi kao svojevrsni spomenik. Ali ako se ne varam, njega sad ruše da bi neka zapadna firma podigla hotel ? Da li je to ideja Tonija Blera, zagovornika bombardovanja Srbije a danas savetnika vlade Srbije ?

Pepa

24.03.2016. 15:14

@Akril - Najbolje je da ostane zgrada Generalstaba kako stoji dok nekom ne padne na glavu. Vucic lepo kaze da treba da gledamo u buducnost i samo to nam moze pomoci da se razvijamo i napredujemo kao zemlja

Max

24.03.2016. 13:57

Ja sam više verovao u Vas nego u Vučića ali setite se Vi žrtava bombardovanja samo na današnji dan a ti koji svakodnevno umiru od posledica njihovih bombi nitko se ne seti ni spomenut ,VELIKA SRAMOTA za Vas

jovan

24.03.2016. 14:00

I posle svega radikali pardon naprednjaci, potpisuju sporazum sa NATO ubicama da se slobodno šetaju Srbijom.Setite se šta ste tada pričali.

MUS

24.03.2016. 14:09

Da oprostim Bleru? I Klintonu, sto se napise nase krvi? Sto su porusili, u patoloskoj mrznji, sve sto im je bilo na vidiku? Ja ne mogu. Neka prasta ko god hoce, izvinite, ja ne mogu. I necu.

lelica

24.03.2016. 14:53

@MUS - i nije za oprastanje vec za svaku osudu ...nemoze to da se zaboravi i oprosti .Ko ce za to da odgovara ...

Brana

24.03.2016. 15:21

@MUS - Nisi ti Bog da sudis ljudski je gresiti sudice se njima ne sekiraj se tvoje je ovde da postujes sve ljude u okruzenju da nikog ne mrzis i da budes ono sto jesi covek!

Дарак

24.03.2016. 14:45

Председниче Ви сте својим потписом оверили срамни уговор са НАТО, без ПВД-а, тако да ми сад као тадашњем војнику на бранику отаџбине остаје једино да свом детету купим пелене и платим ПДВ. Ђура ће ти опростити што те је тукао. Па јел циљ да нас буде више или мање? Срамота је Ваша, а жртвама нек је лака црна земља.

Sanja

24.03.2016. 14:55

Jeste velika sramota . Niko se izvinio, niko objasnjenje dao za ovo monstuozno bombardovanje, za ove neduzne zrtve.

Jana

24.03.2016. 15:02

Srbija se sada svim snagama bori za mir i bolju budućnost. To je poruka koju danas šaljemo, na ovaj tužan dan i nadamo se da se više nikada ova patnja neće ponoviti.

Vesna

24.03.2016. 15:03

NATO ne priznaje agresiju na Srbiju njima je sve dozvoljeno to je sramota celog sveta koji ih ne osudjuju

Pavlo

24.03.2016. 15:03

Ovaj sramni datum i agresiju izvršenu na našu zemlju treba pamtiti i nikada zaboraviti.

Miljenko

24.03.2016. 15:04

I sada se NATO nasao u cudu kako ih i zasto mi ne volimo? Ne volimo ih jer su zlocinacko udruzenje.

dule

24.03.2016. 15:06

Sad samo Srpskom narodu treba da ih Vucic licno upotrebi kao kolateralnu stetu da postanu sluge ubicama i zlikovcima Srpske dece,majki,oceva,sestara,brace i sto je najzalosnije dece jos u utrbama majki koji nestadose zajedno sa majkama.Ostavi se Vucicu demagogije koju si po ko zna koji put iskazao u vezi kol. stete.Prestani prisiljavati narod zajedno sa"politicarima" oko tebe da prihvate da ih gazi zlocinacka krvava(po celom svetu)cizma.I ovaj zadnji potpis,da se oni setaju po Srbiji je bedno.

brane y

24.03.2016. 15:29

@dule - Dragi Dule,nisi ti izgleda baruta se namirisao...Mi koji smo ga dobro omirisali malo to hladnije glave gledamo i verujemo da se može nekad i mudro voditi država a ne na ho-ruk.Lako je pušku uzeti i to nama nije teško,rodiš se takav,ali hajde da jednom napravimo modernu državu bez gubitaka.

Bilo, ne ponovilo se

24.03.2016. 15:07

Bili smo poligon za isprobavanje ubojitosti njihovog oružja i municije, bojevih glava sa osiromašenim uranijumom, a sada njihovi „humanitarci“ mogu da prate posledice takvih akcija po ljudsko zdravlje i prirodnu sredinu.

''ВУЈАКЛИЈА''

24.03.2016. 15:10

цинизам (), латиницом: cinizam фил. учење циника; фигуративно: занемаривање спољашње пристојности, безобразлук, безочност, бестидност, заједљивост, загриженост; одрицање и презирање свих културних вредности.

Milan80

24.03.2016. 15:13

Da li su naše žrtve manje vredne, nego njihove...svi su oni jednaki, ali za naše niko još nije odgovarao.

Žarko

24.03.2016. 15:22

Tuga i žalost gde god pogledaš,da se nikad ne ponovi više onakav pogrom i da nas puste da u miru pravimo budućnost našoj deci.

Tiki

24.03.2016. 15:26

Ko će da odgovara? Teško pitanje, a ako hoćeš da nastaviš da živiš moraš da oprostiš, ali nikad da zaboraviš, jer Srbija mora da pobedi...

Tinko

24.03.2016. 15:31

Sada i oni placu isto kao sto smo plakali mi , da li su njihove suze vrednije od nasih.

Mica

24.03.2016. 15:32

Sraman čin bombardovanja Srbije, Bog će im svima presuditi. Večna slava svim stradalima, to su naši heroji!

Дарак

24.03.2016. 15:36

Prošlo je 17 godina od još jednog rata, koji je bio ageresija moćnih zemalja na malu slobodnu zemlju, nema opravdanja i objašnjenja, samo opomena i njima i nama. Па јел знаш ти земљаче шта причаш, која је ово демагогија?

марина

24.03.2016. 15:37

Срећа наша па се та пропаст није наставила и у 21. веку, и од тада смо као феникс, напоком кренули да се издижемо из пепела, пробни летови су били тешки, ране велике и дубоке, али подолазимо.

Rina

24.03.2016. 15:37

Prošlo je, nismo zaboravili, ne ponovilo se. Nevine žrtve, zarad čega? A da li će neko nekada odgovarati, pitanje je, a da je sramota, sramota je.

Jana

24.03.2016. 15:55

To ste trebali da pitate NATO pre nogo sto ste ih pustili, sa sve potpisom i pecatom, da u Srbiji prave baze. A sad prosipate pateticnu demagogiju...

Milutin Radivojevic Ub

24.03.2016. 16:12

A sta da radimo sa decom koja se radjaju,i koja su rodjena posle 99-te.Koga da tuzimo za nove sindrome,i oboljenja koja su na zalost neizleciva.Ta nasa deca su zivi svedoci onoga sto su nam uradili.

Žal

24.03.2016. 16:42

Sramno bombardovanje nas i naše zemlje. Sve se da popraviti ali ljudski životi su najbitniji, a njih ne možemo da vratimo.

GOJKOOOOO

25.03.2016. 07:13

@Alexa83 - Sečam se tog vremena, došli su na poziv nekih od nas, i jedna ruka je pokazivala mete po Srbiji , i Malu Milicu i Varvarin , i poslel su ti došli na vlast, koliko su krivi iz NATO toliko su i oni odgovorni za naše stradanje.

Lisjen

25.03.2016. 02:47

@messi - Nazalost jaci nikada ne odgovaraju. Srbija ce zapamtiti svoje zrtve kao nauk za buducnost.

TVRDJAVA

24.03.2016. 21:51

pretuzan dan za Srbiju ali za familije koje su nekoga izgubile ostaje vecno da tuguju.

Jugoslava Pravdic

24.03.2016. 22:30

Na 17 godina bombardovanja, progalsili Karadžića krivim, a, ne zemlje koje su nezakonito izvršile agresiju i uništili nevine ljude i zemlju.

Maja

25.03.2016. 01:52

Nelegalno bombardovanje,bez odobrenja Saveta bezbednosti UN,a niko ne odgovara za civilne zrtve, niti ce....tuzno

Barbara

25.03.2016. 02:44

Nevini ljudi su stradali, bombardovanje ne moze nikako da se opravda. Srbija mora da izvuce pouke iz svega toga i da ne ponovi iste greske.

Beli

25.03.2016. 03:32

Stop agresiji...srbi su ponosan narod i poznat po velikom praštanju, ali po zaboravu smo najzadrtiji, jer ništa ne zaboravljamo

jovandukic

25.03.2016. 06:54

To i nije civilizacija to su varvari koji su ubijali narod jedne drzave a pri tom velicali sebe kako to rade zbog humanitarne katastrofe koja je nastala na njenom tlu. Takvu civilizaciju je sramota uopste nazvati civilizacijom!

jovan Ilić

25.03.2016. 07:13

Možemo im mnogo toga opripostiti, nismo mi zao narod , i rušenja i ubijanja, ali ne verujem da im možemo oprostiti ubijanje dece.

bajo

25.03.2016. 07:58

Ovaj dan ne treba nikad zaboraviti. Naša pokolenja treba da zanju ko nam je ubijao decu i ko nam je rušio bolnice, škole, fabrike, mostove .... ko nam je razorio zemlju i učinio najgore zločine. I dan danas ne možemo potpuno da se oporavimo od bombardovanja.

mika51

25.03.2016. 10:28

Ako imje Gospodin Vučić Oprostio, JA nisam, i nikada neću zaboraviti NATO fažizam kako nam je ubija decu. SRBIJA NE TREBA NIKAKVE DOGOVORE DA PRAVI SA FAŠIZMOM.a gospodin Vučić široko mu NATO polje pa nek izvoli ali Srbiju nemoj da uvlači u NATO. Zbog ovakvih izjava gubi izbore.

Mr. Dragan

25.03.2016. 10:33

Da je u ovoj zemlji situacija normalna NATO-zlocinci bi bili kaznjeni za svoja nedela i ne samo oni nego i ostali koji su se o nas ogresili...

nale

25.03.2016. 10:43

Spomenu li u govoru bar jednom NATO? Oprostite nisam pažljivo pratila ni čula...ta reč i naziv se juče činimi se nije čuo.Samo gadjali su nas, padale su bombe......one same ne padaju!! Boli reč NATO i boleće uvek~~

Nikolas

25.03.2016. 11:03

cemu svi ovi komentari kad svi cute pred evropskom unijom i nato paktom zasto im ne okrenemo ledja nego ih docekujemo sa solju i pogacom zarad cega?ta ista unija je svojim avionima gadjala srbiju sta mi imamo od unije samo zlo.Kada ce ovaj nas narod jednom nauciti lekciju.imamo rusiju uz nas ko nam jos treba ujedinimo nasa dva bratska naroda i niko nam nece moci nista.

мика

25.03.2016. 11:10

Говор господина Вучића,код спомен-обележја палим жртвама од НАТО-бомби у Варварину,и његово деловањеод како је на челу ове владе ,у потпуном је нескладу.Казао је,да ове стравичне злочине које нам је починило то злочиначко удружење звано НАТО, Србија не може и неће заборавити.Изгледа да је господин Вучић то заборавио,јер је са тим злочинцима потписао разне уговоре о сарадњии који им омогућују слободу кретања по Србији. Јел то то "нећемо вам заборавити" !

Драган

25.03.2016. 12:25

Аутобус пун цивила: жене се враћају са пијаце; деца се враћају из основне и средње школе; старији људи се враћају из дома здравља;сви размишљају шта ће радити кад стигну кући; и одједном:експлозија,цео аутобус изгори са путницима, остане само метална конструкција и угљенисана тела невиних жртава.Џеми Шеј је то оправдао:То је колатерална (српски:са стране,узгредна)штета и за то му је Косово уручило награду за људска права.Питам се:да ли је он или неко од западних лидера осетио стид због злочина?

vadikal

25.03.2016. 12:29

Srbija je pobedila samo u onim ratovima u kojima nije ucestvovala! Nato patriote ne misli tako! Oni bi opet da nas gurnu kao i 1999. u novo stradanje zarad tudjih interesa, ali ovoga puta kao NATO koloniju! E jos kad bi srbadija mogla nesto od ovoga da shvati...

krajina prijedor

25.03.2016. 14:08

E moji Srbi vi nikako da se pomirite sa cinjenicom da vas nisu ovi bombardovali bez razloga.Sami znate koliko ste zla napravili u zadnje vrjeme na ovim prostorima pocev od 91 g.Jos uvjek negirate svoju krivicu zato vam i jeste tako sve ste manji i manji

Zabrinuti

25.03.2016. 16:15

Dobro da u pozadini ovog govora nisu obojili neki most ili zgradu sa nato oznakama