');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

SRCE ZA DECU Nisam 12 godina smela da zatrudnim, a onda je usledio šok

- Dvanaest godina sam odbijala da rodim drugo dete iz straha da će, kao prvo, imati veliko oštećenje sluha. Kada sam skupila hrabrosti, priča se ponovila - i drugo dete se rodilo gluvo.

srce za decu milena stepanović 01_RAS_foto mitar mitrovic Foto: RAS Srbija
srce za decu milena stepanović 01_RAS_foto mitar mitrovic
Najteže je prošlo: Majka Milena Stepanović i mali Ljubiša
Foto: RAS Srbija
Najteže je prošlo: Majka Milena Stepanović i mali Ljubiša

Ovako započinje izuzetno potresnu ispovest za „Blic“ Milena Stepanović iz Kladova, majka Dejana (17) i Ljubiše (4).

- Starijeg sina rodila sam u porodilištu u Kladovu i tamo nisu imali aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha. Kada je imao nekoliko meseci, primetila sam da se ne odaziva na svoje ime, da mu ne smeta buka kada spava, a jednom je prolazio traktor ulicom i on nije reagovao na zvuk. Mislila sam, dobro je dete, lepo spava. Kasnije sam shvatila da ne čuje - priseća se tužnih trenutaka Milena Stepanović, majka dvojice mališana rođenih sa oštećenim sluhom.

Lekari: Nije gluv, nego lenj

Kada je, kako kaže, odvela sina kod lekara, rekli su joj da je lenj i da zbog toga ne priča i neće da se odazove. Hrabra majka zaputila se s detetom od 18 meseci u Beograd, gde su mu dijagnostikovali veliko oštećenje sluha.

Za mesec dana operisana su oba Milenina deteta
Foto: RAS Srbija
Za mesec dana operisana su oba Milenina deteta

- Bilo mi je veoma teško kada sam saznala. Nadala sam se dobrim vestima. Čula sam ono što nisam želela da čujem. Iako su svi to teško prihvatili, činilo mi se da je meni najteže. Preselila sam se sa sinom u Beograd, bez supruga, i tada je pred nama bila velika borba - priča s tugom u očima Milena.

Dejan je, priča majka, kasno počeo da nosi aparate, nije ih prihvatio na početku, više je komunicirao gestikulacijom nego govorom.

Dvanaest godina Milena nije želela drugo dete iz straha da će se i ono roditi sa oštećenim sluhom. Kada je ipak odlučila da igra na sreću i uradila bezbroj analiza koje su pokazivale da će beba biti rođena zdrava, usledio je šok.

Skrining sluha u porodilištu
Foto: B. Janačković / RAS Srbija
Skrining sluha u porodilištu

- Ljubišu sam rodila u KBC „Zvezdari“, gde su mu odmah uradili skrining i rekli da ima oštećenje sluha. Imala sam neki strah još u porodilištu, ali gajila sam nadu da oštećenja neće biti. Kada je sutradan došla sestra i kada mi je rekla, to je za mene bio veliki šok - kaže Stepanović.

Ostala sam bez suza

- Nisam mogla da plačem. Toliko mi je bilo teško svih prethodnih godina da nisam više imala suza. Sedamnaest godina borbe s tim, s vežbanjem, tretmanima, logopedima, lekarima i operacijama. Mnogo suza je proliveno, ali me je tešilo to što će njima biti bolje i lakše u životu nakon operacije - priznaje potresena majka.

Ljubiša je sa 13 meseci operisan, a u to vreme i njenom starijem sinu je naglo opao sluh, te je i on morao na operaciju mesec dana nakon mlađeg.

- Ljubiša je počeo da govori tri meseca nakon operacije. To mi je dalo snagu da se borim i dalje i da ga vodim na vežbe. Kod starijeg sina se malo popravio govor i počeo je da čuje ono što ranije nije mogao. Kada je prvi put čuo kišu, pitao me je: „Mama, šta je to“, i za mene je to bio neopisiv osećaj - kaže Milena Stepanović.

Skriningom ustanoviti stanje i po potrebi odmah otklanjati hendikep
Foto: RAS Srbija
Skriningom ustanoviti stanje i po potrebi odmah otklanjati hendikep

Ona tvrdi da je rehabilitacija kod Ljubiše tekla lakše jer je na vreme otkriveno oštećenje sluha, dok to s Dejanom nije bio slučaj.

- Dejan je kao mali bio druželjubivo dete, ali kako je odrastao, deca su počela da ga zadirkuju, a on se povlačio u sebe. Prestao je da se druži sa decom koja dobro čuju, počeo je da ih izbegava i uvek je tražio da budem uz njega kako bih ga zaštitila. Ljubišu su drugari prihvatili takvog kakav jeste, jer je on oduvek takav, sa aparatićem, i niko ga ne zadirkuje - kaže Milena s tugom u očima.

Bitka za sluh Dejana i Ljubiše nije završena

Iako bitka nije završena, ova hrabra majka kaže da je oporavak njene dece svakim danom sve vidljiviji.

- Iz mog primera može da se vidi da je rano otkrivanje oštećenja sluha veoma važno. Mlađem detetu je otkriveno po rođenju i lakše je sve teklo, dok je sa starijim sinom sve išlo težim putem. Važno je da sva porodilišta u Srbiji dobiju aparat za skrining sluha kod novorođenčadi kako bi rehabilitacija otpočela na vreme - zaključuje Milena Stepanović.

Poziv čitaocima: Pomozimo da naša deca budu zdrava!

"Blic fondacija" je pokrenula veliku humanitarnu akciju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za skrining sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner RTS.

Foto: RAS / RAS Srbija

Aparate za skrining sluha poseduju svega tri-četiri porodilišta od ukupno 56, koliko ih ima u Srbiji. Zbog nedostatka tih uređaja oštećenje sluha kod dece se kasno otkrije i posledice budu znatno veće nego kad bi se gluvoća otkrila odmah po rođenju. Pomozimo da svako dete može da čuje muziku, da peva, da se glasno raduje! Od 4. marta do 30. aprila ove godine sav prihod sa našeg humanitarnog broja 2552 i sve uplate na tekuće račune "Blic fondacije" biće iskorišćeni za kupovinu aparata za skrining sluha kod beba. Pomozimo da naša deca budu zdrava! O tome kako možete donirati više detalja možete pogledati OVDE.