Početak nove invazije superheroja 1Ben Aflek i Henri Kavil

Premijera filma „Betmen protiv Supermena: Zora pravednika“ biće održana večeras u 20 sati u bioskopima Cineplexx Ušće, Delta City i Kragujevac Plaza, a novi nastavak iz serijala o Supermenu koji režira Zak Snajder od sutra je na redovnom repertoaru domaćih bioskopa. U naslovu koji na bioskopska platna donosi sukob dva najpopularnija superheroja, Čoveka od čelika ponovo igra Henri Kavil, dok se u ulozi ostarelog i ogorčenog Betmena prvi put našao Ben Aflek. NJih dvojica, kako stoji u sinopsisu filma, moraće da odmere snage kako bi spasili čovečanstvo.

                       PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Zapravo „Betmen protiv Supermena“ nastavlja tamo gde je stao film „Čovek od čelika“ iz 2013, nakon velike bitke Generala Zoda i Supermena, koja je proizvela masovnu destrukciju u Metropolisu. Brus Vejn, čiji alter ego je Betmen, krivi Supermena za smrt civila.

„Veoma verujem u posledice kada je reč o ovakvim filmovima, zbog toga što osećam da bismo bili vrlo neodgovorni prema gledaocima ukoliko ne bi bilo posledica. U suprotnom, pravimo filmove koji počivaju na nasilju. Eto, uništili smo zgradu, toranj, junaci se ubijaju i slično. Mislim da je i za one koji gledaju filmove, ali i za sam film bolje da se vide posledice nasilja. Onda priča postaje realnija“, kaže reditelj Zak Snajder.

Iako se u svetu stripova ovi junaci susretali mnogo puta, ovo će biti prvi na filmskom platnu. Ali u filmu se ne pojavljuju samo Brus Vejn i Klark Kent. NJih dvojica susreću se i sa Leksom Luterom (DŽesi Ajzenberg), Čudesnom ženom (Gal Gadot), Akvamenom (DŽejson Momoa), Flešom (Ezra Miler) i naravno Lois Lejn (Ejmi Adams).

Za mnoge kritičare ovaj film je odgovor kompanije Di-Si komiks na Marvelov svet superheroja koji već godinama vlada bioskopima, budući da publiku u narednim godinama očekuju brojni naslovi sa strip junacima. Nakon filma „Betmen protiv Supermena: Zora pravednika“ Mračni princ i Čovek od čelika naći će se zajedno i u prvom planiranom delu „Lige pravednika“, čija je premijera zakazana za sledeću godinu, dok je drugi nastavak, čiju režiju takođe potpisuje Zak Snajder, planiran za 2019. Reditelj će učestvovati u kreiranju celog panteona junaka Di-Si komiksa kao producent. Studio Vorner Bros najavljuje da će svoje filmove dobiti Čudesna žena, Akvamen, Fleš… dok će već u avgustu Ben Aflek ponovo obući svoj kostim junaka iz Gotam Sitija u filmu „Suicide Squade“. Ovaj naslov s nestrpljenjem se očekuje, s obzirom na to da će doneti novu interpretaciju čuvenog DŽokera. Naime, nakon DŽeka Nikolsona i Hita Ledžera, čuvenog zlikovca tumači DŽared Leto. Novu franšizu nastavljaju i Zeleni fenjer, Kiborg…

Ako uzmemo u obzir da će se gotovo istovremeno uz ove naslove, pojavljivati i nova ostvarenja iz Marvelove radionice u produkciji studija Foks, Soni i Dizni, možemo pretpostaviti da nas očekuje prava invazija superheroja, a holivudski analitičari najavljuju doba u kojem će se svake nedelje prikazati po jedan novi strip blokbaster.

Di-Si komiks vs Marvel

Devedesetih godina, u razdoblju kada je Marvelova korporacija čak dospela i u privremeni stečaj, činilo se da uspešne franšize mogu nastati samo po stripovima Di-Si komiksa, o čemu su svedočili kratkotrajni uzleti serijala o Supermenu i Batmenu. Uz Di-Si komiks se posebno vezao Vorner Bros, no otkako je Marvel započeo svoju filmsku ofanzivu u novom milenijumu, najprije uz pomoć Foksa i Sonija („Iks men“, „Spajdermen“), a zatim i vlastitim snagama uz nemalu Diznijevu podršku, prve je održala u toj utakmici jedino trilogija o Betmenu Kristofera Nolana. Novi filmovi, iza kojih najvećim delom stoji Zak Snajder, mogu potpuno promeniti stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari