Tramp: Dokle će SAD težiti ka trećem svetskom ratu sa Rusijom

Novosti online

22. 03. 2016. u 23:01

Predsednički kandidat iz redova republikanaca Donald Tramp osporio je politiku aktuelnog rukovodstva SAD i zapitao dokle će Vašington insistirati na vođenju potencijalnog trećeg svetskog rata sa Rusijom

Трамп: Докле ће САД тежити ка трећем светском рату са Русијом

Donald Tramp

Predsednički kandidat iz redova republikanaca Donald Tramp osporio je politiku aktuelnog rukovodstva SAD i zapitao dokle će Vašington insistirati na vođenju potencijalnog trećeg svetskog rata sa Rusijom.

On je u intervjuu za „Vašington post“ rekao da propagira politiku da SAD treba uprkos dešavanjima u svetu da se okrene rešavanju unutrašnjih problema i usmeri sredstva ka izgradnji sopstvene infrastrukture.

Upitan kakve poglede ima ka NATO-u, Tramp je kazao da na Severnoatlantsku alijansu gleda kao na dobru stvar iako ne razume zašto SAD vodi Alijansu ka opasnom avanturizmu koji po pitanju Ukrajine može da rezultira direktnom vojnom konfrontacijom sa Rusijom.

„Ukrajina je zemlja koja daleko manje utiče na SAD nego na neke druge zemlje koje su takođe članice NATO-a i uprkos tome Vašington ulaže mnogo veće napore. Zašto Nemačka ne reši taj problem sa NATO-om u Ukrajini? Zašto uvek Amerika mora da bude ta koja teži ka trećem svetskom ratu sa Rusijom?“, upitao je Tramp.

Republikanac je takođe osporio i ekonomsku logiku Vašingtonske globalne vojne politike.

„NATO nas košta celo bogatstvo štiteći Evropu, mi zbog toga trošimo izuzetno puno sredstava“, naglasio je on.

Tramp je sličnu stvar rekao i za Južnu Koreju, istakavši da Seul ima veoma bogatu industriju i uprkos tome Vašington šalje avione i brodove, dok za tu „igru rata“ ne dobija nikakvu nadoknadu.

„Ako pogledate Nemačku, Saudijsku Arabiju, Japan, Južnu Koreju… Mi trošimo milijarde dolara na Saudijsku Arabiju, a oni sami imaju toliko para. Pitam se zašto? Kada pogledamo koliko para naša zemlja gubi, dolazimo do zaključka da mi to ne možemo da priuštimo. Svakako da ne možemo to da priuštimo više“, dodao je on.

Tramp je takođe rekao da iako SAD ne treba da napuste NATO, preraspodela troškova u Alijansi mora da bude sprovedena.




(Izvor:sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Утеривач

23.03.2016. 01:27

Ако неким несрећним случајем не победи у САД нек дође код нас пролази 100% сем ако се не кандидује и Путин!

M.

23.03.2016. 04:58

Cuvaj se Donalde da ne bude kao sa Kenedijem. Ne trosite vi zato sto drugi traze nego sto vasi domaci bogatasi i vojna industrija je zaradila milione i ti ismislnjei sukobi su izgovor da se pare konhresa koje uzmete od naroda preusmere u njihove dzepove. Oni nikada nece dozvoliti da u Ameriku dodje predsednik koji ce im saseci biznis. Naci ce nacina da ga uklone. Licno mislim da ti USa ratovi postoje da bi se za iste te bogatase obezbedili novi izvori. Sacuvaj postojece i osvoji novo.

MIJO

23.03.2016. 05:44

„NATO nas košta celo bogatstvo štiteći Evropu, mi zbog toga trošimo izuzetno puno sredstava“, naglasio je on.Od koga NATO stiti Evropu, kada napada i pljacka drzave koje nisu nikakva opasnost za Evropu?

Windy City

23.03.2016. 06:43

Svet ce se pozitivno promeniti ako Gospodin Tramp osvoji izbore. Ukoliko pak izbore dobije Gospodja Klinton, veliko nazadovanje je neminovno. Nas u tom slucaju ocekuju ponovo razni pritisci, blokade a moguce i ograniceno bombardovanje. Sve dok ne priznamo samostalnost Kosovu.

ranko75

23.03.2016. 08:06

Pametan covek, daj Boze da dodje na vlast i da ga ne ubiju onakvi kakvi su ubili Kenedija. Ovi koji sada komanduju americkim predsednicima su dno dna u ljudskom i moralnom pogledu, to je zlocudni tumor covecanstva. Tramp svakako ne sluzi njima.

Лазо

23.03.2016. 08:40

Због такво логичног размишљања ти пријатељу нећеш ни добити изборе.

Gojko

23.03.2016. 09:22

Dok je Hilari koketirala sa vodjama teroristichkih grupa u svetu i rusheci kakve takve suverene drzave,stvarajuchi potom haos i beznadje u njima [ npr. prijateljstvo s vodjama OVK ] Tramp je tu u velikoj prednosti.

Goran

23.03.2016. 09:31

Ovaj, na žalost, nema šanse da postane predsednik SAD.Ako ništa drugo ne pomogne, desiće se neki atentat...

Posmatrač iz Nemačke

23.03.2016. 09:33

To znači, ako Tramp pobedi na izborima, promeniće doktrinu NATO pakta i preći na "pravednu" podelu troškova među evropskim članicama. Ako nedaj Bože Srbija uđe u NATO, čemu "ispod žita", i pored svih priča o neutralnosti, pomalo teži i naše sadašnje državno rukovodstvo, onda će i Srbija biti primorana da milijardama dolara koje ustvari nema, snosi troškove za sve nebulozne NATO avanture! Zato Srbija ne bi više smela ni da razmišlja o saradnji, a još manje o članstvu u NATO paktu!

kataklinger

23.03.2016. 10:07

nikad ovaj nece biti predsednik jer udara na vojnu industriju, njihov monopol u prodaji oruzja i mutljavinu oko arapske nafte i njihovog sponzorisanja mnogih dosadasnjih americkih vodja, a sa druge strane zeli pakt sa rusima. kao da ne kapira da je Rusija njihov jedini pravi takmac i jedina nacija koja je sposobna da uplasi americke birace, pa je shodno tome i gotovo svi koriste u izborne svrhe. nesto slicno kao hrvatska nas, ali sa jednom velikom razlikom, mi njima vise ne mozemo nista.

prellee

23.03.2016. 10:36

Dobro sve rečeno ako je to i rekao. Kome treba WW3 ? Svijetu je potrebno nešto sasvim drugo. Nadam se da je US ušla u fazu ISTINSKIH promjena. Istočna Europa i Rusija su to proživljavali 90. godina. Krajnje je vrijeme bilo da POČNU da se mjenjaju. Ukoliko se ne budu sami promjenili, onda će doći onaj NAJGORI put. To će biti uz upotrebu najgoreg oružja 8vjerovatno nuklearnog), sa mukom, patnjom, stradanjima svih na ovoj planeti o kojoj izgleda NEČOVJEK najviše odlučuje.