BiH

Dodik: Velike ambicije SNSD-a na lokalnim izborima

Dodik: Velike ambicije SNSD-a na lokalnim izborima
Dodik: Velike ambicije SNSD-a na lokalnim izborima

ZVORNIK - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Zvorniku da SNSD ima velike ambicije na predstojećim lokalnim izborima.

Dodik je naveo da SNSD kao vladajuća partija na nivou Republike Srpske želi da procijeni sutuaciju u vezi sa razumijevanjem politike SNSD-a kod članstva, a, prije svega, kod građana, da bi bio dogovoren način sprovođenja daljih aktivnosti na ekonomskom planu i političkom jedinstvu Srpske.

Prema njegovim riječima, na generalnom sastanku rukovodstva svih opštinskih odbora, odbornika, poslanika iz Izborne jedinice sedam biće dogovarane aktivnosti o pripremi za lokalne izbore.

"U Zvorniku SNSD tradicionalno ima lokalnu vlast i mislim da smo dali mnogo u razvoju ove opštine, sada grada", rekao je Dodik novinarima prije sastanka sa opštinskim odborima SNSD-a iz Izborne jedinice sedam.

Dodik je istakao da je SNSD uvijek davao podršku ovoj lokalnoj zajednici, značajno je izgrađujući u infrastrukturnim projektima, te podržavao funkcionisanje određenih privrednih subjekata.

Odlučno stati u odbranu Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ima snage da se odbrani od napada koji su pojačani posljednjh godinu dana i istakao da će i predstojeća presuda Haškog tribunala Radovanu Karadžiću dodatno usložniti situaciju zbog čega se i tu mora odlučno stati u odbranu Srpske.Navodeći da će Karadžić najvjerovatnije biti osuđen, Dodik je na tribini "Riječ predsjednika" u Roćeviću kod Zvornika ukazao da Bošnjaci već spremaju akcije da bi "udarili" na Republiku Srpsku, jer je prvi predsjednik, kako kažu, bio "takav i takav".

Dodik smatra da će presuda Radovanu Karadžiću biti osveta srpskom narodu, zato što se sudi vođi koji se borio za slobodu srpskog naroda, za koju je platilo 29.000 Srba, ginući za slobodu.

"Karadžić je prvi predsjednik Republike Srpske i lider koji je artikulisao i postavio srpske nacionalne i političke interese u BiH na nivo onih koje je narod očekivao", rekao je Dodik i naglasio da je Karadžić stao na čelo pokreta i istrajao na projektu slobode za srpski narod i Republiku Srpsku.

On je istakao da se Karadžiću sudi u Hagu, dok se komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić, koji je ubijao, kreće slobodno i brani sa slobode, što se ne može prihvatiti kao pravda. Dodik kaže da mu je žao zbog svega što je prošao Karadžić.

Kada je riječ o institucijama na nivou BiH, Dodik napominje da je promjena konfiguracije u zajedničkim institucijama dovela do toga da se pokušava uspostaviti pravilo da organi BiH budu nadređeni organima Republike Srpske.

"To neki od naših ne razumiju ili žele da to tako bude", rekao je Dodik.

On je naglasio da bez obzira na tu konfiguraciju Srpska ima dovoljno snage da izdrži ovaj period.

Dodik je rekao da je zadovoljan što je Republika Srpska uspjela da održi stabilnost u vremenu globalne krize, koja je zahvatila sve zemlje.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nije ušla u spiralu pada i zadržala je razvoj na odgovarajućem ekonomskom nivou.

Predsjednik Republike Srpske izrazio je nezadovoljstvo kada je riječ o izdvajanjima za zajedničke institucije BiH.

"Republika Srpska je od Dejtona do danas platila BiH 5,6 milijardi KM za funkcionisanje institucija na nivou BiH, što je više nego sav dug koji Republika Srpska ima za penzije, staru deviznu štednju i međunarodne kredite", naveo je Dodik, napominjući da je sve to dato za funkcionisanje BiH od koje Republika Srpska nije dobila ništa.

On je ukazao da bi za taj novac koji je dat BiH za ništa Republika Srpska imala sasvim drugu konfiguraciju ekonomske strukture.

"Na nivou BiH ima 23.000 zaposlenih koji primaju platu, a odluke se donose veoma teško, a i kada se donesu problematične su za Republiku Srpsku", naveo je Dodik.

Bošnjaci nastoje da fingiraju rezultate popisa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Bošnjaci nastoje da fingiraju rezultate popisa stanovništva u BiH, pokušavajući da nametnu da nerezidentni stanovnci budu prikazani kao rezidentni. "Time krše odredbe Zakona o popisu stanovništva, zbog čega je i nastao zastoj u objavljivanju rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine. U Republici Srpskoj znamo tačno koliko ima stanovnika", rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

On ističe da Bošnjaci, vjerovatno, nastoje da opet fingiraju rezultate popisa, želeći da se nastavi situacija iz 1991. godine.

Dodik je uvjeren da će rezultati popisa stanovništva biti objavljeni, uz uvažavanje svih zakonskih elemenata i standarda.

"Veoma je lako utvrditi da su nerezidentni oni koji ovdje ne žive godinu dana prije popisa i godinu dana poslije popisa. Nema nijednog razloga da se to ne uradi", rekao je Dodik i dodao da je sve drugo manipulacija popisom.

Na pitanje da li je SNSD spreman na saradnju sa SDS-om i ostalim političkim partijama za lokalne izbore u Federaciji BiH /FBiH/, Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da će biti razgovora sa Srbima u FBiH.

Prema njegovim riječima, SNSD u Drvaru, Grahovu, Petrovcu i Glamoču već ima jaku strukturu.

"Logika - politička, nacionalna i svaka druga, nalaže da se na tim područjima ujedine svi. Nismo imali uspjeha u prošlosti zato što je SDS tamo gotovo marginalna i neuspješna politička organizacija, a i u ranijem periodu nisu imali nikakve posebne rezultate", rekao je Dodik.

On je dodao da će biti razgovora o tim pitanjima na sastancima u narednom periodu, kada će biti zauzet stav o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije