Svijet

Mađarska počela da zatvara izbjegličke kampove

Mađarska počela da zatvara izbjegličke kampove
Mađarska počela da zatvara izbjegličke kampove

BUDIMPEŠTA - Mađarska je počela proces zatvaranja izbjegličkih kampova, potvrdili su danas mađarski zvaničnici.

Ovaj proces je još jedna potvrda mađarske antimigrantske politike, u danima kada Evropska Unija pokušava da postigne dogovor sa Turskom, prenosi AFP.

"Mađarska Vlada je ovlastila ministra unutrašnjih poslova Šandora Pintera za zatvaranje prihvatnih centara u Mađarskoj. Njegova dužnost je da razmotri da li će ubuduće postojati potreba za prihvatnim centrima", navodi se u saopštenju kancelarije premijera Viktora Orbana.

Prema procjenama Helsinškog odbora u Mađarskoj, trenutno postoji šest kampova u toj zemlji, a u kojima je smješteno 1.600 migranata. Oko 400.000 migranata je prošle godine prošlo kroz Mađarsku, prije nego što je Orbanova desničarska vlada opasala južnu granicu bodljikavom žicom, navodi AFP.

Agencija navodi i da je mađarska vlada pooštrila zakone protiv negalnog ulaska u tu zemlju i izazivanja nereda u graničnom području. Na osnovu tih zakona već je optuženo 2.200 ljudi. Mađarska je članica bloka koji se žestoko protivi planu EU za podjelu migranata po zemljama članicama prema predloženim kvotama.

Prošlog mjeseca Orban je, povodom referenduma o obaveznim kvotama migranata, izjavio da Brisel nema pravo da "prekraja evropski kulturni i verski identitet", prenosi AFP.

(NN/RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije