Pentagon: Amerika nije spremna za rat sa Rusijom i Kinom

Novosti online

17. 03. 2016. u 18:42

Sjedinjene Američke Države mogu uspešno da vode operacije u inostranstvu, ali rizikuju da izgube u slučaju velikog rata sa jakim državama, smatra američki general Mark Mili

Пентагон: Америка није спремна за рат са Русијом и Кином
Sjedinjene Američke Države mogu uspešno da vode operacije u inostranstvu, ali rizikuju da izgube u slučaju velikog rata sa jakim državama, smatra američki general Mark Mili.

Sjedinjene Američke Države nisu spremne za mogući rat sa Rusijom i Kinom, piše list „Difens njuz“, pozivajući se na načelnika štaba američkih Kopnenih snaga Marka Milija.

Američka vojska može da izvodi regionalne i kontraterorističke operacije, ali potencijalni rat sa jakim protivnicima, kao što su Rusija i Kina, Iran i Severna Koreja u Pentagonu izaziva duboku zabrinutost, smatra general.

Prema rečima Milija, borbena spremnost američke vojske slabi zbog smanjenja budžeta, borbe protiv terorizma i ratova u Iraku i Avganistanu.

Američka vojska je sada spremna da se bori protiv DAEŠ-a, Al Kaide, Nusra fronta i ostalih terorističkih grupa. Kada govorimo o rizicima, mislimo na rat velikih razmera sa jednom ili više zemalja — Kinom, Rusijom, Iranom i Severnom Korejom“, citira „Difens njuz“ Marka Milija.

General je izjavio da američka vojska može da izgubi rat, jer nije u stanju da odgovori na akcije protivnika i postigne sopstvene vojne ciljeve.



(Izvor: sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Lakrdijas

17.03.2016. 19:07

Ovo je sigurno neki komunista slabic kad boluje koje od nas je jaci. Hoce da nam se prisljamci.

Чапајев

17.03.2016. 19:14

Америка може да ратује само са малим земљама, она нема никакву стратегију за рат са силама као што су Русија и Кина.

Ivan Zgrozeni

17.03.2016. 23:18

@Чапајев - Ni u malim zemljama ne moze. Iz Somalije su se povukli podvijenog repa.

Batrak Abrama

17.03.2016. 19:21

Najveća greška SAD je što misli da će članice NATO-a ratovati protiv Rusije ili Kine umesto nje. To je totalna budalaština i totalni promašaj u razumevanju međunarodnih odnosa. Jedinstvo NATO-a će biti isto kao i jedinstvo u EU u borbi protiv priliva izbeglica - nikakvo. I u slučaju konflikta sa Rusijom ili Kinom NATO se raspada kao kula od karata, zato Amerikanci idu samo na sigurno.

Ђура Змај

17.03.2016. 19:23

Каубоји, Вратите се у свој атар док још има времена.!?

Dumar

17.03.2016. 19:52

Pa sto se primicete Rusiji? Cekate da njena spremost ne bude na potrebnom nivou? Pazite da ne nestanete cekajuci, nece to skoro biti.

superoružja nema

17.03.2016. 20:21

Razumnije je da SAD promeni ekipu analitičara, POSTAVI NOVU, STRUČNIJU, koja bi isplanirala strategiju egzistencije u uslovima koji nastupaju. Dobro je znati kako ostati veliki i moćan kada dolar kao svetska valuta ne bude koka koja nosi zlatna jaja, kada nestanu svetski monopoli koji su donosili ekstra prihode, kada prodaja oružja počne da opada, kada uticaj ne bude obezbedjivao profit, kada instalacija svojih ljudi i zakona u tudje države oslabi, kada bude jačih država... Brojnijih već ima...

Džo, Džet, Averel i mama Dalton

17.03.2016. 22:09

@V.Petrovic - nekad su spavali sa jednim pištoljem ispod jastuka sad spavaju sa dva, i šta drugo očekivati

Bonaprta3

17.03.2016. 22:55

Niste spremni, jer vi i nemate vojsku. Vasa vojska je to samo po imenu inace je privatna vojska velikih kompanija. Svesni ste vi toga zato i nebi da cackate mecku. Vama su najveci vojni protivnici Srbija na koju krenete sa 1000 aviona,a ona se brani prackama i natakne na svoj ponos vas ponos F117a kao i cuveni B2. a sa njuma jos 98 aviona. Rusi bi usetali u Vasington za 7 dana. Ukoliko se mi pridruzimo za tri dana.

Ivan Zgrozeni

17.03.2016. 23:13

Sjajna vest. Putin je pogresio sto je vratio avione iz Sirije. Trebalo je da cera teroriste sve do glavnog staba u Vasingtonu. pocinio je ooogromnu gresku. Zapad uvek ide ka istoku kada ima nadmoc. Kada pocne da gubi trazi primirje. I tako, mic po mic. Trebalo je poraziti Imperiju Zla.

antares78

18.03.2016. 09:04

@Ivan Zgrozeni - Ima smisla sve to sto kazes. Obzirom da je Kina zapadno od SAD, trebalo bi i ona malo da proseta prema istoku. I tako, mic po mic.

Dijagnostičar

18.03.2016. 08:24

Vreme je za penziju, to se kod nas tako kaže. Vi ni Srbiju niste pobedili, već ste kao ološ bombardovali civile. O sporazumu koji ste prekršili da ne pričamo. Zato nikada ne smemo da priznamo Kosovo, jer je sve jasnije da ćemo ga vratiti nazad gde i pripada.

vlada

18.03.2016. 21:31

Ne možete vi ni sa Korejom! Rusija je za vas PREVELIK "zalogaj"! A da, i Somalija vas je pobedila, zaboravio sam!

vlada

18.03.2016. 22:13

...."smehotresno" da i vi ratujete protiv Rusije! Molim vas, uozbiljite se, jer taj RAT gubite u roku sat i po vremena! Uostalom, da ga dobijate, vi bi već "pobedili" Rusiju! Odavno! Niste vredni ni velikog slova! Holivud, ja po ko zna koji put potenciram! Tu je vaša slava! amerikanci, tu ste JEDINO pobedili!