FiiO K5

Pristupačni snagator

Iako su oduvek prisutna na hi-fi sceni, pojačala za slušalice u vidu zasebnih uređaja nikad nisu bila u centru pažnje audiofilske populacije. Ipak, zahvaljujući sve većoj popularnosti i kvalitetu prenosivih plejera i slušalica, i ovi uređaji dobijaju na značaju, a njihov udeo na tržištu raste.

fiio_k5_docking_headphone_amplifier_1217423

Za rast popularnosti zasebnih pojačala za slušalice najviše su zaslužni razvoj i sve veća prisutnost kvalitetnih prenosivih plejera, koji su opremljeni elektronikom visoke klase i vrhunskim DAC kolima. Pored svakodnevne upotrebe u pokretu, vlasnici plejera uvideli su da bi se kvaliteti i mogućnosti ovih uređaja mogli iskoristiti i u kućnim uslovima, uz dodatak snažnijeg pojačala i kvalitetnih hi-fi slušalica. Proizvođači su im izašli u susret, pa danas na tržištu imamo veliki izbor pojačala za slušalice u svim cenovnim kategorijama. Jedna od kompanija koje neumorno rade na predstavljanju novih proizvoda i stiču sve veću popularnost jeste FiiO, čije prenosive plejere pratimo i testiramo već nekoliko godina, a sada se prvi put upoznajemo s jednim pojačalom za slušalice, modelom K5.

Reprodukcija je bila bez čujnih izobličenja i pri najglasnijem slušanju.

Spolja i iznutra
FiiO K5 izveden je u pravilnoj formi kvadra s gotovo kvadratnom osnovom, ali se proizvođač potrudio da učini uređaj što prijatnijim za gledanje. Tako, bočni rubovi su snažno zaobljeni, a prednji i zadnji panel neznatno uvučeni, što ističe ivice. Kućište je metalno i izvedeno poput fioke, sa odvojenim prednjim i zadnjim delom, dok su gornja, donja i bočne strane izrađene iz jednog komada. Iz tog razloga, K5 deluje izuzetno čvrsto, a utisku kvaliteta doprinose odlična završna obrada i finiš u boji titanijuma. Centralnu poziciju na prednjem panelu zauzima kružna komanda za kontrolu glasnoće, čijii je prečnik samo malo manji od visine čitavog fronta. Desno od nje smešten je pozlaćeni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, dok se na levoj strani nalaze prekidači za odabir fiksnog pojačanja (gain) i ulaza. Pored priključka za eksterno napajanje, na zadnjoj strani postavljeni su linijski RCA ulaz i izlaz, balansirani izlaz, te po jedan mikro-USB i USB-B port. Konačno, na gornjoj strani nalazi se mikro-USB priključak, skriven ispod poklopca, koji ujedno služi kao naslon za postavljeni audio-plejer.

k5_rear__10727.1455560004.1280.1280

Unutrašnjost uređaja u potpunosti je popunjena jednom štampanom pločom, na koju su smeštene sve elektronske komponente. Na poziciji potenciometra za glasnoću nalazi se sklop renomiranog proizvođača Alps, a umesto sve popularnijih digitalnih modula, FiiO se odlučio za amplifikaciju u klasi AB, s kolima Texas Instruments TPA6120A2. Ova kola obezbeđuju snagu od 1,7 vati po kanalu na 16 oma, odnosno 1,5 vati na 32 oma i 150 vati na 300 oma, što čini K5 sposobnim za pokretanje i veoma zahtevnih slušalica.

U radu
Tokom upotrebe K5 se pokazuje kao svestrana sprava: pored bazične funkcije pojačala za slušalice, postolje na gornjoj strani prihvata sve FiiO plejere nove generacije (X1, X3 II, X5 II i X7), kao i pojačalo/DAC E17K, a pomoću prekidača za gain može se odrediti fiksno pojačanje od nula, šest ili 12 decibela. Ovde treba naglasiti da K5, uprkos prisustvu USB-B priključka, nema u sebi D/A konverter. Naime, pomenuti USB ulaz služi za vezu s računarom u situacijama kad je na K5 priključen DAC E17K ili neki od plejera koji može da funkcioniše u DAC režimu (X3 II, X5II i X7). U takvoj postavci K5 prihvata digitalni signal s računara, prosleđuje ga plejeru koji obavlja konverziju, a signal se zatim vraća u K5, pojačava i šalje u slušalice. Takođe, iako se na zadnjoj strani nalaze dva para analognih izlaza, oni nisu varijabilni, pa se K5 ne može koristiti kao pretpojačalo za aktivne zvučnike ili izlazno pojačalo.

fiio-k5

Zahvaljujući velikoj snazi, K5 je bez imalo napora pokretao naše 18-omske slušalice Panasonic RP-HD10. Reprodukcija je bila bez čujnih izobličenja i pri najglasnijem slušanju, a pojačalo je s lakoćom poteralo naše slušalice do krajnjih granica. Tonovi su zadržavali definiciju i vremenske odrednice do krajnjih ekstrema u visokom i niskom opsegu, uz prilično neutralnu prezentaciju, pa nas je u ovom smislu K5 podsetio na neke skandinavske proizvode. Direktno poređenje s takođe veoma kvalitetnim pojačalom u plejeru X7 pokazalo je da K5, opet zahvaljujući daleko većoj snazi, bolje izlazi na kraj s većim glasnoćama. Zvučna slika ostaje potpuno koherentna, a tonovi su jasni i sasvim prirodni. S druge strane, X7 pruža nešto veću količinu najfinijih detalja, naročito u visokom delu spektra. Opet, ovde treba naglasiti da, sa impedansom od 18 oma, naše slušalice nisu posebno zahtevne za pokretanje, pa bi upotreba slušalica s većom impedansom bila ultimativni test snage i stabilnosti pojačala K5.

Odlična prilika
Na kraju testiranja, jasno je da najveći adut pojačala K5 predstavljaju veoma velika snaga i stabilnost pri najvećim opterećenjima, pa će u tom smislu ono imponovati svakom korisniku kvalitetnijih hi-fi slušalica. Pored toga, vlasnicima pojedinih FiiO DAP/DAC uređaja ono pruža dodatne mogućnosti u vidu digitalnog USB povezivanja s računarom. Kad se jednačini dodaju diskretan, ali moderan dizajn, kvalitetna izrada i pristupačna cena, FiiO K5 se nameće kao odlična prilika za ljubitelje dobrog zvuka iz slušalica.

PLUS
Lepo i kvalitetno kućište.
Velika snaga.
Podrška za FiiO plejere.
Pristupačna cena.

MINUS
Ne poseduje varijabilni izlaz.

Kontinualna snaga (32 Ω): 2x1,5 W
Podržana impedansa slušalica: 16-300 Ω
Frekvencijski opseg (+/- 0,2 dB): 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD (1 kHz/32 Ω): <0,002%
Ulazi: 1x RCA i USB-B
Izlazi: 1x RCA i balansirani 3,5 mm
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dodatno: 2x USB port za FiiO plejere
Dimenzije (ŠxVxD): 120x55x130 mm
Masa: 0,45 kg
Cena: 145 evra
Reader Rating0 Votes
0
0
Ocena čitalaca