Mandat jure i "biznis developer" i mlinar, a neki su političari po zanimanju

Za mesto republičkog poslanika konkuriše najviše pravnika, ekonomista, profesora i lekara. Na stranačkim listama najmanje je poljoprivrednika i radnika. Ima pevača, trenera, reditelja...
Ušle su partije u izbornu kampanju sa različitim idejama i programima, ali imaju i nešto zajedničko - na svim listama sa kandidatima za poslanike prednjače pravnici, ekonomisti, profesori i lekari. Na ova četiri zanimanja "otpada" gotovo polovina onih koji se bore za mesta u zakonodavnom domu.
 
Najmanje su zastupljeni poljoprivrednici i radnici. U šarolikoj ponudi na listama se mogu naći i književnici, glumci, operski pevači, estradni umetnici, treneri, mlinar, šumar, bravar, domaćica...
 
Naprednjaci su na spisku predloga za poslanike naveli preko 40 ekonomista, više od 30 pravnika, sedam profesora... Imaju i teniskog trenera, ali i diplomiranog analitičara zaštite životne sredine.
 
Za prosečnog predstavnika s liste SPS-JS može se reći da ima 46 godina i da je fakultetski obrazovan. Samo uz 13 imena sa liste stoji da su završili jedino srednju školu, dok je njih četvoro za sebe navelo da su preduzetnici, jedan je slobodni umetnik i jedan estradni umetnik. Socijalisti na listi imaju 12 doktora nauka i 22 lekara. Najviše je ekonomista - 45 i pravnika - 27. Imaju i devet politikologa, među kojima je i predsednik SPS Ivica Dačić.
 
U Demokratskoj stranci su se odlučili za oko 50 pravnika i ekonomista, ali i za glumca, teologa, specijalistu lutkarske režije, pišu Novosti.
 
Lista koalicije LDP-LSV-SDS, takođe, ima najviše visokoobrazovanih, posebno iz ekonomske struke. Imaju i dvojicu dramaturga, kao i jednog "biznis developera".
 
I na spisku DSS-Dveri dominiraju ekonomisti i pravnici, mada je njihova lista nešto "šarenija". Oni imaju i osmoro studenata, četvoro penzionera, dvojicu profesora narodne odbrane, mašinovođu i organizatora kulturnih aktivnosti.
 
Ni kod radikala ne manjka pravnika i ekonomista, ali su na njihovoj listi bolje zastupljeni i radnici, zanatlije i majstori, a imaju i jednog policajca.
 
Na listi jedine manjinske stranke koja je do sada predala kandidaturu - SVM, nalaze se i mlinar, diplomirani ekonomista, domaćica, šumar, agronom.
 
Zanimljivo je da kandidat SNS Dragan Šormaz iz izbora u izbore kao svoje zanimanje navodi - političar. Pored svog imena, Karolj Kovač iz SVM napisao je "pomoćnik predsednika opštine".
 
Autor: Novosti/ foto: parlament.gov.rs
  • Pljuc

    15.03.2016 22:23
    Koji pravnici? E vidi ovo: http://www.021.rs/story/131032/Zasto-Advokatska-komora-Beograda-ne-prima-diplomce-sa-privatnih-fakulteta.html
  • Pljuc

    15.03.2016 22:13
    Sve sami diplomirani ekonomisti? Cvrc. Svaki bedni crv sa diplomom Giga, Mega, Famusa, Fimeka i ostalih mendžamenstkih sranja, naziva sebe - diplomiranim ekonomistom! Niste znali? Lako je proveriti...
  • JS

    15.03.2016 21:57
    "Na stranačkim listama najmanje je poljoprivrednika i radnika." - Pa zato sto radnici i poljoprovrednici RADE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.