Nijedan univerzitet iz Srbije čak ni među 600 najboljih u svetu

Prema najnovijoj listi najboljih univerziteta u Evropi među 200 najboljih ne nalazi se nijedan univerzitet iz Srbije.
Beogradski univerzitet zauzeo je 601. mesto svetske rang-liste. Iako nije ni u prvih 600, najbolje je rangiran od svih univerziteta na Balkanu.
 
Lidersku poziciju na listi zauzima Univerzitet u Oksfordu, a slede Kembridž, Imperial koledž u Londonu, pa ETH Cirih. Na listi deset najboljih nalaze se i Londonska škola ekonomije, Univerzitet u Edinburgu i Kings koledž u Londonu.
 
Ubedljivo su najbolje kotirani britanski univerziteti, a među stotinu najboljih univerziteta u Evropi nalaze se i visokoškolske ustanove iz Švedske, Nemačke, Belgije, Holandije, Švajcarske, Francuske, Finske, Danske, Italije, Norveške, Austrije, Španije, Irske, Rusije, Španije i Luksemburga.
 
Univerziteti su ocenjeni na osnovu parametara kao što su akademsko okruženje, uslovi za istraživanje, broj citata naučnika, prihodi i međunarodni ugled.
 
Autor: Alo
  • /

    16.03.2016 09:39
    /
    @UNS
    i uz vece izdvajanje ne bi bili bolji.
    ljudi su univerzitet i ono u njihovim glavama
  • G

    15.03.2016 16:59
    @UNS - a možete li nam navesti poziciju, na primer, univerziteta u Nišu, kao integralnog dela "kolonizatora"? Ili razloge zašto hrvatski ili slovenački univerziteti se ne kotiraju bolje iako nisu "kolonizovani"? Ili opšti položaj i status Subotice kao vojvođijanske kolonije?
  • UNS

    15.03.2016 11:19
    Kako se kotira?
    Pošto je ovo novosadski portal, novinaru ne bi pala kruna s glave da je obavio malo istraživanje (kliknuo 5-6 puta mišem) i da je utvrdio da Univerzitet u Novom Sadu nije među prvih 600, ali jeste među prvih 1000, preciznije 988, na listi za 2015.
    To nije loš rezultat, s obzorim na veličinu Univerziteta, najmanja izdvajanja za nauku i obrazovanje u Evropi (da, to je Srbija), kao i opšti položaj Vojvodine kao srbijanske kolonije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija