Petak, 11.03.2016.

20:03

Erdoganu se ne sviđa presuda: Ukinuću Ustavni sud

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kazao je da presuda Ustavnog suda o oslobađanju iz pritvora dvojice novinskih urednika predstavlja korak protiv države.

Izvor: Tanjug

Erdoganu se ne sviđa presuda: Ukinuću Ustavni sud
Foto: Beta/AP

On je upozorio Ustavni sud da bi ponavljanjem sličnih odluka mogao da dovede u pitanje sopstveno postojanje, prenosi Rojters.

Ustavni sud je prošlog meseca doneo odluku da je pritvaranje Kana Dindara i Erdema Gila, glavnog urednika i šefa redakcije u Ankari turskog opozicionog lista "Džumhurijet" bilo "nezakonito" i da je narušilo individualnu slobodu i bezbednost.

Rojters podseća da su njih dvojica uhapšena prošlog novembra pod optužbom da su svesno pomagali naoružanu terorističku organizaciju i objavljivali materijal kojim je narušena državna bezbednost, a da su kasnije oslobodjeni.

"Ova institucija uključivanjem njenog predsednika i nekih članova, nije se uzdržala od donošenja odluke koja je usmerena protiv države i naroda, vezane za konkretni primer jednog od najvećih napada na Tursku u poslednje vreme. Nadam se da Ustavni sud neće ponovo pokušati nešto slično, čime će otvoriti debatu o sopstvenom postojanju i legitimnosti", rekao je Erdogan na mitingu u u gradu Burdur na jugozapadu Turske koji je prenošen uživo na televiziji.

"Džumhurijet" je u maju prošle godine objavio fotografije, video snimke i članak koji je pokazao kako su turski obaveštajni zvaničnici 2014. kamionima prebacivali oružje u Siriju, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: