Kim preti: Pretvoriću vas u pepeo!

D. SAVIĆ

07. 03. 2016. u 22:31

Vojne vežbe Južne Koreje i SAD usred pretnji Pjongjanga nuklearnom odmazdom. Seul je istakao da je spreman da odgovori odlučno i nemilosrdno

Ким прети: Претворићу вас у пепео!

Kim Džong Un

PRETNjOM nuklearnom odmazdom dočekao je Pjongjang u ponedeljak početak zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD. Tvrdeći da su vojni manevri, koji će trajati do kraja aprila, zapravo priprema za invaziju na sever Korejskog poluostrva i da predstavljaju “otvorenu nuklearnu ratnu vežbu”, Kim Džong Un preti da će južnog suseda i SAD da sravni sa zemljom:

- Zajedničke vežbe neprijatelja predstavljaju ratne nuklearne vojne vežbe u cilju podrivanja suvereniteta naše zemlje, zbog čega smo spremni na preventivne nuklearne napade - navodi se u saopštenju najmoćnije severnokorejske Nacionalne odbrambene komisije.

Dodaje se da će “nasumični napadi pokazati odlučnost zemlje da se brani”:

- Ako pritisnemo dugme da uništimo neprijatelje, sve njihove baze će se pretvoriti u more vatre i pepela - preti Pjongjang.

Ovogodišnje vojne vežbe, najveće ikad izvedene, prete da dodatno naruše već napete odnose između dve Koreje. Dve zemlje su još u ratu, jer posle završetka Korejskog rata 1953. nije sklopljen mirovni sporazum.

Pjongjang navodi da bi “mete eventualnog napada mogle da budu južnokorejski položaji, ili američke vojne baze na području Azije i Pacifika”. Iako je Severna Koreja izvela više nuklearnih proba i koristi program balističkih raketa, vojni stručnjaci sumnjaju da poseduje tehnologiju da gađa SAD.

U dometu su, međutim, američki interesi u regionu, ali eksperti veruju da bi svaki sukob bio samoubilačka akcija za Pjongjang. Južnokorejsko Ministarstvo odbrane upozorava da Severna Koreja mora da se uzdrži od “akcija koje bi i njoj samoj donele destrukciju”:

- Odgovorićemo odlučno i nemilosrdno ako Sever ignoriše naša upozorenja i pokuša da provocira - navodi Seul.

Pjongjang je već, nekoliko sati pošto je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o pooštravanju sankcija vlastima Pjongjanga, lansirao šest projektila upozorenja. Severna Koreja prethodno je, 7. februara, uspešno lansirala posmatrački satelit pomoću rakete dugog dometa, a nešto ranije izvela prvo testiranje hidrogenske bombe.

U SLUČAJU RATA

OKO 300.000 južnokorejskih i oko 17.000 američkih vojnika učestvuje na manevrima. U vežbama učestvuje američki nuklearni nosač aviona “Džon K. Stenis”, kao i američki borbeni avioni. Južnokorejski mediji, pozivajući se na vojne izvore, navode da saveznici uvežbavaju precizne napade na rukovodstvo u Pjongjanu, nuklearne i raketne arsenale Severne Koreje, u slučaju rata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

VASKE

07.03.2016. 23:29

Ameri će da gurnu u rat korejsko poluostrvo, mislim da je u pitanju samo vreme kada će se to desiti, a ratovace do poslednjeg južnokorejanca sa Kimom.

LJUBOTAN

08.03.2016. 02:00

Juzno korejci nece ih,ni biti, ako da ratuju sa Severom ,sve ce biti u plamenu I zgariste!! Severna koreja I Kina decenijama su priplemali zamku za SAD! Sankcije Severnoj Koreji,;Kakva Budalastina! Kinezi uvoze sve I svasta ,a vozovi ;Kina -Severna koreja nece biti sankcionisani I Pretresani!

Toni Klifton

08.03.2016. 10:47

Na žalost, obe koreje će trpeti ogromnu i nedoknadivu štetu, a ameri, kao i uvek, će se izvući..

4c

08.03.2016. 12:32

Zasto ne napisete zbog cega se izvode ove vjezbe i sta im je cilj?Dobro,ja cu.Oni sami kazu da uvjezbavaju unistavanje sjevernokorejskog rukovodstva,raketnih postrojenja i artiljerije.................zar vas sad cudi reakcija sjevernjaka?

Batrak Abrama

08.03.2016. 13:12

Severna Koreja vodi sasvim miroljubivu politiku, problem su SAD koji davanjem podrške Južnoj Koreji samo dolivaju ulje na vatru.