05. jul  2008. 10.25  | Izvor: Tanjug

Danas konačan raspored učenika, sledi upis

BEOGRAD - U osnovnim školama u Srbiji jutros je objavljen konačan raspored učenika po srednjim četvorogodišnjim školama i obrazovnim profilima, odnosno smerovima gimnazija. Iz Ministarstva prosvete podsećaju da je upis u prvu godinu besplatan, odnosno da školama ne treba da se plati nikakva nadoknada.

Takođe, škole su jutros objavile i konačan raspored učenika za trogodišnje profile i za njih važe upisni rokovi kao i za đake koji konkurišu za četvorogošnje stručne škole.

U ponedeljak i utorak, 7. i 8. jula, od osam do 15 sati učenici koji su primljeni u određenu srednju školu podnose originalna dokumenta za upis, dok će đaci koji ne budu raspoređeni u prvom krugu, imati šansu da konkurišu u srednje škole u kojima je posle prvog kruga ostalo slobodnih mesta.

Spisak preostalih slobodnih mesta nakon prvog kruga osnovne škole će objaviti 8. jula od 16 časova i neraspoređeni učenici podnose prijavu sa željama za upis dan kasnije, od devet do 15 časova. Konačni raspored đaka po školama biće objavljen 11. jula, a oni će se istog dana i upisivati.

U srednju školu učenike mogu upisati i roditelji. Za upis su potrebna sledeća dokumenta - prijava, originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, koji može biti stariji od šest meseci i lekarsko uverenje o ispunjavanju zdravstvenih uslova, ako su potrebni za obrazovni profil, diplome i druge dokaze o posebnim dostignućima.

Upis učenika sa posebnim sposobnostima za umetnost, matematiku, fiziku, jezike, završen je početkom juna.

Ove godine je za oko 81.000 osmaka predviđeno 86.000 mesta, u gimnazije može da se upiše oko 18.000 đaka, 42.000 mesta rezervisano je za četvorogodišnje obrazovne programe, a 21.000 mesta za trogodišnja zanimanja.