Heroj Đoković kroz dramu do izjednačenja!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković još jednom je pokazao koliko mu znači igranje za Dejvis kup dramatičnom pobedom nad Mihaelom Kukuškinom.

Izvor: JT ÐN

Nedelja, 06.03.2016.

13:08

Heroj Đoković kroz dramu do izjednačenja!
Starsportphoto

Đoković je u četvrtom meču Srbije i Kazahstana posle drame i preokreta savladao Kukuškina sa 6:7 (6-8), 7:6 (7-3), 4:6, 6:3, 6:2 u duelu koji je trajao skoro pet sati.

Novak je navijačima u skoro ispunjenoj hali ’Aleksandar Nikolić’ priredio mnogo nerviranja, ali i veliku radost i izjednačio u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa na 2-2 u pobedama.

Po sopstvenom priznaju, odigrao je jedan od psihički i fizički najtežih duela u karijeri i tri dana uzastopno gotovo žrtvovao jedan deo sezone zbog nacionalnog tima. Gubio je sa 2-1 u setovima, rekao da nije znao kako će da izvuče meč, ali je u svom stilu uspeo.

Prošao je kroz nekoliko kriza, servirao veoma slabo, pre nego što je sredinom četvrtog seta prelomio i stigao do novog trijumfa u Dejvis kupu. Ovo mu je bio 30. trijumf u singlu u ovom takmičenju, a poslednji poraz doživeo je 2011. godine od Huana Martina del Potra kada je morao da preda zbog povrede međurebarnog mišića.

Priliku da Srbiji donese plasman u sledeće kolo ima Viktor Troicki koji igra sa Aleksandrom Nedovjesovim.

Tok meča:

Starsportphoto
Đoković je odlično ušao u meč, prepustivši svom rivalu samo jedan poen do vođstva od 1:0 do kojih je došao sjajnim bekhend vinerom. Kukuškin je odmah uzvratio istom merom za izjednačenje, da bi srpski teniser nastavio sa sigurnim servisima, a Kazahstanac ga je pratio.

U petom gemu, najbolji teniser sveta je imao 40:0, ali je dozvolio Kukuškinu da se vrati i izjednači. Kod poena kojim je kazahstanski teniser poravnao rezultat sudija je zvao aut, a Novak nije tražio čelendž, da bi se ispostavilo da je lopta bila dobra. Ipak, srpski teniser je vezao dva dobra poena za 3:2.

Prvi reket sveta je u gemu koji je sledio pritiskao Kukuškina na servisu i izborio je prvu brejk loptu, međutim, njegov rival se odlično odbranio. Kazahstanac je mučio Novaka u narednim gemovima, ali se Đoković branio i nije bilo ni šansi za brejk.

Deseti gem bio je najkraći u dotadašnjem delu meča, a Kukuškin je bez problema tada stigao do 5:5. U istom ritmu, kazahstanski teniser je nastavio i na Novakovom servisu, pa je stigao do prve brejk lopte, ali se srpski teniser odbranio za 6:5.

Kukuškin je potom bez problema uveo set u taj-brejk, pogodivši liniju, što je i Novak priznao, pa nije bilo potrebe za čelendžom. Srpski teniser je bolje ušao u taj-brejk, ali je Kazahstanac uzvratio i preokrenuo na 5:3, da bi se Novak probudio. Ipak, Kukuškin je prvi stigao do set lopte, koju je Đoković odbranio, međutim, drugu je omogućio rivalu svojom greškom i pogrešnom procenom, a potom je poslao loptu u mrežu i prepustio set Kazahstancu sa 8:6 u taj-brejku.
Starsportphoto
Novak nije dozvolio da ga gubitak prvog seta poremeti, pa je na samom startu drugog seta napravio brejk, a potom bez izgubljenog poena osvojio servis gem za 2:0. Kukuškin je uzvratio sigurnim servis gemom, a potom je pripretio Novaku na servisu. Sve je kulminiralo na brejk lopti, kada je sudija zvao as, ali je Kukuškin tražio čelendž sa zakašnjenjem, pa se Novak pobunio, ali se ispostavilo da je bio aut. Na drugom Novakovom servisu, Kazahstanac je uspeo da ugrozi Novaka i izjednači na 2:2, ali je srpski teniser odmah uzvratio istom merom i poveo sa 3:2..

Međutim, Novak nije uspeo da zadrži prednost brejka, pošto je kazahstanski teniser iskoristio nervozu najboljeg tenisera sveta izazvanu greškama linijskih sudija. Kukuškin je potom u gemu koji je sledio posle više preokreta prekinuo niz brejkova za vođstvo 4:3. Novak je brzo izjednačio, a potom je pokušavao da natera Kukuškina na grešku, jedno vreme mu je parirao u borbi za brejk, ali se kazahstanski teniser izvukao i poveo sa 5:4.

U narednim gemovima su obojica bili poprilično sigurni na svojim servisima, pa je i drugi set ušao u taj-brejk. Novak je tada kontrolisao igru u potpunosti, brzo je stigao do set lopte sa 6:2, da bi Kukuškin uzvratio as udarcem, a Novak na isti način iskoristio drugu set loptu za 1:1 u setovima.

Kukuškin je bolje ušao u treći set, odmah je napravio brejk, a potom je sigurnim servis gemom došao do 2:0, a Novak se probudio u trećem gemu osvojivši ga bez izgubljenog poena. Srpski teniser je tražio šansu da brzo vrati brejk, ali mu je Kazahstanac nije dozvolio, a čak je sam upisao novi brejk, iskoristivši Novakove greške u petom gemu za 4:1.
Starsportphoto
Najbolji teniser sveta je odmah uzvratio i oduzeo Kukuškinu servis bez izgubljenog poena, a potom je imao sjajnu šansu da potvrdi taj brejk. Iako je Novak bio na korak od toga da priđe na 4:3, Kukuškin je tada opet zaigrao odlično, praktično ga je šetao po terenu, a Novak mu je dvostrukom servis greškom omogućio da dođe na gem od osvajanja trećeg seta.

Ipak, tada je srpski teniser ponovo uzvratio brejkom, a potom as udarcem započeo naredni gem, sa bi Kukuškin nastavio da ga muči, ali je uspeo da smanji na 5:4. U sledećem gemu, Novak je jurio gem za izjednačenje, u jednom trenutku je i pao, da bi posle 0:30, Kazahstanac došao do preokreta i iskoristio prvu set loptu za 6:4.

Novak je bio siguran u prvom servis gemu četvrtog seta, a potom je pripretio Kukuškinu i čak se činilo da će brzo stići do brejka, ali je Kazahstanac pogodio liniju i potom se izvukao za 1:1.

Đoković je uz sitne probleme poveo sa 2:1, pre nego što je Mihael uzvratio i veoma brzo izborio egal. Usledio je Novakov gem sa ’nulom’ pre nego što je konačno oduzeo servis rivalu. Imao je Kukuškin 40:0, ali je Srbin stigao do izjednačenja, potom i brejk lopte koju je propustio. Ipak, drugu je realizovao i poveo sa 4:2. Kazahstanac je po ko zna koji put protestovao kod sudija, ali je ovoga puta i Nole reagovao.

Očekivalo se da tada srpski reprezentativac pusti ruku, posebno posle 40:0, ali je usledio novi pad. Kukuškin je došao do djusa, potom se igralo nekoliko izjednačenja pre poena za 5:2.

Uspeo je protivnik da smanji rezultat pre nego što je naš igrač još jednom odigrao siguran gem i izjednačio na 2-2 za ekstazu u hali ’Aleksandar Nikolić’ – 6:3.
Starsportphoto
Najbolji igrač današnjice ’osetio je krv’ posle izjednačenja u setovima i odličnom defanzivom stigao do 0:30 i najave brejka. Tada je napravio tri nekarakteristične greške i omogućio Kukuškinu da povede sa 1:0. Nije želeo to da mu dozvoli, vezao je tri poena i napravio brejk za 1:0.

Usledio je savršeni gem za potvrdu brejka i veliko slavlje i olakšanje Đokovića – 2:0.

Rezultatska klackalica nastavljena je sredinom petog seta, Đoković je imao 3:1 u džepu pre nego što je čelendž pokazao da ipak nije osvojio poen. Međutim, vratio se na teren i dobrim servisom ipak stigao do gema.

Pri rezultatu 4:2 poslednji put u meču krenuo je u napad na servis protivnika – iznudio je grešku protivnika, a posle fantastičnog riterna bekhendom usledio je najglasniji krik od početka i smeh na klupi. Loše se snašao na mreži, ali je vezao dva poena forhendom i napravio novi brejk – 5:2.

To je i uspeo i posle skoro pet sati velike borbe omogućio Srbiji da prođe dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

312 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: