Američki Friport prodao istraživanja ležišta bakra i zlata kod Bora za 262,5 miliona dolara

Lj. TRIFUNOVIĆ

05. 03. 2016. u 18:38

Američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran" prodala je multinacionalnoj kompaniji "Lundin", sa sedištem u kanadskom Torontu, svoj udepo u vlasništvu istraživanja u rejonu "Čukaru Peki"

Амерички Фрипорт продао истраживања лежишта бакра и злата код Бора за 262,5 милиона долара
BOR – Šok u borskom kraju! Američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran" prodala je multinacionalnoj kompaniji "Lundin", sa sedištem u kanadskom Torontu, svoj udepo u vlasništvu istraživanja u rejonu "Čukaru Peki", kod Bora, gde su ustanovljeni početni resursi od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, za 262,5 miliona dolara – saznaju "Novosti"!

Naime, u ispitivanim ležištima "Friporta" i "Reservoar mineralsa" u okolini Bora do sada je otkriveno 65 miliona tona rude sa srednji sadržjem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama po toni. Na dubini od 558. do 559. metra od površine zemlje ovde je otrkiven i resurs od neverovatnih 25,7 odsto bakra i 50,3 grama po toni zlata, što je najbogatija bušotina ikada pronađena na planeti.

Najnovija istraživanja pokazuju da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kome je sadržaj bakra 10,75 odsto i zlata od 10,86 grama po toni! Još je fantastičniji rezultat druge bušotine gde je u sloju rude, debljine 46 metara, pronađen depozit od neverovatnih 15,85 procenata bakra i čak 16,77 grama po toni zlata!

Primera radi, u rudnicima iz sastava RTB Bor trenutno se eksploatiše ruda sa najviše - 0,4 odsto crvenog metala! Šta su to Amerikanci i Kanađani pronašli sam za sebe govori literaturni podatak da se ležišta sa jedan odsto bakra, ukoliko ih prate odgovarajuće količine rude, smatraju – izuzetno profitabilnim! Ipak, o kakvom se bogatstvu radi, najbolje, bez sumnje, svedoči podatak da je za proteklih 110 godina rudarenja u Boru dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

Iz "Friporta", koji je u istraživanja okoline Bora investirao oko 60 miliona dolara, se ne oglašavaju povodom ove transakcije. Međutim, pretpostavlja se da su Amerikanci morali da prodaju istraživanja u Boru kako bi pokrili gubitke u ostalim rudnicima, koje imaju na pet koninenata, kako bi pokrili makar deo tropkova prouzrokovanih naglim padom cena metala na svetskoj berzi.

Multinacionana kompanija "Lundin" u svom sastavu ima sedam rudnika bakra i zlata u Kongu, Rusiji, Švedskoj, Irskoj, Španiji, Portugaliji i Čileu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Branko

06.03.2016. 04:28

@Vukašin Kovačević - Nisu prodali rudnik nego pravo na istrazivanje i koriscenje ako se posle ispitivanja dokaze da je profitabilan a ocigledno da jeste kada su ta prava prodata za toliko para.

Djordje

05.03.2016. 20:27

Ja ovde nista ne razumem? Mogli bi ste uz ovaj clanak da pojasnite prostim ljudima kako je moguce da neko prodaje prava nekome iz druge zemlje a zlato, bakar i ostalo se nalazi u nasoj zemlji? Koliko Srbiji pripada s obzirom da samo imamo rudu al nemamo tehnologiju za vadjenje te rude? To da imamo bogatstvo ispod zemlje je vrlo ohrabrujuce, al koloko je nas Srpski deo? Tako da dzaba vam ovako lepa vest ako se vecina nas oseca prevarena i izgledai kao da poklanjamo nekome drugome ono sto je nase?

prosto

05.03.2016. 21:21

@Djordje - Tako lepo sto se tu znalo da ima zlata, sad koliko je tona zlata u pitanju, niko nije znao, e onda su dosli ameri, ulozili ogromne pare, koristeci nove tehnologije, snimili svaki centimetar ispod zemlje, samo za ta para snimanja platili su drzavi da uopste dobiju prava, nije besplatno, sad znaju koliko zlata ima, i gde se tacno nalazi jos malo pa do grama zlata, e a ta informacija vredi, a oni su tu informaciju prodali drugoj firmi, tamo nema rudnika, tek treba da se otvori.

ovca

06.03.2016. 01:52

@Djordje - ta sta govoris,prodali im informaciju za 262,5 miliona dolara.Istu informaciju sa kojom smo sad svi upoznati,mi i sve rudarske kompanije

Duca

05.03.2016. 20:39

Nije prodat rudnik nego istrazivanja lezista bakra .Rudnik ( ne brini) nece prodati jer ga niko ne zeli kupiti .

n381

07.03.2016. 02:26

Pozdrav, prodato istraživanje sa geološkim podatcima vredi, ali samo hipotetički! Zna se koliki su troškovi kopanja, i uz to čak i ako je veliki sastav kako je napisano(svetski rekord), to je separacija, filtracija i postproces u najboljem - 1 tone zemlje za 50 grama korisnog zlata, a uz to i nerešeni ostali preduslovi, zakonski i političko-populistčki!

Nick

19.03.2016. 00:29

Ljudi vi Jo's zivite u socijalizmu, kojih 45% pa od toga se i kina oprostila evo i Kastro dize ruke 3% ne vise da dobijete...mora da se radi i zaradi a ne lezi hlebu i 45%.....