Nikolić danas raspisuje izbore 1Foto FoNet

– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneće danas tačno u podne odluku o raspuštanju parlamenta raspisujući vanredne izbore za 24 april. Premijer Srbije Aleksandar Vučić, kako je i najavljeno, juče je uputio obrazloženi predlog za raspuštanje Skupštine predsedniku.

Vlada Srbije smatra da je za obezbeđivanje evropskog životnog standarda i utvrđivanje jasnog i nedvosmislenog puta naše zemlje u budućnost potrebna nova snaga ujedinjene Srbije sa jasnim mandatom da se reforme završe i da omoguće našoj državi da bude na ulaznim vratima evropske porodice naroda“, navodi se u saopštenju Vlade. Ocenjuje se i da je Vlada „u nepune dve godine, uspela da spreči kolaps javnih finansija, da teškim ekonomskim reformama izvede zemlju iz recesije, kao i da otvori prva poglavlja na putu Srbije ka EU. Srbija je danas i politički i ekonomski stabilna zemlja sa jasnim perspektivama napretka i prosperiteta“.

Istovremeno sa parlamentarnim izborima, 24. aprila biće održani i pokrajinski i lokalni izbori. Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednica Skupštine Maja Gojković, koja raspisuje lokalne izbore, danas će se u Novom Sadu dogovoriti o datumu održavanja izbora. Pastor najavljuje da će pokrajinske izbore raspisati 22. marta i ističe da će današnja sednica Skupštine Vojvodine verovatno biti poslednja u ovom sazivu.

„Kao što sam uvek govorio, izbori treba da budu efikasni i zbog toga ćemo razgovarati o usaglašavanju datuma, kako bi izbori na svim nivoima bili održani istog dana“, kaže Pastor.

Izglasavanjem deset zakonskih predloga aktuelni, deseti po redu saziv Skupštine Srbije, završio je juče redovno prolećno zasedanje, tri dana nakon njegovog početka, ali je i stavio tačku na dvogodišnji rad ovog saziva.

Predstojeći parlamentarni izbori biće jedanaesti po redu izbori od uvođenja višestranačja, osmi vanredni i treći opšti izbori.

Po raspisivanju izbora, Skupština će biti u tehničkom mandatu, a sednica parlamenta može se održati jedino u vanrednim, ratnim situacijama, zbog oduzimanja mandata ili rešavanja pojedinih slučajeva rešavanja materijalno-statusnih pitanja narodnih poslanika i drugih izabranih i imenovanih lica. Saziv je, podsetimo, konstituisan 16. aprila 2014.

I Vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo poslove određene zakonom, do izbora nove vlade, odnosno samo tekuće poslove, a parlamentu ne može predlagati zakone, niti donositi propise, osim ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća. Ona ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave.

Iako su političke stranke podavno počele izbornu kampanju, zvanična kampanja trajaće oko mesec i po dana, a kandidate za narodne poslanike mogu da predlažu registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka ili grupe građana. Odmah po raspisivanju izbora stranke i koalicije mogu da počnu sa podnošenjem izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji, a krajnji rok je najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora. Uz izbornu listu, svaki podnosilac je dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju tu izbornu listu.

Na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, koliko se i bira narodnih poslanika, ali svaki treći kandidat mora biti žena. Izborne liste se na glasačkom listiću navode onim redom koji je proglasio RIK.

U raspodeli poslaničkih mandata učestvuju samo izborne liste koje su prešle takozvani izborni cenzus, odnosno dobile najmanje pet glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali. Od ovog pravila postoje dva izuzetka. Prvi izuzetak su izborne liste političkih stranaka nacionalnih manjina, kojima je RIK na njihov zahtev, priznala taj status na izborima, na osnovu kojeg one ne moraju da pređu izborni cenzus, već u raspodeli poslaničkih mandata učestvuju bez obzira na broj glasova koje su dobile, takozvani princip prirodnog praga, što, ipak, nije garancija da će im prilikom raspodele zaista pripasti poslanički mandat. Drugi izuzetak postoji u situaciji u kojoj nijedna izborna lista nije dobila najmanje pet odsto glasova birača i u tom slučaju se mandati raspodeljuju među svim izbornim listama. Svakoj izbornoj listi pripada broj mandata koji je srazmeran broju dobijenih glasova.

Gojković: Poslanici mogu da budu ponosni

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na kraju jučerašnje poslednje sednice u ovom sazivu poručila je poslanicima da mogu da budu ponosni na urađeno, budući da je usvojeno više od 600 zakona i drugih akata. Gojkovićeva je rekla da se radilo 232 dana i da je održano više od 80 sednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari