Četvrtak, 03.03.2016.

22:36

Đukanovć: Spreman sam bez uslova na novi dijalog

Crnogorski premijer i lider vladajuće DPS Milo Đukanović izjavio je da je spreman da se bez uslovljavanja nastavi dijalog o uslovima za paralementarne izbore.

Izvor: Beta

Đukanovć: Spreman sam bez uslova na novi dijalog
Foto: Beta, AP

Dijalog je ranije prekinut, bez dogovora, a jedan od razloga je i to što je za DPS neprihvatljivo da na funkciji predsednika parlamenta i dalje bude Ranko Krivokapić, nakon što je njegova Socijaldemokratska partija (SDP), do tada članica vladajuće koalicije, 27. januara glasala protiv poverenja Vladi Crne Gore.

Đukanović je rekao da Krivokapić ne može biti medijator međupartijskog dijaloga, već samo učesnik kao lider SDP-a.

Prema rečima Đukanovića, Krivokapić je u razgovorima o novim izborima postavljao uslove koji su imali karakter pokušaja "komesarskog" uplitanja u smenu rukovodstva Radio-televizije Crne Gore i u upravljanje javnim preduzećima u kojima država ima vlasništvo.

Lider DPS-a ocenio je da Crna Gora nije u političkoj krizi, već u "stanju političke konfuzije".

Đukanović je to stanje objasnio činjenicom da Vlada Crna Gora odavno ima opoziciju od strane SDP-a, kao jedne od članica vladajuće koalicije. Takođe, po njegovim rečima, opozicija u Crnoj Gori bi htela da na vlast dođe bez izbora.

Konfuziju je, uz to, kako je rekao, izazvala i okolnost da su sve opozicione političke partije, pa čak i jedna vladajuća, SDP, u ovom mandatu doživele unutrašnje podele.

"Opozicija bi htela da bude opozicija na vlasti, svi hoće da budu vlast", rekao je Đukanović, ukazujući na aktuelenu specifičnost političke klime u Crnoj Gori.

Govoreći o svojoj ranijoj ponudi opoziciji za ulazak u vladu, on je rekao da je opoziciji u dijalogu o novim izborima, bez posredovanja Evropske unije, ponuđeno mnogo više nego što je makedonska opozicija dobila uz evropsku medijaciju.

Odgovarajući na razne optužbe Krivokapića i tvrdnje da je njegova SDP zaslužna za političke uspehe Crne Gore, Đukanović je rekao da se ni obnova nezavisnosti države, ni pozivnica za ulazak u NATO ne bi ostvarili da DPS nije bio nosilac te politike.

Lider DPS-a podsetio je ta partija u 25 godina svog postojanja nikad nije pala ispod 40 odsto podrške građana.

Đukanović je rekao i da vlada pruža punu podršku svim državnim institucijama u borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Podeli: