Najnovije vesti
Vesti Društvo
PODRŠKA UMESTO IZBACIVANJA Drugari devojčici-leptiru spremaju predstavu

PODRŠKA UMESTO IZBACIVANJA Drugari devojčici-leptiru spremaju predstavu

Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, izjavio je da u radu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Subotici nije bilo propusta u slučaju Gale Savić (11), teško obolele devojčice, koju je grupa devojčica htela da izbaci iz škole zbog njene bolesti.

mihalj njilas i nenad mirkov_030316_RAS_foto Biljana Vuckovic 001 Foto: B. Vučković / RAS Srbija
mihalj njilas i nenad mirkov_030316_RAS_foto Biljana Vuckovic 001
Mihalj Njilaš i Nenad Mirkov
Foto: B. Vučković / RAS Srbija
Mihalj Njilaš i Nenad Mirkov

- Na vreme je sve primećeno i radionica je u oktobru sa decom odlično urađena nakon čega je razred funkcionisao. Nažalost, ipak je došlo do pojedinačnih slučajeva neadekvatnog ponašanja i nedostatka empatije. U ovom slučaju škola nije zatajila i bitno je da su preduzete i određene disciplinske mere. Važno je sada aktivno raditi u tom odeljenju, uključiti roditelje i situacija će se rešiti – rekao je Mihalj Njilaš i dodao da se iz ovog slučaja mogu izvući velike pouke i da će na sledećim konkursima prioritet imati projekti vezani za vršnjačko nasilje.

Gala Savić i Đorđija Aksentijević
Foto: Privatna arhiva
Gala Savić i Đorđija Aksentijević

Nenad Mirkov, direktor škole, kaže da je saradnja roditelja ključan faktor i da će se škola i dalje truditi da kada uoči neadekvatno ponašanje, poput ponašanja grupe devojčica prema Gali koja ima kožno oboljenje poznatije kao bolest dece leptira, reaguje preventivno.

- Škola je postupila u skladu sa Protokolom o zaštiti učenika od nasilja i zanemarivanja. Po tom protokolu vaspitni rad i proces traju, uključuje insitucije i roditelje, bez njih ne možemo izreći kaznu – kaže Mirkov.

Sa bivšim učiteljem, dodaje Nenad Mirkov, učenici iz Galinog razreda, pripremaju pozorišnu predstavu kojom žele da joj pokažu koliko im ona znači i da joj nakon izostanka sa nastave zbog povreda zadobijenih prilikom pada, olakšaju ponovni dolazak u školu.

Bolesna devojčica sve do početka ove školske godine nije imala problema sa drugom decom, ali od septembra je nekoliko devojčica počelo da je vređa i maltertiranja da bi pre desetak dana dve devojčice u Viber grupi poslale poruku u kojoj su pozvale đake da pokrenu peticiju kojom bi Galu isključile iz njihovog razreda.