Ekonomija

0

Fiskalni savet: Najveći problem EPS-a su veliki troškovi za zaposlene

Autor: MIM

Izvor: Beta

Fiskalni savet: Najveći problem EPS-a su veliki troškovi za zaposlene

"Taj problem u 2015. godini nije ni dotaknut. Ove godine plan je smanjivanje broja zaposlenih za 1.000, a to je broj onih koji odlaze u penziju. Pa čak i tih 1.000 koji treba da odu u penziju se pojavlju kao problem, jer nije potpisan kolektivni ugovor", rekao je Petrović na konferenciji za novinare i dodao da u EPS-u ima između 5.000 i 10.000 zaposlenih.

On je istakao da se sada govori i da su glavni problem otpremnine i da radnici traže 1.200 evra po godini staža, odnosno 900 evra.

"Reper za otpremnine u Zakonu o radu je 100 evra, a za preduzeća u restrukturiranju je podignuto na 200 evra po godini staža i to su veličine i u ostalom delu privrede", istakao je on i dodao da to nije novac koji EPS ima i da su će to pasti na teret građana Srbije.

On je rekao da postoje nagoveštaj i da su plate u EPS-u čak i povećane u 2015. godini, iako je trebalo da budu smanjene.

"Ako se to stvarno desilo, vi imate rezultat da je sa jedne strane povećana cena struje, a sa druge strane vi dozvolite povećanje plata. Ako to preduzeće posluje sa gubitkom, to nije zarađeno u EPS-u, nego će da se prevali na građane Srbije", rekao je on.

Petrović je naglasio i da je veliki problem dug EPS-a od oko milijardu evra i da bi bilo neodrživo, ako bi to palo na budžet Srbije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR