Partizan razbio Cedevitu i pomogao Zvezdi

Košarkaši Partizana deklasirali su evroligaša Cedevitu 82:61, u poslednjem meču pred domaćom publikom u ABA ligi u Hali sportova.

Izvor: AK

Ponedeljak, 29.02.2016.

20:00

Partizan razbio Cedevitu i pomogao Zvezdi
foto: StarSport

Crno-beli su predvođeni Amerikancima Vilsonom, Džonsom i Vilijamsom dominirali protiv hrvatskog tima savladavši ga osmi put u nizu kod kuće u ligaškom delu regionalnog takmičenja.

Srpski tim je sjajno šutirao iz igre (60%) te uz dominaciju u skoku (40-29) stigao do 12. pobede koja ga je približila plasmanu u Evrokup.

Partizan je petim trijumfom u poslednjih šest kola pomogao najvećem rivalu Crvenoj zvezdi da pobedom u poslednjem kolu preuzme drugu poziciju i stekne prednost domaćeg terena protiv Cedevite u plej-ofu ABA lige. Najbolji pojedinac meča bio je Kevin Džons sa 21 poenom (8/12 dva, 1/2 tri, 2/2 slobodna) uz tri skoka i dve asistencije, a u stopu ga je pratio Džamar Vilson sa 16 poena (5/7 dva, 1/2 tri, 3/4 slobodna), pet asistencija i dve ukradene lopte.

Kevin Džons sa 21 poenom (8/12 dva, 1/2 tri, 2/2 slobodna) uz tri skoka i dve asistencije, a u stopu ga je pratio Džamar Vilson sa 16 poena (5/7 dva, 1/2 tri, 3/4 slobodna), pet asistencija i dve ukradene lopte.

U završnici meča se razigrao Edo Murić koji je uz nekoliko atraktivnih zakucavanja postigao 15 poena (4/6 dva, 2/6 tri) uz pet skokova, tri ukradene lopte i dve asistencije, a dvocifren učinak imao je i Derel Vilijams sa 12 poena (6/11 dva) uz 6 skokova.

Užasnu Cedevitu, koja je izgubila čak 18 lopti, predvodio je Miro Bilan sa 13 poena i šest skokova, ali se najbolji igrač Zagrepčana obrukao sa tri promašena pokušaja zakucavanja. Dvocifren učinak imao je još samo Džejkob Pulen sa 10 poena (3/5 dva, 1/5 tri) uz tri izgubljene lopte.
foto: KK Partizan
Legende kluba iz Humske Vlado Šćepanović, Miloš Vujanić i Predrag Drobnjak su mogli da uživaju u jednoj od najboljih partija crno-belih u prethodne dve sezone.

U prvom periodu Partizan je u odigrao jednu od najboljih četvrtina ove sezone, sa više od 70% šuta iz igre i uz raspoložene Amerikance kontrolisao je ritam meča od prvog minuta te stekao pet poena prednosti protiv evroligaša (29:24).

Drugi period nije doneo tečnu igru kao prethodni, ali su crno-beli nastavili da dobro pogađaju, održali su visok procenat šuta, Džons je stigao do 17 poena, te uz lošu partiju Bilana koji je promašio nekoliko zicera, stigao do 14 poena prednosti na poluvremenu (48:34).

Poluvreme nije razmrdalo goste, naprotiv, počeli su da igraju na amaterskom nivou, promašajima su dodali i bacanje lopti u aut, što crno-beli surovo kažnjavaju te predvođeni Vilsonom i Džonsom ekspresno stižu do 20 poena prednosti, koja je dodatno rasla (60:36), dok Zagrepčani sa osam poena u poslednja dva minuta nisu koliko-toliko smanjili zaostatak (64:46).

Poslednja četvrtina je predstavljala samo formalnost, ali crno-beli nisu popustili gostima, Vilson i Džons su usporili, ali se raspucao Murić koji je počastio "grobare" sa nekoliko snažnih zakucavanja za konačnih 82:61.

U poslednjem kolu Partizan gostuje Union Olimpiji, a pobeda crno-bele vodi u Evrokup. S druge strane, Cedevita dočekuje MZT.

Tok meča:

foto: StarSport
Početak meča obeležio je duel centara, s jedne strane je pogađao Džons, s druge Bilan, da bi Vilson sa dve trojke odveo Partizan na 7:2. Džons nastavlja da ga prati, nakon čega Bilan promašuje dva pokušaja zakucavanja. Bilan sa penala i polaganjem vraća Cedevitu u igru, ali Partizanovi Amerikanci održavaju domaćina u prednosti (13:9).

Nakon devet uzastopnih poena, Bilan konačno dobija podršku, Voker pogađa sa penala i smanjuje na koš razlike, ali nakon što su gosti stali u zonu, Marinković pogađa trojku uz dodatno bacanje i odvodi crno-bele na 17:11. Ubrzo se razigrao i treći Partizanov Amerikanac Derel Vilijams, koji sa tri uzastopna koša iz reketa odvodi domaćina na +8.

Nakon što je Džons postigao svoj deseti poen, Voker trojkom i Vajt sa penala smanjuju na 27:22, a onda Vilijams sjajnom blokadom zaustavlja Vokera da dodatno približi goste. Pulen to ipak ispravlja, ali Vrabac odvodi Partizan na +5 posle sjajnog prvog perioda u Hali sportova – 29:24.
foto: StarSport
Nakon što je Cvetković pogodio trojku, Partizan je nastavio da igrom u reketu kontroliše ritam igre, podrška Amerikancima je stigla od Bosanca Vrapca koji skače i pogađa i crno-beli stižu do dvocifrene prednosti (36:26). Međutim, nakon promašaja Vrapca za tri poena, usledile su i greške Vilsona i Vitkovca, pa Pulen smanjuje zaostatak.

Oba tima nastavila su u kontraritmu, serija promašaja i izgubljenih lopti pokvarila je utisak iz prvog perioda, ali Partizan nastavlja da održava prednosti zahvaljujući novim košeevima Vilsona i Džonsa (40:30). Zagrepčani su nastavili da se muče na šutu, Bilan je promašio novi zivcer, Pulen za tri, a Vilson i Murić trojkom odvode Partizan na +14 (45:31).

U samoj završnici poluvremena Bilan konačno pogađa koš, ali odmah potom beleži novi promašaj iz igre, kao i sa penala, dok s druge strane Džons pogađa trojku iz teške pozicije za +14 za Partizan na poluvremenu – 48:34.
foto: StarSport
Petnaestak minuta pauze nije pomogao gostima, delovali su pogubljeno u prvom minutu drugog poluvremena, bacali su lopte u aut, što crno-beli koriste te poenima Vilsona i Džonsa povećavaju prednost na +20 (54:34). Nisu mogli gosti ništa da pogode, ređali su se promašaji Vajta, Vokera, novo promašeno zakucavanje Bilana, pa su propustili da kazne promašaje Vilsona i Murića za tri poena.

Ipak, Džikić brzo vraća svoje igrače u pravi ritam, Džons nastavlja svoju seriju, a "grobare" u potpunu ekstazu baca zakucavanje Murića za +24 (60:36). Konačno krajem perioda gosti ulaze u dobar ritam i sa pet uzastopnih poena smanjuju malo zaostatak, što je razbesnelo trenera Partizana.

To ih je odmah probudilo, Vilson prekida seriju Zagrepčana, koji poentiraju i u naredna dva napada preko Babića i Arapovića, ali Vilijams odgovara s druge strane i ostavlja crno-bele na ogromnoj prednosti pred poslednjih deset minuta – 64:46.
foto: StarSport
Štafetu u crno-belom timu početkom četvrtog kvartala su preuzeli Cvetković i Murić koji vraćaju Partizan na 20+ (72:49). S druge strane, Cedevita je i dalje bila bezopasna u napadu, nastavili su Zagrepčani da nerazumljivo gube lopte pred košem domaćina.

Nastavio je domaćin da razbija evroligaša, košgetersku statistiku je popravio Murić koji je sa tri sjajna zakucavanja oduševljavao "grobare". Pilepić sa penala i Gordić trojkom su sprečili potpuni debakl Cedevite, koja je nastavila da promašuje sa penala.

U samoj završnici Koprivica i Vitkovac su povećaju broj igrača Partizana sa poenima za konačnih 82:61 u prepunoj Hali sportova "Ranko Žeravica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

291 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

19 h

Podeli: