Zanatlijama taksa samo 5.000 dinara

Nacionalne vesti - Ponedeljak 29.02.2016 - 18:19

Ispravljena nepravda prema malim privrednicima koji žele da ozakone svoje radnje. Ministarka Mihajlović: Naknada će biti jeftinija za 245.000 dinara.

Novi zakon pošeće da se primenjuje narednih dana; Foto: Thinkstock Novi zakon pošeće da se primenjuje narednih dana; Foto: Thinkstock

Zanatlije i preduzetnici koji žive od svojih usluga plaćaće taksu od 5.000 dinara za ozakonjenje radnji do 100 kvadratnih metara, umesto dosadašnjih 250.000 dinara, izjavila je za "Novosti" potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je tokom analize primene Zakona o ozakonjenju njen tim uvideo da postoji problem koji pogađa posebno male privrednike.

O ovom problemu su i "Novosti" pisale pre nekoliko dana, kada smo objavili slučaj obućara iz Kraljeva koji je za tri dozidana kvadrata svoje radnje trebalo da plati čak 250.000 dinara, isto kao i neko ko ima magacin ili halu do 500 kvadrata.

- Zanatlije koje žele da ozakone svoje male radnje plaćali bi taksu istu kao i tajkuni ili bahati biznismeni koji su želeli ekstrazaradu na gradnji lokala bez dozvole - istakla je Mihajlovićeva.

- I onda je obućar iz Kraljeva morao da plati taksu od 250.000 dinara za ozakonjenje tri kvadrata svoje radnje!

Slično je i sa zanatlijom iz Surčina koji isti iznos treba da plati za ozakonjenje lokala od 39 kvadrata i mnogim drugima.

To nije fer i nije u duhu zakona koji omogućava da pre svih obični građani brzo, lako i jeftino mogu da reše problem za nelegalnim radnjama.

Zato će lokali zanatlija i malih privatnika biti tretirani kao proizvodni, a ne kao komercijalni objekti.

Oni koji žive od svojih usluga za lokale do 100 kvadrata platiće taksu samo 5.000 dinara.

Nove pogodnosti Zakona o ozakonjenju, poznatijeg kao "Zoranin zakon", počeće sa primenom narednih dana.

- U Srbiji je 2016. proglašena godinom preduzetništva i zato želimo da stvorimo ambijent u kome će se što više ljudi odvažiti da krene u privatni posao - ukazuje ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture.

- Zato pozivam sve krojače, obućare, mehaničare i ostale zanatlije da ozakone svoje nelegalne objekte, da uvedemo konačno red u ovu oblast.

Cilj ovog zakona nije da država zaradi, jer veliki deo novca od taksi ostaje lokalnim samopravama za razvoj infrastrukture, već da stavimo tačku na divlju gradnju.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: