Švajcarci odbili predlog o proterivanju stranaca koji počine čak i prekršaj

Beta

28. 02. 2016. u 11:33

Švajcarci su u nedelju na referendumu odbacili inicijativu desničarske nacionalističke stranke koja predviđa automatsko proterivanje stranaca koji budu osuđeni i za najblaže krivično delo, pokazuju zvanični rezultati

Швајцарци одбили предлог о протеривању странаца који почине чак и прекршај

Foto Tanjug, AP

Švajcarci su u nedelju na referendumu odbacili inicijativu desničarske nacionalističke stranke koja predviđa automatsko proterivanje stranaca koji budu osuđeni i za najblaže krivično delo, pokazuju zvanični rezultati.

Inicijativu je odbacilo 59 odsto birača, saopštila je švajcarska Vlade, prenosi AP.

Odziv birača je bio 69 odsto što je najveći izlazak građana na glasanje od 1992. godine.

Desno orijentisana Narodna partija predložila je referendum smatrajući da se nije postiglo dovoljno u proteklim godinama u pooštravanju mera protiv stranaca.

Ankete pokazuju tesnu trku u glasanju koje bi moglo da dovede do automatskog izručenja za one koji počine zločine poput silovanja ili ubistva, ali i u slučaju prekršaja, kao što su prekoračenje brzine ili vređanje policije.

Kritičari su rekli da bi mere mogle nepravedno da stigmatizuju strance, ali desničarska partija insistira na izražavanju narodne volje o tom pitanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

rodoljub zaharijevic

28.02.2016. 14:32

ovo je samo jedan od referenduma,koji u svajcarskoj nisu retki i kojih se vlada ne boji,za razliku od nasih cobana,pa boze moj oni misle da ako ih je narod izabrao da je time dat mandat i za cinjenje gluposti sto se vidi svakog dana,bilo je u svajcarskoj referenduma i za snizenje cene nekih usluga pa nije prosao,ostale cene kakve su bile,jbt,isto kao i kod nas,najjaci smo.

Francesco

28.02.2016. 15:03

Zar vi stvarno mislite da bi Švajcarska deportovala jednog uzornog građanina zbog kazne za parkiranje jer je stranac? Ovaj zakon će biti izglasan ali u nešto drugačijoj formi i pod drugačijim nazivom, a sve u cilju da dočeka na penal i liferuje one koji već imaju dosije debeo k'o Rat i mir. Švajcarska koliko god bila finansijski jaka, niti hoće niti može da izdržava gomilu ciganije i šiptarije i ostale balkanske bratije koja im se tamo skrcala samo da krade kola, dila gudru i živi od socijale.