ISIL upao u grad na granici sa Turskom, borbe u toku

3
15

Šam, Turska – Borci ISIL-a upali u sirijski grad Tel Abyad, snage SAD-a pomažu kurdskim jedinicama da zaustave ofanzivu ove grupe.

Borci Islamske države Irak i Levant (ISIL) upali su u pogranični grad Tel Abyad koji je mjesecima pod kontrolom kurdskih boraca.

Glasnogovornik pobunjeničkih i većinski kurdskih Sirijskih demokratskih snaga je rekao da su borci ISIL-a izveli napad na taj grad na granici sa Turskom poslije ponoći i da su borbe u toku.

Američke zračne snage izvršile su deset napada kako bi pomogle kurdskim jedinicama da zaustave ISIL.

Najmanje 45 boraca ISIL-a i 20 pripadnika kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) poginulo je u masovnoj ofanzivi ISIL-a, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

YPG kaže da se bori protiv ISIL-a na petnaest položaja kod ovog grada.

Borbe su izbile prvog dana primirja prema američko-ruskom planu iz kojeg su isključene ISIL i podružnica Al-Kaide, Fronta Al Nusra.

SOHR je također objavio da je koalicija predvođena SAD-om izvela deset zračnih napada kako bi zaustavila napad ISIL-a na Tel Abyad.

Nekada većinski arapski grad, kurdske jedinice narodne zaštite preuzele su od ISIL-a u junu prošle godine, te ga pripojile kurdskom autonomnom kantonu Kobani.

Stav Turske

YPG kontrolira gotovo cijelu granicu između Sirije i Turske.

Turska zahtijeva da se YPG, oružano krilo sirijske kurdske Demokratske partije jedinstva, odrekne teritorije koju je osvojio potisnuvši sirijske oružane grupe koje podržava Ankara.

Turska smatra YPG terorističkom organizacijom, odnosno sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana (PKK), koju također smatra terorističkom.

Turski lideri nedavno su oštro odgovorili na stav SAD-a da YPG ne smatra terorističkom organizacijom, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjednačio je YPG i ISIL.

Izvor: Agencije

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

ISIL upao u grad na granici sa Turskom, borbe u toku


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Napali grad koji drze Kurdi sa ledja iz turske teritorije, pustili ih Turci samo da bi naskodili Kurdima, pogledajte mapu gdje se nalazi mjesto i sve ce vam biti jasno

    To je ta licemjerna turska politika koja se ponasa isto ako ne i gore kao sto se Slobo ponsao prema kosovskim Albancima

    Update vijesti….Borbe su zavrsene , Isilovci su platili glavom …

  2. Eh valla nek prica ko shta hoce opasni su nema shta cio svjet napada borbeni avioni helikopteri tenkovi topov al dzaba opet stoje na noge ja mislim da svjet nece nikad zaboraviti ovu organizaciju pre jaku su mallo ih ima al vredni ko borci kapa dole nedaj bozr dasu neki 200 _300 hiljada boraca takvi oni bi uzili cio taj bliski istok bez ikakvi problema otrov brate otrov 🙂

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.